Direct na de zomer begint oud-Commissaris van de Koningin Boele Staal met de bemiddeling tussen Atos Origin en de vakbonden. Het is belangrijk weer 'on speaking terms' te komen, vindt vakbond FNV.
Voormalig Commissaris van de Koningin Boele Staal begint eind augustus of begin september met zijn bemiddelingspoging bij Atos Origin. Hij probeert namens de centrale ondernemingsraad (COR) de lucht tussen werkgever en vakbonden te klaren. In juli voerde Staal al wat verkennende gesprekken, vertelt Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten.
De vakbondsleidster vindt het belangrijk dat de partijen door de bemiddelingsactie weer ‘on speaking terms' komen. Er was een vertrouwensconflict ontstaan nadat de werkgever begin mei de onderhandelingen voor de cao van 2008 eenzijdig had afgebroken. Het idee voor een bemiddelaar komt uit de koker van de centrale ondernemingsraad. Die is volgens Demirtas lang op zoek geweest naar een geschikte kandidaat. "De bemiddelaar moet verstand hebben van conflicten tussen werkgever, werknemers en vakbonden", legt ze uit.
CAO
Hans van Woudenberg, die namens de COR betrokken was bij het cao-overleg, benadrukte Computable al eerder dat Staal niet is gevraagd om de cao-onderhandelingen zelf uit het slop te halen.
Moeizame cao-onderhandelingen
De vakbonden, de centrale ondernemingsraad (COR) en de directie van Atos Origin worden het niet eens over de cao voor 2008. Atos Origin wil werknemers een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.
De bonden en de COR gaan hier niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.
Verschillende pogingen vanuit beiden partijen om weer aan tafel te gaan zitten liepen op niets uit. Daarop werd er door het personeel van Atos op 22 april 2008 voor het eerst in de Nederlandse ict-sector gestaakt. De werkgever zegt niet af te willen van een cao en beraadt zich op een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt. Daarbij speelt de centrale ondernemingsraad een belangrijke rol. De raad besloot daarop een externe bemiddelaar te vragen om de lucht tussen de partijen te klaren. Na enkele weken zoeken, werd oud-Commissaris van de Koningin Boele Staal hiervoor gevraagd.
Ik hoop dat er nu eindelijk schot in de zaak gaat komen, het eerste bestuurs slachtoffer is al gevallen, Wilbert Kieboom heeft zijn vertrek aangekondigd op ons Intranet!
Scheelt weer mooi een paar Miljoen aan salaris.