De Europese Commissie heeft hulp nodig bij het vertalen van technische documentatie bij onderzoek naar bijvoorbeeld Microsoft. Het heeft een aanbestedingsverzoek ingediend voor consultancydiensten. In januari is een nieuw onderzoek naar Microsoft gestart.
De Europese Commissie zoekt hulp bij het vaststellen van technische feiten bij onderzoek naar bijvoorbeeld Microsoft. De commissie heeft daartoe een aanbestedingsverzoek ingediend.
"In het kader van haar onderzoek en werk inzake handhaving van de naleving van mededingingswetgeving in de it-industrie betreffende, onder andere, Microsoft, heeft de Commissie adviesdiensten van deskundigen nodig om technische feiten vast te stellen, bijvoorbeeld met betrekking tot de status van technische documentatie met informatie over de interoperabiliteit voor communicatieprotocoltechnologie, zoals vastgesteld door de beschikking van de Commissie van 24 maart 2004 betreffende een procedure tegen Microsoft", staat in het aanbestedingsdocument.
Eurocommissaris Neelie Kroes trekt negen miljoen euro uit om een bedrijf te vinden dat de consultancydiensten kan leveren. Het contract dat wordt gesloten, heeft een looptijd van maximaal drie jaar.
In januari werd door de Europese Commissie opnieuw een onderzoek gestart naar Microsoft. Kroes onderzoekt of de softwaregigant misbruik maakt van zijn marktpositie.
Eén onderzoek is na aanleiding van een klacht van Opera, maker van de Opera-browser. Opera vindt dat Microsoft zijn monopoliepositie uitbuit door de browser Internet Explorer te koppelen aan het Windows-besturingssysteem. Ook zou Microsoft zich niet houden aan webstandaarden.
Het tweede onderzoek vindt plaats na een klacht van de European Committee for Interoperable Systems (ECIS). Deze organisatie beschuldigt Microsoft ervan geen informatie beschikbaar te stellen over producten, als de Office suite en het .NET framework. Hierdoor kunnen bedrijven geen producten maken die met deze Microsoft-producten werken.
Eerdere veroordeling van Microsoft
De Europese Commissie en Microsoft liggen al jaren met elkaar overhoop. Microsoft werd door de Europese Commissie in 2003 schuldig bevonden. Microsoft kreeg een boete opgelegd, moest Windows Media Player ontkoppelen van het besturingssysteem en informatie verstrekken over het besturingssysteem van servers, zodat concurrenten programma’s kunnen maken die er op aansluiten.
De informatie over het serverbesturingssysteem voldeed lange tijd niet aan de eisen van de Europese Commissie. Microsoft kreeg daarom een aanvullende boete van 280 miljoen euro opgelegd. De softwaremaker ging tegen de uitspraak in hoger beroep, maar zag daar vanaf, na een etentje van Microsoft-ceo Steve Ballmer met Kroes.