IBM mikt met zijn Microsoft-loze desktopomgeving vooral op ontwikkelingslanden. In opbloeiende regio's is vaak weinig budget én nog geen voorgaande ict-ervaring of -installaties.
IBM laat weten dat het zijn Microsoft-loze desktopomgeving heeft gemaakt voor landen in opbloeiende markten, zoals Rusland en Azië. De zogeheten Open Collaboration Client Solution (OCCS) van IBM is ontwikkeld in reactie op vraag van cio's van grote ondernemingen en overheidsorganisaties in Rusland. Daaronder bevinden zich de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot en het ministerie van Defensie. Die willen goedkope systemen die zijn gebaseerd op open standaarden.
Hetzelfde geldt voor de Nederlandse overheid, die in navolging van het actieplan Heemskerk, een desktopomgeving op basis van open standaarden gaat invoeren. Dit project GOUD (gezamenlijke ontwikkeling van een uniforme rijksdesktop) gaat om een gestandaardiseerde omgeving voor 21.000 ambtenaren. Getronics PinkRoccade heeft de aanbesteding voor de rijksdesktop gewonnen. De dienstverlener levert daarbij juist Microsoft-producten als Windows Vista en Office 2007.
Notes en Symphony op Linux
De Microsoft-loze desktopomgeving van IBM bestaat uit diens groupware Lotus Notes, im-software (instant messaging) Sametime en het gratis kantoorpakket Symphony. Die applicaties draaien dan op een desktopuitvoering van Linux. IBM heeft daarvoor wereldwijde samenwerkingen gesloten met leveranciers Red Hat, Novell en Canonical (Ubuntu). IBM stelt dat systemen op basis van deze opensource oplossing ongeveer de helft kosten van Windows-desktops.
De OCCS is al in beperkte mate verkrijgbaar in Europa. Dat is tot op heden alleen via lokale resellers die leveren aan kleine en middelgrote ondernemingen. IBM's hoofddoel is dus echter de markt van groeilanden. De Chinese pc-producent Lenovo wil al meedoen aan deze desktopomgeving zonder Microsoft-software. Lenovo kocht in 2004 de pc-divisie van IBM.
“Die willen goedkope systemen die zijn gebaseerd op open standaarden.”
1. Willen we dat niet allemaal?
Een goedkope computer (AMD Duron, Pentium II, III, IV?) met een transparant operating system, wat je geheel naar je eigen hand kunt customizen? Lekker open tot aan de source code?
2. Een computer die je voor de rest van je leven kunt gebruiken omdat je:
– niet gedwongen word om een nieuwe aan te schaffen, omdat je OS en processor fabrikant dit zonodig aan je opdringen?
– zelf je OS kunt supporten
– zeer tevreden bent met de huidige functionaliteit
– je ‘m zelf aan kunt passen naar eigen behoeften
– eens ROI op je ict investments wilt hebben.
– je geen jurist op je ict afdeling wilt hebben voor het licentie oerwoud van regels
Ronald
“De tekst is geschreven op een AMD 1200, 512 mb running Linux” Niks mis mee toch? Lees jij het verschil?
Voor de ontwikkelingslanden….
Natuurlijk….
Wat is dit, een tactiek om MS niet teveel in het harnas te jagen?
Doe mij zo’n systeem!
Begrijp ik goed dat bij project GOUD PS’s geleverd worden met Vista en MS-Office?
Waar is het plan Heemskerk dan gebleven?
Of levert MS dat tegen een nul-bedrag?
Het ziet er naar uit dat de nederlandse belastingbetaler de grootste monopolist in de ICT-geschiedenis mee financiert,
en de politiek, doet niets . . . .
Volgens dit artikel gaat de Nederlandse overheid een desktop invoeren gebaseerd op open standaarden. In dezelfde alinea schrijft u dat “juist Microsoft-producten als Windows Vista en Office 2007″ worden geleverd”.
Dat is dus het tegenovergestelde van open standaarden.
Weet schrijver echt helemaal niets van open standaarden of was het voor de ochtendkoffie?
Beste heer Zwitser,
De overheid gaat inderdaad een plan ‘open source en open standaarden’ invoeren. Zie voor meer informatie: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2255468/1277202/kamer-akkoord-met-actieplan-open-standaarden.html.
De GOUD-aanbesteding is gegund aan Getronics, die een Microsoft-omgeving gaan uitrollen op de overheidwerkplek: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2665685/1277202/getronics-pinkroccade-standaardiseert-rijksdesktop.html.