Linux is in de servermarkt al een paar jaar een geaccepteerd en veelgebruikt platform. Op de desktop wil het maar niet vlotten. Waarom niet? Acht redenen.
IBM ziet kansen voor een Microsoft-loze desktopomgeving. Het bedrijf heeft zoiets al eerder geprobeerd; in den beginne met het eigen besturingssysteem OS/2, maar later ook met Linux. Het biedt nu een compleet zakelijk applicatiepakket dat draait op Linux. Voornaamste doelgroep zijn organisaties in ontwikkelingsregio's, zoals Oost-Europa en Azië. Ook een bedrijf als Sun heeft Linux al gepromoot voor de desktop. Toch is dat het niet geworden. Ziehier acht hordes die Linux nog altijd moet nemen.
1. Gebrek aan applicaties
Voor zakelijk desktopgebruik heb je bepaalde clientapplicaties nodig, die lang niet altijd beschikbaar zijn op Linux. Denk aan Outlook, Access en Photoshop, maar ook aan Crystal Reports voor Business Objects en branchespecifieke applicaties als Klopotek. Qua functies zijn er wel vergelijkbare programma's, maar die missen vaak aansluiting op backendapplicaties of zijn niet compatibel met zelfgemaakt macro's of toevoegingen.
Webapplicaties kunnen dit probleem vermijden, maar veel bedrijfssoftware is niet zo modern. Bovendien moeten dat dan wel ‘pure' webapplicaties zijn, die dus geen gebruik maken van een platformgebonden technologie als ActiveX.
2. Gebrek aan kennis
Het aantal goed onderlegde, of liever nog: gediplomeerde Linux-beheerders is een stuk kleiner dan het aantal Windows-beheerders. Zie dus maar eens de experts in huis te halen én te houden voor de installatie maar ook het beheer van Linux-desktops. En beheerders zijn al niet goedkoop.
3. TCO versus aanschafkosten
Een bekend gezegde is: Linux is opensource en dus gratis, maar alleen als je tijd niets waard is. Alle software vereist onderhoud, of dat nou maandelijke patchrondes zijn, applicatiebeheer of dependancy-controles. Linux is geen uitzondering.
4. Migratie kost geld
Linux sluit niet aan op je ict-voorgeschiedenis. De eigen ict-afdeling, de gebruikte applicaties, de bergen reeds aangemaakte en opgeslagen databestanden, het is meestal allemaal gebaseerd op Windows en Windows-applicaties. Linux is niet altijd compatibel zonder extra werk en is ook dan nog niet gegarandeerd naadloos interoperabel. Cursussen, applicatiemigraties, maar ook conversieslagen zijn dus vereist.
5. Andere gui
Linux ziet er anders uit. Voor de techneut misschien geen probleem, maar voor de gemiddelde eindgebruiker vaak wel. De vernieuwde, dus andere, gui's van Windows Vista en Office 2007 – maar ook veel eerder al die van Windows 95 en daarna XP – hebben Microsoft al veel kritiek opgeleverd. Het andere uiterlijk van Linux, soms nét anders dan Windows, kan eindgebruikers flink verwarren en dus meer telefoontjes naar de helpdesk opleveren.
6. Geen plug&play met pda’s, smartphones en andere hardware
De kracht van Windows is het ecosysteem rondom dat platform. Dat zijn niet alleen applicaties voor dat besturingssysteem maar ook ondersteuning van apparaten. Zie een Blackberry, Palm of iPhone maar eens zonder moeilijk gedoe aan te sluiten en te synchroniseren op Linux.
7. Niet verkrijgbaar bij elke pc
De alomtegenwoordigheid van Windows zorgt ervoor dat je qua pc-hardware vrije keuze hebt. Andersom bekeken, heb je dus met Linux niet zoveel keuze. Of je koopt een standaard pc en installeert dan zelf nog eens Linux. Dus betalen voor Windows plus de kosten voor extra manuren.
8. Modulair, dus erg aanpasbaar
Voor de tweaker een plus, voor zakelijk gebruik een min; Linux is in grote mate aan te passen. Maar voor de zakelijke desktop wil je toch een standaardpakket; waar alles in zit wat je nodig hebt, wat altijd dezelfde onderdelen bevat, en wat je al kent.
Redenen om linux juist wél op de desktop te gebruiken
Er zijn natuurlijk ook voordelen aan het gebruik van linux.
In een volgend artikel geven we 9 redenen om linux juist wél op de desktop te gebruiken.
Al jaren
Veel van deze redenen gelden al jaren. Zo voerde onderzoeksbureau Gartner veel hiervan al op in de voorspelling van 2003 dat Linux op de desktop een beperkte toekomst heeft. Veel van de toen geuite argumenten gelden nog steeds. Belangrijkste is dat de TCO van een desktop vooral bestaat uit beheer, training en externe diensten.
De pc-hardware en het client-besturingssysteem waren toen maar twintig tot dertig procent van de totale eigendomskosten. Inmiddels is de prijs van hardware verder gedaald. Het besturingssysteem is relatief duurder geworden, maar is in een TCO-berekening nog altijd een klein deel.
