De nieuwe cio van de Belastingdienst, Wim Sijstermans (49), is in de ict-sector relatief onbekend. Politiecommissaris Hans Schönfeld haalde hem binnen als ict-adviseur in de commissie Informatie Management bij de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN). En raakte bevriend met Sijstermans.
Wim Sijstermans legt zijn adviesfunctie bij de politie neer om vanaf 15 september als cio in dienst te treden van de Belastingdienst. Politiecommissaris Hans Schönfeld begrijpt dat hij zijn adviesfunctie bij de politie neerlegt. "Logisch, Sijstermans heeft een jong gezin. Zijn baan bij de Belastingdienst is voldoende om hem de hele dag bezig te houden." Schönfeld houdt contact met hem omdat zij een hobby delen: fotograferen.
Wat voor man is het?
"Een rustige, schor sprekende, praktische man. Hij durft risico's te nemen. Bij Shell heeft hij geleerd risico's te analyseren en vervolgens een afgewogen besluit te nemen. Hij is niet alleen goed in wat hij doet, maar het is ook een aardige vent. Dat is de mooiste combinatie."
Waarom trok u Sijstermans aan als adviseur?
"Ik was op zoek naar iemand die ervaring had met het vervangen van een wirwar aan systemen door één systeem. Zo'n klus heeft Sijstermans met succes geklaard bij Schiphol Group. In de adviescommissie bij de politie is hij snel geaccepteerd als deskundige. Als hij spreekt, luistert iedereen."
Heeft hij verstand van zaken?
"Hij heeft kennis van de inhoud en inzicht in hoe je moet managen. Hij is in staat om besluitvorming te versnellen. Ict-besluiten worden vaak genomen door het algemene management. Je weet hoe dat gaat: eerst wordt een commissie ingesteld, dan een audit gehouden, een consultant doet nog eens een adviesje. Sijstermans brengt er meer vaart in. Ik snap de keuze van directeur-generaal Jenny Thunnissen en haar team bij de Belastingdienst. Je kunt hem geen rad voor ogen draaien."
Hoe reageert hij op stress?
"Zeer rustig, soms zelfs iets te rustig. Hij slaat soms wat laat met de vuist op tafel. Dat zal wel nodig zijn: de Belastingdienst is heel goed in innen, maar nog niet in verstrekken. Er zal ongetwijfeld nog wel wat mis gaan. Sijstermans zal zich vooral op de hoofdlijnen moeten richten."
Wat dacht u toen u van zijn benoeming hoorde?
"Ik dacht: perfect! Ik heb hem een grote bos bloemen gestuurd."
Hoe reageert hij als zijn baas hem het gras voor de voeten wegmaait?
"Sijstermans gaat bij de Belastingdienst eerst eens rondkijken. Uitspraken van politieke bazen zijn richtinggevend – daar weet ik alles van – maar als je met je poten in de modder staat, weet je snel wat haalbaar is. Ik hoop dat zijn bazen naar hem zullen luisteren."
Grote onbekende
De benoeming van Wim Sijstermans tot cio van de Belastingdienst kwam voor velen als een verrassing. In de ict-sector is hij relatief onbekend. Hij werkte eerder bij Shell en Schiphol Groep. Het laatste jaar was hij ict-adviseur bij de politie. Zijn taken bij de Belastingdienst zijn inmiddels bekend. Sijstermans verdient circa 90.000 euro per jaar.
Ik had het genoegen onder Wim Sijstermans te werken als deelprojectleider bij het project CISS3 op Schiphol.(Binnen tijd,binnen budget,zonder verstoring van de operatie)
Ik hoef hem geen succes te wensen (doe het wel!) omdat ik weet dat hij deze klus ook tot een goed einde zal brengen.Weet als geen ander van zijn passie voor de luchtvaart.