IBM slaat de handen ineen met Linux-leveranciers Red Hat, Novell en Canonical (Ubuntu) om een complete desktopomgeving te leveren zónder software van Microsoft. Die Linux-distributies worden daarbij standaard voorzien van IBM's Lotus-kantoorsoftware.
IBM heeft wereldwijde overeenkomsten gesloten met Linux-leveranciers Red Hat, Novell en Canonical (die de Ubuntu-distributie levert). De bedrijven leveren een complete desktopomgeving voor zakelijk gebruik. Daarbij worden de Linux-uitvoeringen standaard voorzien van IBM's kantoorsoftware Lotus. Dat omvat zowel groupware Notes als applicatiepakket Symphony. Laatstgenoemde is een gratis pakket dat kantoorapplicaties als een tekstverwerker, een spreadsheet en een presentatieprogramma.
De vier softwareleveranciers werken hiervoor ook samen met partners, zowel op hardware- als softwaregebied. Pc-producenten krijgen deze desktopomgeving aangeboden, terwijl softwareleveranciers (isv's) eigen toevoegingen kunnen doen vóór installatie bij klanten. Canonical distribueert Symphony vanaf eind deze maand mee met zijn Linux-uitvoering Ubuntu.
Goedkoper
IBM en zijn drie Linux-partners in dit nieuwe desktopinitiatief stellen dat er meer vraag is naar een alternatieve desktopomgeving. Voornaamste reden daarvoor zijn de lagere kosten; voor opensourcesoftware is de aanschaf immers gratis. Dat voordeel geldt voor zowel de eindgebruiker als de pc-leverancier. Beheer en ondersteuning kunnen echter wel geld kosten.
"De trage acceptatie van Windows Vista door bedrijven en prijsbewuste cio's is, samen met het overduidelijke succes van een nieuw type Microsoft-loze pc, levert ongelofelijke kansen op voor Linux", zegt vice-president Kevin Cavanaugh van IBM's divisie Lotus Software.
Desktopdoorbraak?
Dergelijke argumenten zijn al vele malen eerder aangevoerd ter ondersteuning van voorspellingen voor de doorbraak van Linux op de – zakelijke – desktop. Het jaar van de Linux-desktop, voor bedrijfsgebruik, is dan ook al jaren nabij. Onder meer Sun Microsystems kwam eerder al met een functiegerichte desktop op basis van Linux. Dat platform (codenaam Mad Hatter) bood ook kostenvoordelen aan pc-producenten die immers met zeer nauwe marges moeten werken.
Van een grootschalige doorbraak is echter nog altijd geen sprake. Linux is in de zakelijke wereld nog minder in gebruik dan de antieke Windows-versies 95 en 98. Zelfs sommige Linux-experts, zoals kernelprogrammeur Alan Cox, zien het dit jaar weer niet gebeuren. Toch zien IBM en zijn Linux-partners een interessante markt.
IBM levert Microsoft-loze desktop ??? Euh….moet dit niet LENOVO zijn ?
Lenovo is de (Chinese) “hardware poot”. Software van IBM wordt nog steeds onder eigen naam uitgebracht.
hoop producten die IBM maakt werken dankzij de java ook op linux, heeft toch voordelen. Goed initatief van IBM.
Hoe de kansen van dit initiatief liggen kan ik niet inschatten. Mijn overtuiging is wel dat het een goede zet is in een onomkeerbare richting die de komende jaren zijn beslag zal gaan krijgen.
Wat ik mis in dit artikel is de nadruk op ‘open’. Een van de grote voordelen is: de broncode van deze systemen is (door iedereen die dat wil) aan te passen.
“Gratis” is m.i. geen sterk argument, haalt de kwaliteitsbeleving van de genoemde omgevingen naar beneden en trekt het verkeerde afnemers publiek in een zakelijke omgeving.
Dat wordt ook tijd. Zelf werk ik al enkele jaren met een MS-loze PC en eerlijk gezegd mis ik MS niet. Het is een verademing dat je niet continu anti-virus en anti-spyware programma’s nodig hebt. Ook het verval aan snelheid is niet zoals bij Windows (XP).
Updates komen net zo vanzelf als bij Windows en de installatie is geen groot probleem meer. Alles is in principe voorhanden, office-mail-websurfen tekenprogramma’s etc. Probleem blijft dat grote softwareleveranciers zoals bijv. Adobe hun paradepaarden (Photoshop) nog niet voor Linux leveren.
Het verhaal is dat van kip en ei, als er een kleine installed base is wordt software niet geporteerd en als software niet geporteerd wordt blijft de installed base klein.
Het is helaas ook niet mogelijk betrouwbaar aan te geven hoeveel systemen met Linux werken omdat het gratis is, er zijn dus geen verkoopresultaten.
