Het is de eigen schuld van bedrijven dat veel ict-vacatures lang open blijven staan. Computable-lezers vinden dat bedrijven te hoge eisen stellen. 'Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten'.
Bedrijven hebben het aan zichzelf te wijten dat ze geen goed personeel kunnen vinden. Dat zeggen Computable-lezers in reacties op het artikel ‘helft ict-vacatures minimaal halfjaar open'. "Ze stellen absurde eisen. Twintig jaar oud, universitair opgeleid en tien jaar werkervaring, om maar iets te noemen", schrijft Vincent1971.
Het eisenpakket waaraan een sollicitant moet voldoen is enorm, vindt ook Roberto van Geel. "Veel ervaring, maar wel jong en zeker niet te veel salaris, omdat we anders niet concurreren met goedkope landen. (Of was het toch om die dikke beloningen te betalen die over het mismanagement worden uitgestrooid.)", schrijft hij.
Beter moeten zoeken
Werkgevers denken echter dat ict'ers beter moeten zoeken naar een baan. "Er zijn genoeg mogelijkheden voor gemotiveerde mensen", schrijft RB. Barry vindt dat er inderdaad veel vacatures zijn, maar er zijn ook veel mensen die het hoog in de bol hebben. "Dit komt vooral doordat er veel gelukszoekers zijn in de ict en te weinig ‘echte' ict'ers. Als je alleen al ziet wat mensen aan salaris durven te eisen, dan lach je je rot."
Rob van Elburg heeft ervaring met het aannemen van mensen uit het buitenland. "Hoogopgeleid, prachtige ervaringen en veelal onder de dertig. De kennismigratiewet stelt dan een looneis van ‘maar' 2300 euro per maand. Een startsalaris van een hbo'er ligt in Nederland veelal hoger", aldus Elburg.
Dubbeltje op de eerste rij
En daar zit nu net het probleem. Rob A vindt dat Van Elburg voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. "Voor 2300 euro bruto hoef je niet al te veel te verwachten." "Wij Nederlanders willen gewoon een goed salaris voor geleverde diensten, maar de huidige vacatures zijn voorzien van een schraal salarisplaatje", schrijft IT. Roberto van Geel vindt dat bedrijven personeel niet als een kostenpost moeten behandelen, maar als een asset.
Daarbij mogen bedrijven, schrijft Van Geel, ook wel wat flexibeler zijn qua kantoorregime. "Bij goed projectmanagement kun je makkelijk twee dagen thuis werken." Dat is ook iets dat Mark herkent. Hij woont in het oosten van het land. "Ik ben niet echt van plan om voor een baan gezellig in de file te gaan staan. En thuiswerken is voor veel werkgevers nog geen optie."
“voor 2300 euro hoef je niet al te veel te verwachten”… Een modaal inkomen bedraagt 30.500 per jaar. Dit is iets meer dan 2300 per maand!
Als Rob A daar niet zijn bed voor wil uitkomen, dan moet hij er lekker in blijven liggen en niet gek staan te kijken als goed gekwalificeerde buitenlanders dit salaris wel waarderen
Even een voorbeeldje:
ICT-Bedrijven verhuren hoogopgeleide medewerkers voor minimaal 70 euro per uur (Ex.BTW). Als deze medewerkers 1500 uur per jaar facturabel zijn (Dat is toch wel het absolute minimum, de meest halen 1700 uur), dan is hun omzet: 105.000 euro. Salaris eraf van 2300 euro (Totale kosten exclusief auto, inclusief laptop en telefoon: ongeveer 40.000 per jaar. Uiteraard moet je ook nog wat reserveren voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Laten we zeggen 5.000 euro per jaar?
Moet ik het nog uitleggen of begin je het zelf al te snappen?
Het gaat zich er niet om of je wel of niet je bed uitkomt voor 2300 euro. Het gaat zich erom dat de echte ICT-er weet wat hij/zij waard is en wat hij voor het bedrijf of opdrachtgever oplevert. Als je dan salarissen gaat bieden van 2300 euro dan is de beloning niet in verhouding tot het werk. Voeg daarbij nog schaarste toe , het feit dat 70 euro een erg laag tarief is in de markt en het feest is compleet. De meeste tarieven liggen veel hoger.
