Chipproducent Nvidia is kritisch over de aankomende multicore grafische chip van Intel. Die gpu (graphical processing unit), codenaam Larrabee, zou gpu-technologie uit hooguit 2006 evenaren. Intel is erg positief over Larrabee.
De concurrentie in de chipmarkt neemt toe. Terwijl de chipsetmarkt consolideert, breiden de grote spelers uit naar aanpalende markten zoals grafische chips (gpu's). Intel levert al chipsets met grafische mogelijkheden, maar werkt nu aan een multicore gpu (codenaam Larrabee). Gpu-producent Nvidia zegt niet bezorgd te zijn: Larrabee is vergelijkbaar met gpu-technologie uit 2006.
Hoofd chipontwerp John Moltran van Nvidia uit deze kritiek. Hij stelt dat de grote Larrabee-uitvoering die in 2010 op de markt moet komen dan vier jaar oude technologie biedt. Overigens hoeft dit geen probleem te zijn; als de som maar meer is dan de delen. Sun Microsystems heeft zijn eerste multicore-processoren gebaseerd op de toen voorgaande generatie.
Volgens Nvidia-chiparchitect Moltran presteert een videokaart met gpu van Nvidia of Ati uit 2006 net zo goed als Intels gpu in 2010. Hij zegt verder dat een multicore gpu voorlopig geen valide ontwerp is vanwege het dan optredende gebrek aan geheugenbandbreedte.
Multicore moeilijk
Opvallend genoeg hekelt Moltran, net als algemeen directeur Andy Keane, het gebrek aan details dat nu bekend is over Intels aankomende gpu. "Er is nog heel veel onduidelijk over Larrabee", zegt Keane. "Je kunt niet zomaar zeggen dat het gebaseerd is op de x86-architectuur en dus allerlei problemen oplost."
Daarnaast is Larrabee multicore en software ontwikkelen voor dergelijke chips is niet eenvoudig. Intel biedt wel hulpmiddelen daarvoor. Het is immers ook in het belang voor cpu's dat efficiënt multicore-ontwikkelen van de grond komt. Grafische ontwikkelaars, zoals game-makers, zijn vaak echter wel meer bezig met het nieuwste van het nieuwste.
Eigen processor?
Ondertussen gaan er geruchten rond dat Nvidia een eigen x86-processor op de markt wil brengen. Tot op heden heeft de chipproducent dergelijke speculatie altijd ontkend. Chipsetmaker Via is dat pad echter wel ingeslagen, juist om de toegenomen concurrentie in zijn oude kernmarkt vóór te zijn.
Het Taiwanese bedrijf schroeft zijn chipsetactiviteiten nu terug. Het maakt alleen nog chipsets voor het eigen processorplatform. Ati, die concurreert met Via en Nvidia, is overgenomen door processorproducent AMD die werkt aan eigen gpu's, ook gecombineerd met cpu's. Nvidia ontkent dat zijn kernmarkt in de knel raakt en dus met een eigen processor wil komen.
Alsof je bewust een interne GPU kiest om zware grafische applicaties te draaien? Wat boeit het dan dat de technologie maar maximaal 2006 evenaart (mogelijk zelfs, want het is een praatje van de concurrent).
MsG: Wat intel juist wil bereiken met Larrabee is dat de interne GPU krachtig genoeg wordt voor zware grafische applicaties, mainstream gaming en dergelijke, zodat de gemiddelde gebruiker geen aparte grafische kaart meer nodig heeft. Dat vindt nVidia natuurlijk helemaal niet leuk.