In Nederland bestaan nog steeds christelijke zuilen. Zo heb je Rooms-Katholieke verzekeraars, gereformeerde woningbouwcorporaties en heeft bijna elk dorp nog wel een muziekvereniging die of ‘ Blaas de Bazuin' of 'Excelsior' heet. En in het eerste geval worden er wel en in het laatste geval geen psalmen gespeeld.
Hoe ik dit weet? Ik treed daar vaak op. Ik ben een van de weinige christelijk comedians in Nederland. Dus als er ergens op christelijk gebied iets wordt georganiseerd en men heeft een stand-up comedian nodig (en geen budget), dan bellen ze mij. Zo heb ik laatst zelfs opgetreden op een christelijke camping.
Toen ik daar naar toe reed, dacht ik: bestaan er eigenlijk ook christelijke ict-bedrijven? We hadden vroeger Baan, maar die zijn al naar de hel gegaan.
Maar het zou toch kunnen, een ict-bedrijf gefundeerd op de bijbel. Geen software stelen, uw ja is ja, dus niet liegen over oplevertijden en functionaliteit en in het bedrijf zelf wordt niet vreemdgegaan.
Geen verschil met heidens
Nu zal het resultaat van een christelijk ict-bedrijf niet veel anders zijn dan van een heidens ict-bedrijf, want christenen maken net zo veel fouten als andere mensen. En ik kan het weten. Voordeel van christenen is dat als je iets fout doet, dan vraag je gewoon om vergeving. De vraag is natuurlijk hoe vaak je om vergeving kunt vragen? Zeven maal zeventig maal maar liefst! Maar dat is zelfs voor sommige ict-bedrijven nog te weinig.
Overigens vroeg ik aan de eigenaar van de christelijke camping: wat is hier nou zo christelijk? Waarop de eigenaar antwoordde: wij hebben een zwembad met gloria.
Toch wel grappig om te constateren dat religie steeds minder een taboe is. Eerder deze maand al een openhartig interview van Ben Tiggelaar in de MT en nu de column van Jacob Spoelstra. Positieve ontwikkeling.
Of er christelijke ICT bedrijven bestaan? Ik vermoed van niet en dat vind ik eigenlijk wel goed zo. Je mag best persoonlijk voor je mening en overtuiging uitkomen maar om hier je strategie van je bedrijf van te maken lijkt me niet juist.
Dan is het toch vaak Vroom op zondag en Dreesman op de overige dagen. Baan was hier denk ik, hoe jammer ook, een goed voorbeeld van.
AlphaMega webhosting lijkt mij wel een beetje christelijk:
http://www.alphamegahosting.com/155/nl en zoek op jezus
De strategie bepalen van een/je bedrijf is aan de ondernemer zelf. Deze zal daar altijd zijn eigen overtuiging in volgen (mag ik hopen). Als dit dan een christelijke, mohamedaanse, friese, of hare krishna grondslag is om het even. Als een, christelijke, ondernemer de zaak niet op zondag open doet is daar alvast een uiting van. Met dit in gedachten zijn er volgens mij nog een hele hoop christelijke bedrijven in Nederland.
Grappig dat ik ‘mijn tekst’ niet kan uploaden, terwijl er niets ‘schunnigs’ in staat….. dat geeft je weer te denken.
Waarschijnlijk primitieve taal-filters.
Toch sta je als christen raar te kijken als je in het weekend het internet op gaat en op zondag de site: http://www.babypark.nl/ wilt openen……
OP ZONDAG ZIJN WIJ GESLOTEN
ach, aan de andere kant misschien wel gewoon grappig.
Wilfred Peereboom schrijft:
Toch sta je als christen raar te kijken als je in het weekend het internet op gaat en op zondag de site: http://www.babypark.nl/ wilt openen……
OP ZONDAG ZIJN WIJ GESLOTEN
Opvallend. Een bedrijf waarvoor het principe van zondagsrust zo belangrijk is dat ze de website op zondag sluiten. Blijkbaar zijn er anno 2008 nog bedrijven waarbij principe belangrijker is dan economisch gewin.
Kunt u een paar minuten vrij maken om erover na te denken waarom zij dat doen?
Ik vermoed omdat ze zich realiseren dat er belangrijker zaken zijn dan het hier en de hiervoor gegeven dag gebruiken om met de eeuwige toekomst bezig te zijn.
“een ict-bedrijf gefundeerd op de bijbel”
Dit sprookjesboek is toch allang debunked door menig Illuminatie / NWO / 13 blood-lines researcher..
Waarom zou je er dan een ict-bedrijf op willen bouwen…?? Om je klanten geloofsmatig te overtuigen dat jouw software de beste is, ook al crasht het product regelmatig?
“Blind geloof” en bijbehorende “geschriften” beperken – in mijn ogen – juist alle creativiteit en open-mindedness die juist van een bedrijf een spetterend succes kunnen maken.
“Ik geloof in de oneindige mogelijkheden van mijzelf”
Tsja, ik ben christen, ondernemer en IT’er. Het valt me op dat de ondernemer die IT’er is gezien wordt als iemand die blijkbaar over gezond verstand beschikt. En tegelijk als ‘ie ook zegt christen te zijn wordt beschouwd als iemand die afstand heeft genomen van dat gezonde verstand.
@Jacob Spoelstra: Fijn dat je ‘uit de kast’ wilt komen. Als IT’er zou je bijna denken dat persoonlijke overtuigingen taboe zijn – tenminste, als het met Jezus te maken heeft.
@overigen: Zuilen, afzondering lijkt me niet zo gezond. Participatie, transparantie en daarmee helderheid over wat je denkt en gelooft weer wel.
@Jan : Hoewel ik best kan begrijpen dat ze de site dichtgooien, vraag ik me af wat je hiermee bereikt. Het merendeel van webwinkels werkt niet op zondag en de site zet mensen daarnaast niet aan om op zondag iets met het christendom te gaan doen.
Het is een beetje hypocriet om te denken dat je mensen uit de kerk houdt als je op zondagmorgen een ijsje wilt gaan eten.
Maar goed, ben met je eens dat er belangrijker zaken in het leven zijn dan e-commerce.
ik ben best gelovig maar de opmerking:
“vertrouw op God, niet op onze helpdesk”
durf ik wel aan