De Europese Commissie heeft hulp nodig bij het vertalen van technische documentatie bij onderzoek naar bijvoorbeeld Microsoft. Zij heeft een aanbestedingsverzoek ingediend voor consultancydiensten. In januari is een nieuw onderzoek naar Microsoft gestart.
De Europese Commissie zoekt hulp bij het vaststellen van technische feiten bij onderzoek naar bijvoorbeeld Microsoft. De commissie heeft daartoe een aanbestedingsverzoek ingediend.
"In het kader van haar onderzoek en werk inzake handhaving van de naleving van mededingingswetgeving in de it-industrie betreffende, onder andere, Microsoft, heeft de Commissie adviesdiensten van deskundigen nodig om technische feiten vast te stellen, bijvoorbeeld met betrekking tot de status van technische documentatie met informatie over de interoperabiliteit voor communicatieprotocoltechnologie, zoals vastgesteld door de beschikking van de Commissie van 24 maart 2004 betreffende een procedure tegen Microsoft", staat in het aanbestedingsdocument.
Eurocommissaris Neelie Kroes trekt negen miljoen euro uit om een bedrijf te vinden die de consultancydiensten kan leveren. Het contract dat wordt gesloten, heeft een looptijd van maximaal drie jaar.
Nieuw onderzoek
In januari werd door de Europese Commissie opnieuw een onderzoek gestart naar Microsoft. Kroes onderzoekt of de softwaregigant misbruik maakt van zijn marktpositie.
Eén onderzoek is na aanleiding van een klacht van Opera, maker van de Opera-browser. Opera vindt dat Microsoft zijn monopoliepositie uitbuit door de browser Internet Explorer te koppelen aan het Windows-besturingssysteem. Ook zou Microsoft zich niet houden aan webstandaarden.
Het tweede onderzoek vindt plaats na een klacht van de European Committee for Interoperable Systems (ECIS). Deze organisatie beschuldigt Microsoft ervan geen informatie beschikbaar te stellen over producten, als de Office suite en het .NET framework. Hierdoor kunnen bedrijven geen producten maken die met deze Microsoft-producten werken.
Eerdere veroordeling van Microsoft
De Europese Commissie en Microsoft liggen al jaren met elkaar overhoop. Microsoft werd door de Europese Commissie in 2003 schuldig bevonden. Microsoft kreeg een boete opgelegd, moest Windows Media Player ontkoppelen van het besturingssysteem en informatie verstrekken over het besturingssysteem van servers, zodat concurrenten programma's kunnen maken die er op aansluiten.
De informatie over het serverbesturingssysteem voldeed lange tijd niet aan de eisen van de Europese Commissie. Microsoft kreeg daarom een aanvullende boete van 280 miljoen euro opgelegd. De softwaremaker ging tegen de uitspraak in hoger beroep, maar zag daar vanaf, na een etentje van Microsoft-ceo Steve Ballmer met Kroes.
Even voor de duidelijkheid mevrouw Kroes, u vraagt aan ICT bedrijven (die allen in meer of mindere mate aan de pappot van Microsoft hangen) om te onderzoeken of Microsoft zich houdt aan eerlijke concurrentievoorwaarden? U laat, zeg maar, de vos door de wolven bewaken om zo te voorkomen dat uw kippen opgegeten worden :-). Zou het niet eens tijd zijn voor een wat a-commercielere aanpak in de vorm van een EU software denktank waaraan dit soort problemen kunnen worden voorgelegd?
Groeten en ondanks alles veel succes,
Ed Kuipers
Ook voor dit soort tegenstrijdigheden (als de slager die zijn eigen vlees keurt) is een oplossing. Ed heeft gelijk dat het wellicht wat te simpel is om te kiezen voor een consultancybureau. Immers, dit bureau zou het wel eens erg moeilijk kunnen krijgen in een markt waar men de dominanste speler op de korrel wil gaan nemen. Als men dan een luis in de pels van Microsoft wil zetten, denk dan eens aan een organisatie die vaker onafhankelijk van enige leverancier een oordeel heeft gegeven, zoals het NVBI.
Wellicht dat het voor de Europese Commissie tijd wordt om na te gaan denken over een “positieve” manier om dit probleem te gaan aanpakken in plaats van steeds meer mensen bij dit probleem te betrekken (zoals juristen) welke niet begrijpen waar het hier om gaat. De effectieve manier op dit probleem aan te pakken door de EU is om een volwaardig alternatief voor Microsoft te ontwikkelen.
@R.Heinen. Er is wel degelijk een goed alternatief met op zijn mins een Europees tintje (want is Linus Torvald geen Fin). Als daar een ontwerpplatform op gebaseerd zou worden dat staat als een huis voor het genereren van EU en lokale overheidssoftware. Stabiel, goedkoop, tijdelijk wellicht iets hogere TCO maar uiteindelijk wel de goedkopere oplossing. Als dat er zou zijn en gebruikt zou worden zouden een hoop problemen wat betreft de overheid alvast zijn opgelost. Zou het bedrijfsleven dan niet vanzelf volgen?
@Ed
Het alternatief Linux had Microsoft ook door. Dus heeft Microsoft de commerciele Linux-distributies onder haar (financiele) controle gebracht. Het beste commerciele alternatief voor Microsift lijkt me Apple. Echter dat is niet Europees.
Er zijn ook nog vol non-commerciele Linux-distributies overigens en anders moeten die vanuit de GNU-licence te genereren zijn, of zie ik dat verkeerd? Apple is in iedere geval een goed platform voor de desktop (daar sta ik volledig achter) maar voor de servers is het volgens mij nog geen optie. Moet dus ook verder ontwikkeld worden en bovendien is de core van OS X niet Free BSD.
Groeten, Ed