De afkoopsom die Centric betaalt aan vijf ex-werknemers van Centric Information Engineering maakt geen einde aan het faillissement van dit bedrijf. Dat vertelt de Goudse advocaat Peter van Riessen, die als curator het faillissement van de Centric-dochter afwikkelt.
Met de betaling van een afkoopsom komt een einde aan het conflict over achterstallig loon tussen Centric en vijf ex-werknemers van dochteronderneming Centric Information Engineering. De ex-werknemers zullen hoogstwaarschijnlijk hun gezamenlijke vordering van 850.000 euro op dit failliete bedrijf intrekken. Het gaat daarbij om achterstallig loon over de periode van juli 2003 tot november 2007. “Maar het faillissement blijft in stand”, zegt curator Peter van Riessen.
Na het uitspreken van het faillissement hebben zich buiten de vijf ex-werknemers ook anderen gemeld die menen een vordering op de Centric-dochter te hebben. Het gaat om een medewerker die schadevergoeding eist voor rsi-klachten. Een fysiotherapeut eist betaling voor het afblazen van een contract voor fysiotherapie en coaching van medewerkers op de werkplek.
Fysiotherapeut
"Het is een bijzonder faillissement", zegt curator Van Riessen. "Bij een normaal faillissement zijn er meestal veel schuldeisers en geen geld. Bij Centric Informaton Engineering zijn er maar een paar schuldeisers. Aanleiding was het conflict tussen de vijf ex-werknemers en Centric-ceo Gerard Sanderink." Nu blijven er twee schuldeisers over: de ex-medewerker met rsi-klachten en de fysiotherapeut. "Dat maakt het faillissement extra bijzonder."
Of er na de afwikkeling van het faillissement geld overblijft is moeilijk te zeggen. Dat hangt volgens curator Van Riessen ervan af of de schuldeisers hun juridische procedures tegen het failliete bedrijf voortzetten. "Als er geld overblijft, vloeit dit terug naar de aandeelhouder. In dit geval is dat Centric."
Rehabilitatie
Hoe het faillissement afloopt is nog onduidelijk. Een optie is dat Centric vraagt om rehabilitatie. Dat betekent dat de failliete dochter opnieuw als functionerend bedrijf in leven wordt geroepen. Van Riessen: "De keuze is aan Sanderink. Het is voor hem een mogelijkheid om dit vlekje weg te poetsen."