Wim Sijstermans begint op 15 september als kersverse cio van de Belastingdienst. Het gaat om een nieuwe functie, die begin dit jaar in het leven werd geroepen om een einde te maken aan de aanhoudende ict-problemen bij de Belastingdienst. Computable zet de acht hoofdtaken van Sijstermans op een rij. En ontdekt wat daar tegenover staat.
Analyse van de ict-hoofdstructuur
De eerste taak die de cio van de Belastingdienst Wim Sijstermans krijgt, is het analyseren van de ict-hoofdstructuur van de organisatie. Hij wordt daarbij ondersteund door het nieuwe team ICT-regie en -architectuur dat tegelijk met zijn aanstelling door staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager werd aangekondigd.
Ontwikkelen en implementeren van een inkoopstrategie
Een tweede taak die Sijstermans krijgt, bestaat in het ontwikkelen en uitvoeren van een strategie voor de inkoop van ict en ict-diensten, voor samenwerking met ict-dienstverleners en het beheer van de relaties met bedrijven in de ict-branche. Daarnaast wordt Sijstermans verantwoordelijk voor het contact met zijn ict-collega's bij andere departementen en de belastingdiensten in andere landen.
Begeleiding van het vereenvoudigingsproject
De derde taak van Sijstermans wordt de begeleiding van het inmiddels ingezette project dat moet leiden tot de vereenvoudiging van de ict-systemen bij de Belastingdienst. Het doel daarbij is de continuïteit te waarborgen, terwijl het makkelijker wordt de systemen aan te passen, tegen lagere kosten.
Verbetering kwaliteit ICT-organisatie
Als vierde taak krijgt Sijstermans de verbetering van de kwaliteit van de ict-organisatie van de Belastingdienst. Het gaat daarbij om de complete keten van it-strategie, het ontwerp, de realisatie, het testen en het beheer van de ict-systemen.
Ontwikkeling en beheer concernportfolio
Als vijfde taak krijgt Sijstermans het ontwikkelen en beheren van een zogeheten 'concernportfolio' voor de Belastingdienst. Hij bereidt de daarmee samenhangende beleidsbeslissingen voor en stelt een lijst op met prioriteiten.
Neerzetten van standaarden
De zesde taak die Sijstermans op zijn bord krijgt is de ontwikkeling en invoering van standaarden. Het gaat daarbij om standaarden op het gebied van ict-architectuur en methoden en technieken die overal binnen de Belastingdienst worden gebruikt.
Invoering enterprise architectuur
De zevende taak van Sijstermans wordt het ontwikkelen en invoeren van een zogeheten enterprise architectuur. Hij wordt ook belast met het toezicht op het gebruik ervan bij het ontwerpen en bouwen van processen, producten, diensten en de aanleg van infrastructuur binnen de Belastingdienst.
Aansluiting op e-overheid
Als laatste taak krijgt Sijstermans de verantwoording voor de aansluiting van de systemen van de Belastingdienst op de toekomstige invoering van de e-overheid, waarbij het contact van burgers en bestuursorganisaties steeds vloeiender via digitale weg verloopt.
En verder?
Wim Sijstermans treedt op 15 september toe tot het managementteam van de Belastingdienst. Samen met vier collega's is hij verantwoordelijk voor het functioneren van de 25 onderdelen waarin de totale organisatie is opgedeeld. Binnen het team is hij verantwoordelijk voor de portefeuille ict-regie en -architectuur. Maar ook over andere zaken die de Belastingdienst betreffen zal hij meebeslissen. Het managementteam onderhoudt nauw contact met de verantwoordelijke bewindspersonen, minister van Financiën Wouter Bos en staatssecretaris Jan Kees de Jager. Het managementteam wordt ambtelijk aangestuurd door directeur-generaal Jenny Thunnissen.
En wat gaat Sijstermans verdienen?
De nieuwe functie van cio bij de Belastingdienst is ingedeeld in salarisschaal achttien. Bij zijn sollicitatie heeft Sijstermans te horen gekregen dat hij rekening moet houden met een inkomen van ongeveer 7.500 euro per maand. Daarmee neemt de ict-bestuurder van de Belastingdienst op jaarbasis zo'n 90.000 euro mee naar huis.
Chiel (of zal ik raden naar jouw echte naam)
Wim is de laan uitgestuurd bij Schiphol, nadat hij het vluchtinformatiesysteem (dus géén vluchtleidingssysteem!) tevergeefs 5 keer heeft proberen te vervangen.
De keuzes waarover jij het hebt waren niet zijn keuzes!
Wim moest deze keer doen wat hem verteld werd, omdat anders de voormalige directie van Schiphol kon opstappen.
Kortom alle lof voor de directie!