Topman Chuck del Prado van chipmachinefabrikant ASMI is niet langer betrokken bij de gesprekken over een mogelijke overname van bedrijfsonderdelen door concurrent Applied Materials.
Bestuursvoorzitter Chuck del Prado van chipmachinefabrikant ASM International is sinds begin augustus vervangen door financieel topman Noud van de Ven. Volgens Het Financieele Dagblad (FD) is Del Prado op een zijspoor gezet omdat hij een stoorzender was bij de onderhandelingen. Het FD beroept zich daarbij op diverse ingewijden rond het bedrijf. Del Prado zou geen ervaring in het kopen en verkopen van bedrijfsonderdelen hebben en wilde zich te veel manifesteren. Dat zou met regelmaat voor vertraging en verwarring bij de mogelijke kopers hebben gezorgd.
In dezelfde krant ontkent president-commissaris Paul van den Hoek die kritiek. Hij zegt dat Del Prado op eigen verzoek is teruggetreden. Volgens Van den Hoek is Del Prado uit de onderhandelingen gestapt om alle energie aan het bedrijf te besteden, nu de markt zich in moeilijke tijden bevindt. Van den Hoek wijst er ook op dat de topman pas sinds maart 2008 bestuursvoorzitter is en er sinds die tijd veel is gebeurd in het bedrijf. Daarmee doelt hij op onrust over de positie van de topman en de mogelijke overname van belangrijke bedrijfsonderdelen door concurrent Applied Materials.
Chuck del Prado is nu alleen vanaf de zijlijn bij de overname betrokken. Hij zou onderdeel uitmaken van het monitoringcomité, dat aandeelhouders de kans biedt het onderhandelingsproces te volgen en met adviezen te komen. Het transactiecomité dat de mogelijkheden van een overname onderzoekt, wordt nu gevormd door financieel bestuurder Noud van de Ven en commissaris Leon van den Boom.
Wankel
De positie van topman Del Prado wankelt al langer. Activistische aandeelhouders, zoals de hedgefondsen Hermes en Centaurus, willen de bestuurder naar huis sturen vanwege tegenvallende financiële resultaten. Medestanders van de topman wierpen een beschermingswal op. Door bevriende aandeelhouders onder te brengen in een stichting ontstond een meerderheidsbelang dat voor het aanblijven van de topman is. Er volgde een spoedzitting voor de Amsterdamse ondernemingskamer. Op 4 september 2008 moeten de strijdende partijen tot een compromis zijn gekomen.