Linux op de desktop wordt volgens Gartner pas valide als andere factoren zijn aangepakt. Dit omvat: betere compatibiliteit met Windows-applicaties, lagere kosten voor het overzetten van legacy-applicaties, en meer aandacht van de opensourcegemeenschap voor de zakelijke markt.
Ach, ooit met een 8-bitter begonnen, toen Apples en Atari’s. Ik maar lachen op die DOS-PC’s, dat was toch beroerd. Toen Apple en Atari redelijk begonnen af te sterven, kwam IBM met een redelijk goed product: OS/2. Kon je zelfs veel stabieler Windows 3.11 applicaties in draaien dan onder Windows 3.11 zelf. Op je servertje draaide je toen super stabiel je Novell. Mocht allemaal niet baten, Windows 95 kwam, en tjonge, wat was dat toch allemaal beroerd. Gelukkig was er dan nog NT, maar dat was ook nog een lachertje in vergelijking met wat Apple e.d. ooit bedacht had. Maar ja, je moest wel. Windows 2000 begon het er allemaal een beetje op te lijken, hoewel traag, redelijk stabiel. Novell ging er aan onderdoor. Tja, tegenwoordig Vista en 2008, dat gaat ook nergens meer over. Wat zijn we er allemaal mee opgeschoten? Wat kan ik nu echt meer dan 15 jaar geleden, behalve dan internet? Bestandjes delen en printen ging ook prima op dat 486 servertje met Novell erop. Zelfs Linux gaat die kant op, je hebt al behoorlijke hardware nodig om een simpel LAMP servertje op te zetten met een standaard distributie. Gelukkig bestaat er nog Debian, en zijn er nog de BSD-en. En tja, een beetje net als Netware, als je daar niet mee om kunt gaan, en niet weet wat je moet typen op de commandpromt, blijf er dan alsjeblieft vanaf. Linux is echt niet moeilijker dan Microsoft, alleen als je geen kennis hebt, is dat bij Microsoft gemakkelijker te verbloemen. Linux wordt daarmee dus geen mainstream, maar voor de beheerders en engineers die een echt goed werkend netwerk willen bouwen. Veel mensen willen graag voor de gek gehouden worden denk ik…
Die Jasper Bakker werkt zeker voor Microsoft?
Linux, en die applicaties die beschikbaar zijn voor deze platform, heeft die dus absoluut geen kaas van gegeten.
Zou me niet verbazen als hij ook denkt dat Vista ’s werelds veiligste besturingssysteem is!
😉
Goed artikel, hoop dat het vervolg artikel net zo goed wordt
De goed verstaander leest dat het voor de “gemiddelde eindgebruiker” te lastig is.
Omdat hij/zij er niet aan gewend is, echter deze ellende krijg je ook als je de gebruikersgroep moet migreren naar vista of naar een nieuwe office versie.Juist nu is de tijd rijp om over te stappen naar linux, je moet toch investeren in de gebruiker qua training.
en dan de opmerking over platformgebonden technologie als ActiveX..
Precies de reden waarom je dergelijke software links zou moeten laten liggen.
Maak gebruik van echte open standaarden, open source.
een website “applicatie” die daar afhankelijk van is kan bij de volgende versie van microsoft ook weleens niet werken
en mocht je nu die ene applicatie missen, dan gebruik je toch crossover of wine op je linux machine
Kijk dit is een super artikel, jammer dat ze vergeten zijn dat die Linux hackers niet weten wat code maken is en dus maar wat doen.
1 hele echte reden om Linux te verbannen, de code wordt gemaakt dooe hackers en geen echte instantie doet controle op die code. Het is een losgeslage bende en zeker niet te vergelijken met een bedrijf van wereldklasse als Microsoft. Deze mannen maken natuurlijk foutjes, maar de code staat ergens voor. we kunnen iemand aanspreken en wie moet je bij gratis software nu iets laten uitzoeken. ??
Ik zeg weg met die zooi, Vmware is al plat gegaan omdat die Linux mannen geen datumpje konden verwerken. Laat staan als je je bank overschrijving wilt doen (jou bankrekening is mijn bankrekening).
Stop in godsnaam met linux voor het te laat is.
Vriendjes, rustig maar. Er komt nog een vervolgartikeltje he?
Op de redactie weet men heus wel van ieder bekend windows-programma een linuxprog te noemen dat min of meer als vervanging zou kunnen gelden. Het artikel zegt toch: “Qua functies zijn er wel vergelijkbare programma’s, maar die missen vaak aansluiting op backendapplicaties of zijn niet compatibel met zelfgemaakt macro’s of toevoegingen”.
Daarnaast is GIMP geen vervanging van Photoshop voor de serieuze gebruiker. Als je de redenen daarvan niet snapt, ben je geen dtp-er.
@Zwaar waardeloos
Dat lijkt me zwaar overdreven. Je hebt officiele distributeurs, zoals Canonical met wie je contracten kunt afsluiten.