Ik als jonge ICT’er die net van de universiteit komt en werkzaam is in de IT kan dit alleen maar beamen.
De salarissen zijn niet in lijn met de schaarste op de arbeidsmarkt, en vooral de grote ICT bedrijven lijken nog niet doordrongen te zijn van dit feit. Die snappen nog steeds veelal niet waarom deze jonge ICT’ers na 1 tot 2 jaar op zoek gaan naar een andere baan.
Het andere puntje waar ik het volledig mee eens ben is het strenge kantoorregime. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde om elke dag van 9 tot 5 op kantoor te zitten als programmeur. Wanneer je duidelijke specs hebt en thuis productiever bent, zal dit alleen maar het project ten goede komen. Veelgehoorde reden tegen thuiswerken is dat het niet te controleren valt of je je uurtjes wel maakt. Helaas is het maken van uren belangrijker dan het eindresultaat (naar mijn eigen ervaring van het eerste jaar werken in de ICT), en wordt het nog steeds als ‘lui’ gezien wanneer je liever laat begint en laat stopt dan de gebruikelijke 9 to 5..
Het begint in NL zo langzamerhand een beetje door te slaan. Alles moet goedkoop. Minimum salaris en wel je eigen auto meebrengen 7*24 beschikbaar zijn en een zo hoog mogelijke opleiding.
Zelf ben ik 58 jaar HBO Bestuurlijke Informatica en zit al weer een half jaar thuis. Gemiddeld 20 sollicitaties per maand en kan een boek schrijven met alle kreten die voorbij komen waarom ze niet aannemen. Reageeer je bij een Gemeente krijg je te horen je hebt geen gemeenelijke ervaring. Reageer je bij het UWV (zoeken bakken ICT), krijg je te horen je hebt geen UWV ervaring en enigste wat ze aan het doen zijn om mensen uit reorgaznisatierondes via achterdeurtjes weer binnen te brengen alz zzp ‘ers of consultants en dat gaat weer ten koste van de budgetten en uiteraard ook weer van de op te leveren diensten wat in theorie komt er geen nieuw bloed en jij als eventuele nieuwe kandidaat blijft langs de zijlijn. Ook zijn er veel advertenties voor vacatures er alleen voor de reclame van zie wel wij zijn ook in beweging en zoeken gekwalificeerd personeel en bij een reactie meestal “net intern” ingevuld.
Ik snap je punt wel Rob. Maar er is volgens mij niemand die jou tegenhoud om zelf 70 of wat mij betreft 200 euro per uur te vragen voor de diensten die jij te leveren hebt. Sterker nog, er zijn velen jou reeds voor gegaan met wisselend succes welliswaar, maar dat is het risico van ondernemersschap
Mijn ervaring is heel anders. Net 50 geworden, beetje oncomfortabel in de huidige baan dat wel een erg goed salaris met lease auto biedt. Kom ik een erg interessante vacature bij me in de buurt tegen. CV opgestuurd, binnen een half uur reactie, binnen anderhalve week zijn we het eens en heb ik een nieuwe baan tegen een zelfs nog ietsje hoger salaris.
Voor kennis en ervaring is men best bereid te betalen, maar je moet geen absurde eisen stellen. Leeftijd blijkt dan opnieuw – net als 5 jaar terug, toen ik 4 weken na mijn ontslag uit 3 banen kon kiezen – geen rol te spelen. Een jarenlange ervaring vergt nu eenmaal jaren en verstandige werkgevers snappen dat…
Er is een vreemde discrepantie tussen de zuinigheid t.a.v. de kosten van een eigen ICT-er en het gemak waarmee men een dure ICT-er inhuurt voor honderden euro’s per dag. Iedere ICT-er die dat van nabij meemaakt snapt ook wel dat er ergens iets niet klopt. Als een bedrijf wel bereid is om 5 keer jouw salaris aan een extern bedrijf te betalen voor iemand die jij mag inwerken en aansturen voor een schijntje van dat bedrag dan krijg je scheve gezichten. Het eigen personeel zit onder een andere kostenpost dan de inhuur (veelal projectbudget), waardoor plotseling veel mogelijk is. Steek hier ook eens de hand in eigen boezem bedrijfsleven! Waardeer vakmanschap en ambacht (de combinatie van de vakkennis en de logica van het bedrijf)
Ja, er worden hoge eisen gesteld. Niet alleen aan opleidingsniveau (d.w.z. door training of ervaring), maar ook als het gaat om communicatieve eigenschappen, ambitie, persoonlijkheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid. Als kennis makkelijk uit het buitenland kan worden gehaald, moeten Nederlandse werknemers op andere gebieden zorgen dat ze eruit springen. Dat is een taak van die werknemer! De werkgever dient dit wel te faciliteren door training en opleiding. Zeker in detachering/ consultancy zijn medewerkers belangrijke assets. Werkervaring valt niet te trainen en maakt medewerkers juist heel waardevol!
