Een groot deel van de vacatures in de ict-sector staan een halfjaar of langer open. Dit leidt tot overbelasting van de ict-afdeling. Ook heeft het tekort aan personeel een negatieve invloed op de resultaten van het bedrijf.
Meer dan de helft van de ict-vacatures wordt langer dan een half jaar niet ingevuld. Veertig procent staat een halfjaar open. Zeventien procent van de vacatures blijft een jaar open staan. Dat blijkt uit onderzoek van IT Job Board onder 104 ict-managers.
Driekwart van de ondervraagden heeft openstaande vacatures. Bij meer dan de helft van leidt dit tot overbelasting van de afdeling. Eenderde zegt zelfs dat de bedrijfsresultaten negatief worden beïnvloed door het gebrek aan goed ict-personeel.
Er is een groot tekort aan uitvoerend personeel. Bijna zeventig procent van de respondenten blijkt deze werknemers te zoeken. Op strategisch- en managementniveau is 26 procent van de vacatures nog onvervuld. De helft van de ondervraagden zegt dat het tekort komt, omdat er onvoldoende aanbod is van gekwalificeerde kandidaten in de ict-sector.
Ik solliciteerde laatst bij een IT-bedrijf en voordat je een sollicitatiegesprek had, moesten wij, 5 sollicitanten, 3 toetsen afleggen in een zeer korte tijd.
Ik kom zeker in aanmerking voor de vacature. Benodigde ervaring, opleiding en certificaten heb ik allemaal al op zak (HBO, MCDST, MCSA, MSCE, ITIL, Novell, CCNA en Citrix).
Ik ben geen topper in wiskunde en heb gewoon de tijd nodig om het uit te vogelen.
4 van de 5 kandidaten hebben de toetsen niet gehaald, onder wie ik. 1 van die 4 liep al weg na het maken van de eerste toets. Binnen 10 min, 18 wiskunde vragen beantwoorden!!!
Als bedrijven zo strikt zijn, dan kun je niets anders verwachten!
Maar aan de hand van die toetsen kon …. zien dat wij geen hoog analytisch vermogen hebben!
…. succes met het vinden van de geschikte kandidaten.
Vergeet niet dat ze absurde eisen stellen. 20 jaar, universitair opgeleid, 10 jaar werkervaring om maar iets te noemen. Succes met het vinden van geschikte kandidaten.
Bedrijven zijn ook niet vaak bereid om in mensen te investeren (opleidingen, cursussen, begeleiding ..etc).
Er wordt vaak over tekort aan bijv SAP-specialisten gesproken, maar wat doen bedrijven om dit tekort in te vullen? probeer nou een overstap te maken van de ene omgeving naar een SAP-bedrijf (consultancy bureau) en kijk hoeveel bedrijven dat faciliteren.
Tja, ik denk toch dat de mensen die hierboven gereageerd hebben de hand in eigen boezem moeten steken. De frustraties van het afgewezen zijn druipt eraf.
Zelf ben ik al meer dan zes maanden op zoek naar een it’er. De drempel ligt laag genoeg om een brede markt te pakken. Desondanks nog geen geschikte kandidaat kunnen aannemen. Solliciteren de it’ers wel?
Voor wat betreft de opleiding waar hierboven aan gerefereerd wordt. We hebben laatst een it’er aangenomen (andere functie) en een opleidingstraject van een jaar uitgezet.
Dus it’ers hierboven. Wees eens kritisch naar jezelf en wordt eens wat actiever. Er zijn mogelijkheden genoeg voor goed gemotiveerde mensen.
RAVE-cruitment haalt tegenwoordig bijna alle technische ict’ers uit het buitenland. Hoogopgeleid, prachtige ervaringen en veelal onder de dertig. De Kennismigratiewet stelt dan een looneis van “maar” 2300 euro bruto per maand. Een start salaris hbo ligt in Nederland veelal al hoger!
Dus via dit Relocation Recruitment veel meer, voor minder, en geen dure freelance en/of detachering kosten. En altijd aanbod! Danwel vanuit de EU, danwel vanuit Oost Europa, danwel vanuit Azie, en zelfs vanuit de USA omdat de dollar zo laag staat.
Milan, vincent1971 en it_er
Jullie verhaal komt mij heel bekend voor. Ik onderschrijf het volledig.
RB, neem me niet kwalijk, maar je opmerkingen zijn volslagen onzin!
Ik heb de laatste tijd best wel een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd. Vaak van die loze argumenten als “je past niet binnen de groep” of het inwerken gaat weer te langzaam omdat we nog een hoop moeten bijleren.
Jullie proberen toch vaak een schaap met vijf en liefst zes poten binnen te halen.
En je opmerking “solliciteren jullie wel” natuurlijk wel, maar als we dat weer te snel doen zijn we weer een jobhopper… Wat willen jullie nu eigenlijk?
Beste RB,
Als reactie op “Wees eens kritisch naar jezelf en wordt eens wat actiever” :
mijn reactie ging niet om mijn persoonlijk omstandigheden, maar is een mening over het feit waarom ict vacatures niet snel genoeg worden gevuld.
Ik noemde een specifieke geval van SAP-vacatures en daar verwacht ik een inhoudelijke antwoord op.
Dus liever geen directe beschuldigingen en andersman mening respecteren.
Rob van Elburg slaat de spijker op zijn kop!
Werkgevers hebben volgens hem geen geld over (i.i.g. niet meer dan 2300 b.mnd) voor goed opgeleide it-medewerkers. En zoals mede it’ers dit net als ik ook weten: dit is precies de crux. “Wij Nederlanders” willen gewoon een goed salaris voor geleverde diensten, doch de huidige vacatures zijn voorzien van een schraal salarisplaatje.
Rob vindt al die klagende werkgevers een beetje dom!
Misschien kan een van die werkgevers Rob aangeven waarom zij niet gebruik maken van zijn prachtige oplossing?
Blijf ik nog even wachten op die vacature die beter betaalt dan die 2300,- van Rob.
Komt ook omdat, reeds eerder genoemd, ervaring op veel te jonge leeftijd moet zijn opgedaan. Reden? Men wil gewoon niet “te veel” betalen. Dus alle ouderen? Met veel ervaring? Vergeet het maar. Ik deed laatst een project bij een instelling. Kreeg een technisch ontwerp dat voor geen meter deugde. Uiteindelijk boven water gekregen wat er moest komen. Toen werd er een “oordeel” geveld over de codering. De ene tijdelijke moest een oordeel geven over een andere tijdelijke omdat de manager van de groep dit niet kon. Einde job dus. Ik was echter in de gelegenheid om de codering van de beoordelaar te bekijken en schrok me rot. Zo’n puinhoop nog nooit gezien. Ik wacht ondertussen op een nieuw project…
Komt nog bij dat de baan die ik zou willen invullen in het westen van het land open staat. Ik woon zelf in het oosten van het land en ben echt niet van plan voor een andere baan gezellig in de file te mogen staan. En thuiswerken is voor veel werkgevers nog geen optie.