Als ik het allemaal zo eens lees krijg ik sterk de indruk dat Linux toch een hoop Windows gebruikers veel angst aan jaagt. Hoe kan je nu zeggen dat er op open source software geen controle zou zijn, terwijl de hele wereld over je schouder mee kijkt of hetgeen je schrijft wel deugt of niet. Volgens mij kan alleen MS kritiekloos allerlei software op de consument loslaten ( als het niet goed is passen we het later wel aan met een paar honderd patches ). En ik vraag me af, als je als DTP’r niet met Gimp overweg kan of je dan uberhaupt wel een DTP’r bent.
Gimp is natuurlijk niet serieus te nemen.
Nog een reden: geen MS-Excel! Hoewel er goede spreadsheet software is onder Linux, is het geen Excel. En financiele mensen willen perse met Excel werken. Ze hebben meestal enorme modellen met veel VBA script en andere excel-specifieke zaken erin.
Dit is echt een zogenaamde showstopper voor Linux op de desktop. Hierdoor zijn al projecten teruggedraaid, of er ontstaan allerlei tussenoplossingen waarbij er voor bepaalde mensen toch weer een Windows machine is zodat ze excel kunnen draaien, of ze krijgen een virtuele omgeving waarin ze dat kunnen. Gevolg: er moeten twee desktop OS-en worden ondersteund. Dus kennis over beiden moet in huis zijn, en beperkte besparing op licenties. Zo raak je snel het kostenvoordeel kwijt.
En deze mensen hebben meestal heel veel invloed op het aankoopbeleid van het bedrijf…
Zorg dus dat je dit nagaat hoe afhankelijk de financiele mensen zijn van Excel! Denk niet ‘die zetten we wel even over op OpenOffice’ tenzij je je ICT carriere snel wilt beeindigen 🙂
Slecht dat Computable gewoon de press-releases van Microsoft overneemt zonder wat research uit te voeren!
Hier 8 redenen om Linux w?l te gebruiken.
1. Open Source
Linux is als open source beschikbaar, en alle source code is daarmee ook vrij beschikbaar. Geen geheimen, geen stiekeme afspraken, geen licentie bedragen. Meer info op http://www.google.com/search?q=open source
2. Snel en compact
Linux is snel, en loopt ook nog goed zonder 2GB aan geheugen. Zelfs je oude 486 kan nog voor iets bruikbaars worden ingezet. Een volledige functionele installatie neemt minder dan 50MB in beslag. Als je de GUI kan missen, kan Linux op nog geen 4MB worden geinstalleerd. De huidige windows versie heeft 12GB nodig.
3. Stabiel
Linux is stabiel en crasht normaal gesproken niet. Dat is ook de reden dat Linux vaak op servers wordt gebruikt. Een linux server kan honderden dagen achtereen draaien.
4. Transparant
Met linux kun je altijd nagaan wat je systeem aan het doen is en waarom. Alle configuratie- en log-bestanden zijn platte tekst bestanden. Linux doet precies wat je het vraagt, niet meer, niet minder, en probeert geen “magische dingen” achter je rug om te doen.
5. Snelle ontwikkeling
Linux ontwikkeld zichzelf van dag tot dag, patches en bugfixes komen snel uit. De meeste bugfixes worden vaak zelfs binnen enkele dagen gerepareerd. Als je wil, kun je echter ook een ‘stable’ versie draaien en alleen security problemen (automatisch) laten repareren of upgraden naar major releases. De meeste linux distributies hebben daarbij een update-systeem waar je met ??n klik alle software en drivers op je hele PC kan updaten. Bij Windows moet je langs alle leveranciers waarvan je software of een driver hebt.
6. Heel veel software
Er is een enorm grote hoeveelheid software beschikbaar die je meestal gratis van het internet kan downloaden. Daarnaast draait ook een grote hoeveelheid aan commerciele software op linux, inclusief bijvoorbeeld Microsoft Office en Photoshop (Crossover Office).
7. X-Window System
Linux beschikt over een briljante window systeem X, waarom verschillende window managers kunnen draaien, die aansluiten bij je eigen wensen en eisen ten aanzien van de gebruikersinterface. Voor gebruikers die windows gewend zijn, is het zelfs mogelijk om die vrijwel op windows te laten lijken.
8. Van super-computer tot PDA
Linux draait op bijna alle hardware, en kan worden ingezet voor verschillende doelen. Het kan gebruikt worden als webserver, fileserver, firewall, desktop computer, PC cluster of super-computer. Linux draait onder andere op Sun Sparc, MIPS en Alpha processors, PowerPC, PDAs. Er is zelfs een Linux voor bepaalde pols-horloges.
Voor nog meer redenen zouden jullie misschien eens op http://www.hoomanb.com/cs/Linux/101reasons.html kunnen kijken. Daar kun je uit 101 redenen kiezen, in plaats van de slechts 8 redenen die Microsoft jullie heeft toegestuurd.