ICT-bedrijven hebben meer moeite met het vinden van personeel dan andere bedrijfstakken. Meer dan de helft van de deelnemende bedrijven stemt de beloningen hierop af. Dit blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2008.
Uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2008 (NBO) blijkt dat 100 procent van de deelnemende ICT-organisaties krapte op de arbeidsmarkt ervaart. Dit is hoger dan in de totale markt. Van alle deelnemende bedrijven ervaart 89 procent krapte. Het Nationaal Beloningsonderzoek wordt uitgevoerd door de Human Capital Group.
Het kost de bedrijven voornamelijk moeite om nieuw personeel te vinden (87 procent). Het behouden van het huidige personeel is voor minder organisaties een probleem (13 procent). Het gaat hierbij voornamelijk om functies op management-, kader- en vakspecialistniveau.
Hogere beloning
Drieënvijftig procent van de de ICT-organisaties stemt de beloning aan zijn personeel af op de ervaren krapte door bijvoorbeeld het bijstellen van salarisschalen of het bieden van hogere salarissen.
Het Nationaal Beloningsonderzoek onderzoekt ieder jaar de salarisverhoudingen en arbeidsvoorwaarden in Nederland. Het onderzoek laat werkgevers zien of zij marktconform betalen en wat de beloningstrends in Nederland zijn.
In totaal werkten 220 bedrijven mee aan het NBO. Daarvan is zeven procent ICT-organisatie.
Als de vraag prijst, en het aanbod is laag, dan stijgt de prijs. Dit geldt niet alleen voor olie, maar ook voor arbeid. Het Nationaal beloningsonderzoek bevestigt dit.
Niet elk bedrijf of organisatie kan een toenemende prijs van arbeid betalen, simpelweg omdat er dan geen winst meer gemaakt wordt, en daardoor de continuiteit van de onderneming op het spel staat.
Dan maar geen ICT meer? Lijkt mij niet in een tijdperk waar effectiviteit steeds meer via automatisering geregeld wordt.
Focus op aanbod dus, als deregulerende factor van een stijgende prijs. Hoogopgeleide ICT’ers in het buitenland genoeg die graag in Nederland willen wonen
Mooi zo, wanneer gaan de beloningen omhoog, we (ict-mensen) merken er nog weinig of niks van. Wie doet deze uitspraken en waar is het bewijs?
Dat vind ik ook. Ik ben een ict’ er maar gek genoeg is mij altijd gezegd dat er in de ict helemaal geen baan meer te vinden is vanwege het grote aanbod aan personeel. Wie heeft er nou uit zijn nek zitten kletsen, ik of die ontslagen psychologe bij het voormalig arbeidsbureau. Ik ben goed met computers ik heb er een stel ik heb er heel wat gerepareerd , elke reparatie geldt voor mij als een persoonlijke overwinning en een geruststellend gevoel dat de gebruiker zijn computer tenminste weer normaal gebruiken kan. Ik ben meer in het controleren van de aansluitingen van je hardware gespecialiseerd. Nadat ik gecontroleerd heb of alle connectors wel goed vast zitten, en alle insteekkaarten ook goed in hun sockets zitten , pas n? het controleren op goed verbonden hardware op aanwijzing van de fabrikant is het mogelijk om de software voor die hardware te installeren zoals het hoort. Sommige software moet je zelfs installeren voordat je je hardware aansluit… Dat soort dingetjes. Of hoe je midi poorten moet aansturen met je computer, dat is meer voor de muziekwereld. Ik sluit je alles netjes aan zodat het werkt. Wie weet een job voor me