In het tweede kwartaal van 2008 blijft het aantal overnames op de Nederlandse ict-markt op een hoog peil staan. Strategen zijn kooplustig; investeerders doen het rustiger aan. Ondernemingen beginnen niet-kernactiviteiten af te stoten. Dit blijkt uit gegevens van Mazars Berenschot Corporate Finance.
Mazars Berenschot Corporate Finance, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in fusies en overnames, telt 30 transacties in het tweede kwartaal van 2008. Het beeld is vergelijkbaar met dat van het eerste kwartaal 2008: de Nederlandse ict-markt is qua geregistreerde overnames nog steeds groeiende. “De kooplust is nog niet verdwenen. Vooral strategische partijen zijn op zoek naar versterkingen. Door de onzekere economie weliswaar minder op capaciteitsvlak, maar directies zoeken nog steeds naar strategische aankopen. De pijplijn van mogelijke transacties, waarvan de voorbereidende gesprekken in de tweede helft van 2007 zijn gestart, loopt goed door”, zegt Rein van Erp, adviseur van Mazars Berenschot.
Comeback
Volgens Van Erp zijn de investeringsmaatschappijen wél afwachtender geworden in verband met de kredietcrisis. In het afgelopen tweede kwartaal hebben slechts enkele een investering gedaan, zoals Mamadoo Ventures dat participeerde in het Belgische SecureLink. Opvallend is wel de terugkeer van investeerder Gilde. Een tijd lang liet deze participatiemaatschappij zich niet zien op de ict-dienstverlenersmarkt, maar nu kocht het samen met het management de divisie Technical Automation van Ordina. “Mazars Berenschot adviseerde het managementteam in dit ‘buy out’-proces”, vertelt collega-adviseur Ramon Schuitevoerder. “Na ICT Automatisering is Technical Automation de grootste dienstverlener op het terrein van embedded systemen.” Een andere investeerder, terug van weggeweest, is George Banken die zijn oude telecombedrijf Detron uit de failliete boedel van Landis terugkocht en nu bezig is middels acquisities een nieuwe telecomdienstverlener op te bouwen. Zo nam Banken het belang van KPN van 45 procent in Esprit Telecom over. Detron bezat de overige 55 procent al.
Focus op kern
Van Erp stelt dat grotere ondernemingen zich aan het bezinnen zijn op hun kernactiviteiten en onderdelen aan het afstoten zijn. “Na een tijd van harde groei volgt een periode van bezinning. Directies kijken nog eens goed of bepaalde activiteiten bij de kern van het bedrijf passen. Zo niet, dan volgt een strategische heroriëntatie en worden onderdelen aan een externe partij verkocht of via een ‘management buy-out’ afgesplitst.” Ordina met Technical Automation is een treffend voorbeeld hiervan, maar dit ‘terug naar de kern’ gaat in dit tweede kwartaal van 2008 ook op voor Simac, Tulip en Corporate Express. Simac deed van zijn activiteiten in Tsjechië en Slowakije een meerderheidspakket van de hand. “De resultaten daarvan fluctueren te sterk en er is weinig synergie met de activiteiten van Simac in de Benelux. Tulip verkocht zijn trainingstak aan Twice en Corporate Express vervreemdde dochtermaatschappij Veenman (leverancier van documentbeheeroplossingen, nu onderdeel van Xerox).
De 30 deals die in de periode april-juni 2008 zijn gedaan, lopen qua activiteiten sterk uiteen, al ziet Schuitevoerder wel een nadruk op beveilings- en opslag/infrastructuuroplossingen. Opvallend vindt hij het optreden van Imtech, dat ‘winkelde’ in Zwitserland en Groot-Brittannië. Deze ict-dienstverlener deed al eerder buitenlandse overnames en bouwt met grote stappen aan een pan-Europese positie. Afgelopen maand kocht Imtech nog in één keer drie Belgische bedrijven.
Hoe het derde kwartaal eruit zal gaan zien blijft nog even afwachten. Al zijn de eerste signalen al wel afgegeven. Naast Imtech maakte ook Capgemini een grote overname (de applicatiedivisie van Getronics) bekend, kocht Detron drie nieuwe bedrijven (Kender Thijssen, XB en Squire) en stootte Triple P zijn mediatak als niet-kernactiviteit af aan Thieme.