En helaas zijn er ook werkgevers die die niet snappen. Ik zou zeggen, laat die dan ook lekker links liggen!
Overigens is mijn ervaring met sollicitanten of projectmedewerkers die ik op intake krijg vaker negatief dan positief. Vaak heeft men wel de opleidingen e.d. Maar dan blijkt een HBO-er die daarvoor MBO deed, het MBO qua sociale vaardigheden niet ontgroeit te zijn (uitzondering zijn er ook hoor), heeft men zich ondanks een nadrukkelijk verzoek, slecht of niet voorbereid, zich niet verdiept in de organisatie of klant en kleding daarop aangepast, etc. Tja, dan ga je wel denken… Die ambitieuze, hoog opgeleide Indi?r of Pool die huis en haard verlaat om hier een goede prestatie te leveren lijkt dan toch interessant (terwijl die met alle huisvestingskosten erbij niet eens zoveel goedkoper is!).
ICT bedrijven vragen inderdaad nogal wat van een sollicitant.
Zo moet je HBO hebben,Certificaat a, b en c,Minimaal 4-8 jaar ervaring,Communicatief sterk,etc etc
Van de andere kant…ICT is ook niet gemakkelijk. In 9 van de 10 gevallen werk je in een (zeer) dynamische omgeving waar de specificaties al aan het wijzigen zijn tijdens het opstellen.
Daarnaast werk je vaak in een team aan, in het gunstigste geval, 1 maar vaak aan meerdere projecten tegelijk. Voor zo’n project moet je kennis hebben van/in het bezit zijn van:
Technische skills zoals webdevelopment, databases, netwerken, security, opstellen van tests, testen, maken van releases
Architecturen: werken met meerdere lagen, patterns, etc
Softskill/projectmanagement: communicatie (intern/extern), werken volgens een projectmethodiek (anders dan JBF of
het iets duurdere prototyping), ITIL (en wellicht zelfs ASL), interne regels, etc etc etc
Toch denk ik dat er behoorlijk wat bedrijven zijn in Nederland die een zeer aardige beloning in elkaar weten te ‘flansen’.
Wel ben ik ervan overtuigd dat de echt ‘grote jongens’ grote verschillen laten zien wat betreft beloning… wellicht een tip voor sollicitanten om op zoek te gaan naar kleinere ( /- 500) tot middelgrote (750-1000 ) en groeiende bedrijven. Kijk ook eens
naar de financiele resultaten van zo’n bedrijf.
Ben je overtuigd van je kwaliteiten? Leg dit dan vast. “Ok jullie bieden x maar ik wil x . Over 3 maanden bekijken we deze SMART doelstellingen nogmaals, voldoe ik eraan (gebaseerd op die en die metingen) dan krijg ik x of zelfs x okidoki?
Als ze dan zeggen: nee….www.demarktvoorictersisgoedhowdoeenbedankt.nl
@Gijs Notte
Het gaat niet zozeer om waar ik m’n bed voor uitkom. Het gaat er om dat men jarenlange ervaring wil zien voor 2300,- bruto. Vandaar ook dat ik zeg dat werkgevers voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Voor kwaliteit zal je dieper in de buidel moeten tasten, of niet klagen dat vacatures lang openstaan. Vanzelfsprekend mag een werkgever kwaliteit vragen, maar niet tegen elke (te lage?) prijs.
Volgens mij moeten zowel werkgevers als werknemers duidelijker zijn in wat ze van elkaar verwachten zodat de discrepantie waar Marc het over heeft kan worden kortgesloten.