De Belastingdienst en het UWV hebben een nieuwe arbeidsvorm goedgekeurd waarbij zelfstandigen zonder personeel geen lastige vragen meer hoeven te beantwoorden bij het aanvragen van een Verklaring Arbeidsrelatie. Vooral automatiseerders en personeelsmedewerkers zouden er wat aan hebben.
Freelancers die hun administratiewerk willen verminderen, kunnen hun papierwerk uitbesteden aan Uniforce Group. De Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV hebben de nieuwe arbeidsvorm goedgekeurd.
Uniforce Group richt zich op zelfstandigen en hun opdrachtgevers die niet met een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) kunnen of willen werken. Vooral professionals in de automatisering, finance en personeelszaken zouden er baat bij hebben. Ook moet het invulling geven aan het grijze gebied dat is blijven liggen tussen een arbeidsovereenkomst als werknemer en het zelfstandig ondernemerschap.
Om in aanmerking te komen voor een VAR moeten zzp'ers aan allerlei voorwaarden voldoen. Bij het invullen van de VAR-aanvraag stelt de Belastingdienst bijvoorbeeld vragen over het aantal opdrachtgevers, de aard van de werkzaamheden en het ontbreken van werkgeversgezag. ‘Veel zelfstandigen voelen zich niet lekker bij het invullen van het invulformulier', laat Uniforce Group weten. ‘En ook veel opdrachtgevers en intermediairs voelen dat er in bepaalde situaties wat blijft wringen.'
Met het Uniforce Group zou er een einde komen aan de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een VAR en ook voor de opdrachtgevers vervallen alle verplichtingen op dat gebied.
15.00u: update
Na verschijning van het persbericht van Uniforce Group is verwarring ontstaan over het al dan niet bestaan van een nieuwe arbeidsvorm. De Belastingdienst heeft laten weten dat er geen sprake is van de introductie van een nieuwe fiscale arbeidsvorm met een wettelijke (dus landelijke) basis naast de VAR. Het gaat om een product van een individuele dienstverlener.
Dit is nu het tweede artikel dat melding maakt van een nieuwe arbeidsvorm die goedgekeurd zou zijn door zowel UWV als Belastingdienst. Iemand die een klein beetje op de hoogte is weet dat dit in ieder geval niet de instanties zijn die arbeidsvormen goedkeuren. Dat is de wetgever.
Een kort onderzoekje van mijn zijde (Zegge 5 minuten) op de site van Uniforce en de belastingdienst leert:
– De belastingdienst geeft aan op basis van de berichtgeving dat dit geen nieuwe fiscale arbeidsvorm is.
– Uniforce benadrukt dat dit een uiting van Uniforce is.
Dit is te belabberd voor woorden!!!
Dit valt zeker onder noemer “free publicity” voor Uniforce?
Ik ben benieuwd wanneer ze bij de redactie van Computabe weer eens komen met artikelen die “vaktechnische diepte, en inhoud” hebben zoals de zojuist ontvlamde discussie m.b.t. Linux vs Microsoft..
Wat een onzin verhaal. Het is zelfs nog maar de vraag of je geen VAR nodig hebt, volgens mij ziet de belastingdienst je nog steeds als zelfstandige zonder personeel ondanks de BV constructie. Daarnaast vragen klanten er ook naar.
Ik kan me niet voorstellen dat de Belastingdienst exclusief ten behoeve van een particuliere onderneming een nieuwe algemene regelgeving opzet. Dit zou toch wel erg ver buiten het boekje gaan.
Computable dient tot een rectifcatie van dit bericht over te gaan!
Dit is heel slechte berichtgeving. Een mededeling als deze plaats je niet op basis van een commercieel persbericht, die check je bij de afd. voorlichting van UWV en Belastingdienst. En dan blijkt het een canard te zijn. De doorsnee freelancer heeft Uniforce helemaal niet nodig.
Gratis publiciteit voor Uniforce? Bah! En geld willen verdienen aan iets dodelijk simpels als het invullen van een VAR verklaring? Ook al niet kosjer! Uniforce exploiteert zo de angst van veel ZZP-ers en de lankmoedigheid die de Belastingdienst toch al jaren aan de dag legt.
Willem Vermeend heeft destijds een eind gemaakt aan de LISV-hetze tegen kleine ondernemers. Klaarblijkelijk is zijn invloed nog steeds voelbaar!
Ik krijg al jaren een VAR, zonder echt zeker te weten of ik wel aan de normen beantwoord. Inderdaad, een gevoel van frictie blijft. Leg de zaak in je eigen voordeel uit en aanvaard een mogelijke tik op je vingers als natuurlijk bestanddeel van het ondernemersrisico.
Ik werk zelf voor de belastingdienst en beoordeel de VAR aanvragen die “risicovol” zouden zijn. Daarnaast heb ik regelmatig besprekingen met de regelgevers rondom de VAR. Een VAR is niet verplicht. Aleen een VAR WUO/DGA geven de opdrachtgevers vrijwaarding van inhouding van loonheffing en premies. Voor de opdrachtgever heeft het geen fiscale extra’s.
Natuurlijk wringt het bij bepaalde opdrachtgevers. Vooral rondom interim managers en intermediairs en bemiddelingsbureau’s is er eerder sprake van een vorm van dienstverband dan een zelfstandige uitvoering van een beroep.
Maar naar mijn weten is de VAR nog niet vereenvoudigd al zijn er wel besprekingen gaande over de vereenvoudiging van de beoordeling van arbeidsrelaties. Rond Prinsjesdag moet daar meer duidelijkheid in komen. Maar er is nog niks concreets beslist.
Ik zie hier weer veel reacties van mensen die het weer denken te weten. Een ding is in ieder geval zeker, als je werkt met een VAR en je verdient meer als 70% van je jaarinkomen bij 1 opdrachtgever of je hebt te weinig opdrachtgevers (4) dan loopt je opdrachtgever een enorm gevaar inzake naheffingen en boete’s. Als veel mensen zich eerst eens even beter lieten voorlichten dan direct iets te roepen over iets waar ze geen verstand van hebben dan zou het allemaal een stuk eenvoudiger zijn. Ik werk al jaren volgens het Uniforceconcept en het is een fantastisch concept. Natuurlijk kost het geld echter op jaarbasis verdien ik dit, o.a., door mijn besparing op mijn AOV dik terug. Ik lees “een onderzoekje van 5min” nou dan moet je wel een heel hoog IQ hebben want zo vlug krijg ik het niet eens uitgelegd en ik weet waarover ik praat. Mensen die langdurig voor een opdrachtgever werken moet maar eens contact opnemen met United Contracting Nederland. Zij zijn onafhankelijk en kunnen je alles uitleggen.