Koelen met buitenlucht is geen wondermiddel voor energiebesparing. Directeur Paul Ike van koelingleverancier APC denkt dat bedrijven eerst andere besparingsmethoden zullen kiezen, voor ze een duur KyotoCoolingsysteem aanleggen.
Het concept van de zogeheten KyotoCooling, dat nu getest wordt voor gebruik in datacenters, strooit zand in de ogen van gebruikers, vindt directeur Paul Ike van APC, leverancier van stroom- en koelvoorzieningen. "Het is geen echte oplossing. Het energieverbruik van apparaten blijft hetzelfde."
Bij KyotoCooling wordt gebruik gemaakt van koeling met buitenlucht. Dit zou een energiebesparing van vijftig procent opleveren. KPN en Getonics zijn bedrijven die het concept gebruiken bij koeling van de datacenters. Volgens Ike moeten bedrijven eerst zorgen voor een lager stroomverbruik door servers en andere apparaten. Virtualisatie is een goede manier om dat bij servers voor elkaar te krijgen. Maar er zijn meer manieren. "Gebruik een spaarlamp in plaats van een gloeilamp. Het gaat om kleine dingen. Maar als je overal vijf procent energie bespaart, kom je uiteindelijk toch aan veertig procent", zegt hij.
Hoge energierekening
Dat de koeling van datacenters bij bedrijven op de agenda staat is evident, aldus Ike. "De energierekening stijgt evenredig met de behoefte aan informatie." Hij vindt KyotoCooling niet per se een slecht concept. "Voor grote nieuwe gebouwen is het een optie. Maar bij bestaande datacentra is het goed om eerst te kijken waar nog energie te besparen valt."
Zes stappen voor energiebesparing in datacenters
- Meten is weten. Alleen door vooraf te meten wat de apparatuur in een datacenter verbruikt weet je of de maatregelen effect hebben. Er zijn software en tools die meten hoeveel energie het datacenter verbruikt.
- Is alle apparatuur in het datacenter wel nodig? Is de apparatuur schoongemaakt en vrij van stof?
- Hoe staat het met het onderhoud aan pompen of de computer room air conditioning (crac)?
- Komt de lucht wel op de juiste manier voor het rek?
- Hoe efficiënt is de noodstroomvoorziening?
- Hoe zit het met het koeling- en energieverlies bij kabels in de racks? Zijn die nog in orde?
Ik ben het in zekere mate eens met Paul Ike. Het wordt eens tijd dat men als vergelijk de TCO (total cost of ownership) reeel becijferd want dan komt men inderdaad tot de conclusie dat we de Kyoto koeling in een ander daglicht gaan zien. Wat de meesten niet weten is dat bij een buitenluchttemperatuur hoger dan 17 gr.C het wiel niet meer functioneert en dat men dan op “conventionele” koeling is aangewezen. Waarbij men dan niet gebruik maakt van moderne energiebesparende oplossingen die momenteel beschikbaar zijn voor de koeltechniek. Dit waarschijnlijk om een beter TCO te verkrijgen want anders betekent dit een nog hogere investering.
Ik ben het niet helemaal met hem eens. En zeker niet de manier hoe hij dingen berekend.
Hij zegt: “Maar als je overal vijf procent energie bespaart, kom je uiteindelijk toch aan veertig procent”.
Bij mij is het nog steeds vijf procent dat je totaal bespaard. Als je op alles vijf procent bespaard, bespaar je dus in totaal vijf procent. Een raadsel hoe hij aan die veertig komt.
Zowel de schrijver van het stukje als de eerste reactie daarop zijn in het geheel niet op de hoogte van de werking , prestaties en kosten die met dit concept gemoeid zijn.
Gelukkig zijn de meeste mensen die het concept onder ogen krijgen zelf uitstekend in staat om vast te stellen dat dit een wezenlijke bijdrage leverd aan energie reductie en kosten besparing.
Het gaat hier namelijk om een bewezen concept dat reeds in een aantal grote datazalen wordt toegepast.
Dhr. Ike heeft het over eerst besparen op andere vlakken voordat je moet gaan denken aan KyotoCooling.
Dit staat uiteraard buiten kijf.
Maar zoals de ontwikkelingen momenteel gaan in datacenters is iedere kilowatt er een.
En gezien de kosten, die gemoeid zijn bij het koelen van een data center, is kyotocooling een optie die niet genegeerd mag worden.
NB. Als de buiten temeratuur hoger wordt dan 17 graden, dan wordt er nog steeds met buitenlucht terug gekoeld.
tot +/- 20 graden de rest is dan inderdaad convencionele koeling.
Zoals Dhr. Matser al aangaf, laat U eerst duidelijk informeren !