Intel geeft zijn aanstaande nieuwe multicoreprocessor Nehalem de officiële naam Core i7. Deze Xeon-chip gaat het laatste kwartaal van 2008 in productie. De multicoreprocessor is in eerste instantie te koop met acht cores en gebruikt QuickPath-technologie voor snellere geheugentoegang.
De Xeon-chip die eerst bekend was onder de codenaam Nehalem wordt Intel Core i7 gedoopt. Dat heeft Intel nu bekendgemaakt. De Core i7 heeft een geïntegreerde geheugencontroller en zal te koop zijn met twee, vier of acht cores (octocore). Deze cores ondersteunen in totaal respectievelijk vier, acht en zestien threads.
Later in 2009 brengt Intel ook Nehalem-processoren met zestien cores op de markt. Die chips kunnen dan tweeëndertig threads tegelijk uitvoeren. Alle varianten van de Core i7 gebruiken Intels QuickPath-technologie, voor snellere toegang tot het systeemgeheugen.
Larrabee
De Core i7 gaat in het laatste kwartaal van 2008 in productie. Intel geeft later deze maand meer details prijs over deze chip op het Intel Developer Forum in San Francisco. Daar komt ook het multicoreontwerp Larrabee aan bod.
Larrabee is een nieuwe multiprocessor-architectuur die niet alleen algemene processoren omvat maar ook gespecialiseerde kernen voor bijvoorbeeld grafische toepassingen of encryptie. Intel heeft nog niets losgelaten over de kloksnelheden en het aantal kernen waarmee Larrabee in eerste instantie leverbaar zal zijn. De chipfabrikant heeft wel bevestigd dat de kernen van Larrabee gebaseerd zijn op de Pentium 1-architectuur. Larrabee moet eind 2009 of begin 2010 op de markt komen.
Op dezelfde dag dat Intel meer details bekend maakte over multicore grafische processor Larrabee, zijn – misschien niet geheel toevallig – details uitgelekt over AMD's concurrerende Fusionproject. De eerste Fusion-processor van AMD/ATI wordt eind dit jaar of begin 2009 verwacht. Larrabee volgt eind 2009 of begin 2010.
QuickPath
Tot nu toe hebben Intel-processoren toegang tot het systeemgeheugen via een geheugenbus. Die voert naar een chipset, waarbinnen een geheugencontroller de toegang tot het systeemgeheugen coördineert. Zowel deze front side bus (FSB) als de chipset vormen een flessenhals, die in de weg staat voor verdere prestatiewinst – zeker nu het aantal cores in een enkele processor stijgt.
Om die flessenhals te verwijderen, kiest Intel voor een nieuwe architectuur, die twee belangrijke verbeteringen brengt. Ten eerste verhuist de geheugencontroller: van de chipset naar een plek binnen de processor. Ten tweede krijgt die geheugencontroller een nieuwe, snelle verbinding naar het werkgeheugen. Die nieuwe verbinding heet QuickPath (hiervoor bekend onder de codenaam Common System Interface). QuickPath is vergelijkbaar met de HyperTransport-verbinding die AMD jaren geleden introduceerde.
QuicPatch maakt niet alleen deel uit van de aanstande Core i7-processor (eerder bekend onder de codenaam Nehalem). Intel verwerkt die nieuwe basistechnologie ook in de nieuwe generatie (codenaam Tukwila) van zijn 64-bit Itanium-processor.