Een groot deel van de vacatures in de ict-sector staan een halfjaar of langer open. Dit leidt tot overbelasting van de ict-afdeling. Ook heeft het tekort aan personeel een negatieve invloed op de resultaten van het bedrijf.
Meer dan de helft van de ict-vacatures wordt langer dan een half jaar niet ingevuld. Veertig procent staat een halfjaar open. Zeventien procent van de vacatures blijft een jaar open staan. Dat blijkt uit onderzoek van IT Job Board onder 104 ict-managers.
Driekwart van de ondervraagden heeft openstaande vacatures. Bij meer dan de helft van leidt dit tot overbelasting van de afdeling. Eenderde zegt zelfs dat de bedrijfsresultaten negatief worden beïnvloed door het gebrek aan goed ict-personeel.
Er is een groot tekort aan uitvoerend personeel. Bijna zeventig procent van de respondenten blijkt deze werknemers te zoeken. Op strategisch- en managementniveau is 26 procent van de vacatures nog onvervuld. De helft van de ondervraagden zegt dat het tekort komt, omdat er onvoldoende aanbod is van gekwalificeerde kandidaten in de ict-sector.
Ik zit al 10 jaar in de IT en heb een tijdje geleden toen het nog goed met ze ging bij Getronics gesolliciteerd. Ook een toets gehad en gehaald. Toen ik mijn leeftijd vertelde zeiden ze dat ze dat niet uitmaakte voor hun salarisaanbod. Omdat ik er meer als 500 Euro op achteruitging en een gezin te verzorgen, heb heb ik maar even bedankt
Het is een bekend probleem, waar werkgevers slecht mee omgaan. Het eisenpakket dat wordt neergelegd is enorm, plus veel ervaring, maar wel jong en zeker niet teveel salaris, omdat we anders niet kunnen concurreren met de goedkope landen. (of was het toch om die dikke beloningen te betalen die over het mismanagement worden uitgestrooid).
Behandel je personeel niet als kostenpost, maar als een waardevolle asset, waarmee je geld verdient. Wees ook eens wat flexibeler qua eisen, maar ook qua kantoorregime. Bij goed projectmanagement, kan je makkelijk twee dagen per week thuis werken.
@Rob Elburg,
Mooie salespitch hoor, maar je krijgt toch meestal wel waar voor je geld. If you pay peanuts, you get monkeys.
Voor 2300,- bruto hoef je niet al teveel te verwachten.
Typische kruideniersmentaliteit, om te denken dat je ovor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten.
Ben zelf aan het solliciteren en wordt vaak uitgenodigd voor een gesprek maar als puntje bij paaltje komt dan is de keuze op een ander gevallen. heb 29 IT-ervaring, CNE/CCNI : systeembeheer – functioneel
Zelf ben ik werkzaam in de bemiddelingswereld en op forums op dit werkgebied is dat ook veel gehoorde klacht – de eisen zijn te strikt en opdrachtgevers zijn te kritisch.
Bemiddelaars, maar ook werkgevers zullen moeten beseffen dat een advertentie hier en daar niet werkt en dat ze actief moeten gaan netwerken onder hun doelgroep. Daarnaast denk ik dat steeds meer mensen bij een bedrijf willen werken waar het management niet steeds hun zakken vult over de hoofden van hun technici.
Nu ben ik uiteraard ook kritisch op de vacatures die ik aanneem, maar ik heb geen moeite om vacaturs op mijn werkgebied (networking) in te vullen. Ook niet de vacatures die langer dan zes maanden open staan.
De grotere bedrijven zoals Getronics, Atos, Sogeti, BT nemen nog steeds zo goed als iedere gek aan hoor.
Ik ben aan het solliciteren op Consultancy functies en kom ook assessments tegen. Het rare is alleen dat er naar mijn vooropleiding nooit wordt gevraagd (staat ook niet op cv). Bedrijven vragen naar een bepaald niveau dat wil niet direct zeggen dat je een bijbehorende opleiding ook echt afgerond moet hebben.
Er zijn heel veel vacatures, maar ook heel veel mensen die het veel te hoog in hun bol hebben. Dit komt vooral omdat er te veel gelukszoekers zijn in de ict en te weinig “echte” ict’ers. Als je alleen al ziet wat mensen durven te eisen aan salaris dan lach je je rot.
Ook al heb ik op dit soort berichten al meermalen gereageerd, kan ik het toch niet laten het nog een keer te doen.
Er zijn een aantal mogelijkheden:
-De schrijver van dit artikel is gek
-De klagende bedrijven en dan met name de managers zijn gek
-Of ik ben gek
Ik ben nu 61 en wil graag een paar dagen per week werken. Ik heb 33 jaar ervaring in it, van computeroperator, helpdeskmedewerker, netwerkbeheerder, consultant, programmeur, analist, alles heb ik gedaan. De meeste tijd ben ik praktisch bezig geweest en dat was ook mijn ambitie. Niettemin ben ik ook jaren in allerlei it-managementfuncties werkzaam geweest. Als vrijwilliger beheer ik sinds mijn pensioen een computernetwerk van een museum, netwerkbeheer, onderhoud, aanschaf, reparatie, consultancy, kortom wat nodig is. Als maatstaf het feit dat ik ondanks slechts een dag per week te werken, zelden of nooit buiten die ene dag iets hoef te doen.
Bij de sollicitaties die ik totnutoe heb gedaan (zo’n 50 in 2 jaar) ben ik een keer uitgenodigd voor een gesprek. Niettemin was de algemene conclusie dat ik niet meer op de hoogte was van mijn vak. Ik wil dat graag logenstraffen, maar dan moet ik minstens de kans krijgen om iets te zeggen. Er waren advertenties bij waar ik op afgewezen werd en die vier maanden lang daarna bleven verschijnen omdat er niemand voor te vinden was.
Mijn conclusie: de geuite klacht is klinkklare kolder of men doet in Nederland aan leeftijdsdiscriminatie. Aan u lezer de keuze!
De kennismigratie wet wordt gekenmerkt door een minimale looneis (onder/boven de 30). Natuurlijk mogen werkgevers meer betalen. In de regel gebeurt dit ook!
Mijns inziens dus een prima instrument om vacature vervullingstijden (kop van het artikel) aanzienlijk te verkorten zodat overbelasting etc voorkomen kan worden. Ook een veel goedkopere oplossing dan het aanstellen van dure freelancers.
Ook al worden morgen alle lonen van ICT-ers verdubbeld. Dan nog lost dit het probleem van de arbeidsmarktschaarste niet op. Iets verder kijken dus. Het buitenland zit vol met goede ICT-ers die dolgraag in Nederland willen wonen/werken en de Kennismigratiewet werkt hierbij uitstekend.
Ik heb zelf meer dan 20 jaar ervaring in it bij diverse bedrijven en ik kan maar een ding adviseren aan relatief jongere it-ers: zorg dat je na 10 jaar uit de technische hoek bent! Begeef je in management of zoek een compleet andere baan. Nog beter is wanneer je voor jezelf begint. Mogelijk dat je een tijdje minder inkomsten hebt, maar houdt dan zelf je toekomst in je hand.
@Piet
Ik ben zelf een relatief jonge it-er en hou vooral van het technisch aspect. Leg mij eens uit waarom ik over 10 jaar door zou moeten stromen naar ‘management’, als je die ambitie niet hebt.
Tenzij je met management ook software architect bedoelt.
Ik wil maar zeggen dat er ook in de technische hoek mogelijkheden zijn om hogerop te komen