KPN en het Academisch Medisch Centrum (AMC) starten een proef om ‘intensive care’ (IC) mobiel te maken.
Met behulp van communicatietechnieken als gprs en umts wil KPN essentiële informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt op iedere gewenste plaats beschikbaar maken. De proef is onderdeel van de umts-diensten die KPN gisteren heeft aangekondigd.
De arts kan tijdens transport de gezondheidstoestand van een patiënt blijven bewaken. In eerste instantie door digitale overdracht van relevante medische informatie. In tweede instantie aangevuld met live-videobeelden van de patiënt.
KPN noemt de proef uniek in Europa, maar exact eenzelfde experiment heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden in de Franse stad Avignon. France Telecom test eveneens een systeem waarbij medische gegevens tijdens het transport van patiënten continu aan ziekenhuizen worden doorgegeven. Bij deze test werd nog gebruik gemaakt van het gprs-netwerk van Orange.
De achterliggende gedachte is dat de wegen dichtslibben en ambulances minder snel bij het ziekenhuis kunnen komen. France Telecom wil de ‘Medical Emergency Mobile’ dienst nog voor 2005 commercieel ter beschikking stellen.
De KPN proef bouwt voort op een reeds door het AMC gerealiseerde geavanceerde digitale medische registratie en administratie. Alle gegevens over een patiënt en zijn conditie zijn in computers opgeslagen en op diverse plaatsen te raadplegen. De proef start rond de zomer met de overdracht van digitale informatie tijdens het transport in een ambulance via het gprs-netwerk van KPN. Begin volgend jaar is uitbreiding voorzien met het verzenden van videobeelden via het nieuwe umts-netwerk.
Ik ben in verwarring.
Ziekenhuizen staan niet toe dat erbinnen mobiele telefoons gebruikt worden.
En nu gaan ze in de nabijheid van kritieke patienten en in de onmiddelijke nabijheid van gevoelige medische apparatuur mobiele telefonie gebruiken.
Ik vraag mij af wat de Inspectie voor de Volksgezondheid ervan vindt.