'Utrechtse ambulance verlost van papierwinkel' kopte Het Financieele Dagblad onlangs boven een artikel over een doorbraak in de traumazorg. De stichting Regionale Ambulance Voorziening provincie Utrecht (RAVU) claimt 'als eerste in Nederland en als koploper in Europa' de informatiestroom tussen de ambulances en de traumacentra gedigitaliseerd en gemobiliseerd te hebben. Een prachtige innovatie die alle lof verdient!
De RAVU geeft in het artikel aan lange tijd zelf bezig geweest te zijn om een dergelijk systeem te ontwikkelen. Maar dat was teveel gevraagd. Bij toeval liepen ze op een beurs in Engeland aan tegen een Canadees bedrijf dat het benodigde systeem kon ontwikkelen. En aldus geschiedde. Als ik dit lees, bekruipt mij toch een gevoel van amateurisme. Eerst zelf ontwikkelen, bij toeval tegen iets aanlopen, lijkt op het wiel opnieuw uitvinden en geen professionele aanpak. En wat is er nu uiteindelijk zo uniek aan de Utrechtse ambulances?
Sinds 2005 kennen we in Nederland al speciale mobiele IC-ambulances die volledig verbonden zijn met een traumacentrum. Computable schreef reeds in 2004 over dit project MICU (Mobile Intensive Care Unit) van het AMC en KPN. Bovendien zijn er in Nederland zelf volop aanbieders actief die kant en klare oplossingen bieden. Het zou zo fijn zijn (en veel dure zorgcentjes besparen) als zorgorganisaties als het RAVU de luiken eens opengooide, samenwerkingen zoeken en niet zelf het wiel willen uitvinden. Er gebeurt heel veel op het gebied van mobiele toepassingen en je kunt van een zorgorganisatie niet verwachten dat ze al die ontwikkelingen op de voet volgen. Maar met een externe oriëntatie en (wellicht externe) professionele ondersteuning is veel verbetering te bereiken.
De innovatiedrang van het RAVU valt absoluut te prijzen, daarin lopen zij voorop. In de realisatie van innovaties kunnen ze echter nog veel leren.
Ed Magnée
directeur Alares, bureau voor innovatievraagstukken
innovatie adviseur Nederland BreedbandLand
Ja, gaaf systeem!
Nu nog alle patienten een RFID-chip aanpraten via het medisch paspoort of een patientennummer laten tatoe�ren (he waar ken ik dit van? WO II? Duitsland, daar hebben zie dit wiel toch al uitgevonden). Dan worden die arme ambulancebroeders meteen verlost van hun werkdruk en hebben ze helemaal niets meer te ‘papierwinkelen’.
Vervolgens kan meteen de achterliggende zorgsector verregaand geautomatiseerd worden want mensenwerk is het allang niet meer. Je bent slechts een verzekeringpolisnummer, wat nog net niet in je lichaam gegraveerd staat.
Da kunnen de ziekenhuizen weer WINST gaan maken over jouw slechte gezondheid. Dat scheelt onze staatskas en dus de belastingbetaler (ja jij dus) metteen miljarden aan ziekte-kosten-premie!?!
Leuk Project! Whats next?
– Remote Thuiszorg?
– Total Brain?
– Total Body Control?
– Patientmonitoring 24/7/365?
Het wireless GSM, UMTS netwerk is alvast uitgerold door Big Brother en de pharmaceutishe maffia
Ik ben heel benieuwd naar de volgende ontwikkelingen in deze sector 🙂