Dan hebben we nog de vastgeroeste gewoontes, “iedereen” heeft Windows, dus hebben we het altijd zo gedaan en wanneer het maar een klein beetje anders is, is het vreemd en slecht. Dat is het grootste om Linux aan de man te brengen, daarvoor is dit IBM initiatief erg goed en ik hoop dat het een succes wordt.
Meer concurrentie in werkplekoplossingen is altijd goed. Het biedt ruimte voor een meer zakelijke omgang met dienstverleners, al was het maar omdat die in een open source context minder gemangeld worden tussen eindgebruiker en pakketleverancier. In de praktijk valt op dat de acceptatie van Linux als besturingssysteem op servers veel groter is dan publiekelijk bekend lijkt te zijn. Ook bij bedrijfskritische systemen. Linux-werkplekken zie ik nog niet vaak voorbijkomen bij transacties die door ons begeleid worden en hier lijken interoperabiliteitsproblemen mede debet aan te zijn. De markt lijkt er intussen wel rijp voor te zijn.
De dominante positie van Microsoft op de desktop markt is enorm. Ik ken geen winkels die een pc niet standaard leveren met windows, behalve de apple-stores natuurlijk. De meeste consumenten hebben geen weet
van andere mogelijkheden en vinden dat een pc gewoon moet werken zonder moeilijk gedoe. Gelukkig voldoet Linux de laatste jaren steeds meer aan dat laatste punt. Het werkt gewoon zonder dat je allerlei “moeilijke” dingen moet doen en moet weten.
Ik juich een samenwerking tussen Red Hat, Novell, Canonical en IBM dan ook erg toe. De kwaliteit van Linux in combinatie met het marketing apparaat van IBM zou draagkracht en markt moeten creeren voor
een Linux desktop. Ik vind hierbij het feit dat de consument eindelijk kan kiezen het belangrijkste voordeel. Dat het gaat om een Microsoft-loze desktop is leuk maar niet het belangrijkste. Sterker nog, ik zou het toejuichen als een combinatie van Linux
en Microsoft producten zonder politieke en juridische problemen mogelijk was.
Het blijft een leuke discussie, mijn verwachting is dan ook dat het voorlopig nog wel een discussie blijft. Ik ben niet zo lang geleden van een heel groot consultancy bedrijf overgestapt naar een klein bedrijf. Bij ons gebruiken veel mensen linux, wel vooral developes. Maar ook bij ons blijven we lachen om het gestund bij sommige toepassingen van diezelfde linux gebruikers. Ik zelf ben een eiland met mijn mac. Waarom ik dit vertel? Omdat het naar mijn idee niet uit zou moeten maken. Volgens mij moeten we ons veel meer focussen op het gebruik van open standaarden. Ik zou ook kunnen zeggen, laten we allemaal open office gaan gebruiken. Maar voor sommige gebruikers is dat echt een stap terug van bijvoorbeeld MS Office. Wij hebben naast office vooral problemen met agenda software (ja we gebruiken ms exchange). Ik betwijfel dan ook sterk of iets als de suite van IBM nu de oplossing gaat zijn, in elk geval niet voor een bedrijf als dat van ons.
Wanneer je een volledige andere oplosing kiest als al je klanten, partners en leveranciers kun je ook daar nog problemen verachten. Ook die problemen zijn grotendeels weer op te lossen door het gebruik van open standaarden, maar het geeft hoe dan ook meer problemen.
Nu zou de conclusie kunnen zijn dat open standaarden de oplossing is. Er is echter een ding waar ik het dan gemaktshalve nog even niet over heb gehad. De beheer afdeling. Al die mensen die maar wat kiezen en er vervolgens wel support op willen hebben is natuurlijk de nachtmerrie voor een beheerder. Uniformiteit binnen een bedrijf is dan ook voor een beheer afdeling heel belangrijk.
Ik steun en geloof in initiatieven die werken naar een geintegreerd alternatief voor de desktop. Het is ook belangrijk dat er gerenomeerder bedrijven achter staan (zoals Sun bij Open Office en nu ook MySQL), omdat daar voor veel organisaties nog de angst zit. Ik betwijfel of dat een initiatief moet en kan zijn van een andere monopolist (IBM, die tevens probeert Lotus Notes op die manier te slijten). In lijn met de Open Source gedachte zouden juist “Open Source leveranciers” in brede zin moeten samenwerken aan alternatieven. Waarbij de klant keuzevrijheid heeft. Ook om commerciele (bijv. Microsoft) componenenten te combineren met Open Source. Uiteraard kan IBM daarbij wel een van de partnes zijn.
Het is allemaal niet zo interessant of de Open Source desktop vandaag, morgen, of overmorgen gemeengoed wordt. Het is ook niet belangrijk of dit in een grote doorbraak, of geleidelijk aan gebeurt. Wel belangrijk is het feit dat (opnieuw) grote spelers op de markt bereid zijn om op dit punt financieel risico te nemen. Ze zien er dus brood in. Dit geeft aan dat Open Source meer en meer “Serious Business” aan het worden is.