Apple verwacht spoedig 1 miljard dollar omzet te boeken met de verkoop van software voor de iPhone. Steve Jobs zegt nu 1 miljoen dollar per dag te verhandelen via de downloadwinkel. De meeste van de 60 miljoen downloads zijn gratis.
"Ik denk dat toestelfabrikanten in de toekomst niet meer met hardware concurreren, maar dat ze differentiëren met software. In mijn hele carrière heb ik zoiets nog nooit zien gebeuren met software", zegt Apple-baas Steve Jobs in een interview met de Wall Street Journal.
Jobs spreekt in de krant zijn verwondering uit over hoe veel programma’s er worden gedownload naar de iPhone. Hoewel het downloaden en installeren van software op mobieltjes al jaren mogelijk is, heeft Apple dat proces sterk vereenvoudigd. Bovendien biedt het bedrijf een aantrekkelijk ontwikkel- en verkoopplatform aan technici.
In de maand juli verkocht T-Mobile Nederland 35.000 iPhones.
Op 11 juli 2008 begon Apple de verkoop van de iPhone 3G, een toestel dat Umts ondersteunt en waar softwarewinkel App Store zat ingebakken. Bij Apple is App Store voor software wat iTunes voor muziek is.
Afgelopen maanden werden er volgens Jobs zestig miljoen programma’s gedownload. Dat leverde een maandomzet op van dertig miljoen dollar. Aangezien een programma al snel enkele dollars tot enkele tientjes kost, blijken de meeste downloads niet-betaald te zijn.
Volgens Jobs ging 21 miljoen dollar van de omzet naar de bouwers van de iPhone-software. Dat zijn mensen die niet bij Apple in dienst zijn, maar externen die App Store als distributiekanaal gebruiken. Zij ontvangen zeventig procent van de verkoopprijs, die ze zelf bepalen. Dertig procent gaat naar Apple. Dat is net genoeg om de kost te dekken. Apple wil niet met de software, maar met de verkoop van hardware winsten boeken.
Tien ontwikkelaars zetten gezamenlijk circa negen miljoen dollar om.
Programmeurs en ondernemers bekritiseren Apple om het feit dat ze een geheimshoudingsverklaring moesten tekenen om de SDK te gebruiken. Dat is het bouwpakket waarmee ze hun iPhone-software kunnen schrijven. Anders dan bij reguliere besturingssystemen mogen bouwers niet en plein public over de details van het systeem spreken.
Er wordt verondersteld dat in het nieuwe besturingssysteem Android ook een softwarewinkel zit voorgebakken.
T-Mobile Amerika ziet brood in het succes van de iPhone 3G. Het bedrijf zegt zelf ook een App Store-achtig platform te ontwikkelen. Daarop zouden programmeurs hun werken via mobiele telefoons aan gebruikers aan kunnen bieden. Het vermoeden is dat T-Mobile die dienst in het najaar op de markt brengt.