Sun Microsystems wil een graantje meepikken van de opbloeiende markt voor webapplicaties. Het bedrijf kondigde in mei vorig jaar JavaFX aan. Nu verschijnt de eerste bèta van die ria-technologie (rich internet applications).
Veel softwareleveranciers zien brood in applicaties die via het web werken en daarbij toch ook veel functionaliteit bieden. Dergelijke 'rijke' internetapplicaties (ria's) hebben wel een andere onderlaag nodig dan reguliere applicaties. Sun Microsystems biedt nu een eerste bèta van JavaFX. Dat is een scripttaal voor geanimeerde interfaces voor webapplicaties. Het leent zich daarmee ook voor applicaties zelf en niet alleen voor simpele animaties, net als toentertijd Java zelf.
De nu onthulde bèta is gratis te downloaden en omvat een software-ontwikkelkit (sdk), een compiler, een reeks libraries en versie 6.1 van Java-ontwikkelomgeving Netbeans. Laatstgenoemde is voorzien van plugins om met JavaFX-code te werken.
Jaar werk
Sun kondigde de eigen ria-technologie aan op de JavaOne-conferentie die in mei vorig jaar plaatsvond in San Francisco. Topman Rich Green presenteerde daar de rijke multimediamogelijkheden van JavaFX. Daarbij is ook voorzien in een variant voor mobiele apparaten zoals smartphones. Die apparaten rukken op, vooral door de hypes rondom Apple's iPhone en Google's Android-besturingssysteem voor mobiele telefoons.
Drukke markt
De ict-leverancier mengt zich hiermee in de woelige ontwikkeling van de ria-markt. Adobe heeft al voet aan de grond met de Flash-technologie van het overgenomen Macromedia. Die technologie heeft de eerste ronde in de concurrentie voor internetapplicaties gewonnen van Suns Java en de daarmee te bouwen applets. Adobe bouwt nu door op die voorsprong met Flex, afgeleid van Flash. Daarbij worden ook de eerste stappen gezet om de ria's los te weken van de webbrowser. Adobe doet dat met Air (Adobe integrated runtime), waarmee het ook Linux omvat.
Ondertussen is ook Microsoft de ria-arena ingestapt; het heeft daarvoor de geheel nieuwe SilverLight-technologie ontwikkeld. Die draait niet alleen op concurrerende browsers zoals het opensource Firefox, maar ook op concurrerende besturingssystemen: Mac OS X en Linux. Verder is ook zoekmoloch Google actief op ria-gebied. Het gebruikt daarvoor 'gewoon' ajax (asynchronous JavaScript and xml) en biedt daarvoor cloud computing-diensten met zijn App Engine.