Het papierloze kantoor is al twee decennia een schone belofte, maar onderwijsinstelling AOC Oost is er in korte tijd in geslaagd de eigen MBO-opleidingen volledig te digitaliseren. Geen boeken meer, en ook geen bekabeling, want 3Com ondersteunt het digitale leren met een krachtig draadloos netwerk.
Met ruim 5000 leerlingen en 500 medewerkers is AOC Oost hét groene onderwijs- en loopbaancentrum van oostelijk Nederland. De school biedt MBO- en VMBO-opleidingen, verdeeld over locaties in Almelo, Enschede, Borculo, Doetinchem en Twello. Bestuur en centrale diensten zetelen in Lochem. De MBO-locaties van de school zijn uitgerust met een draadloos netwerk dat de basis vormt van een volledig digitale leeromgeving.
Die nieuwe leeromgeving is de logische uitkomst van een strategische keuze voor tijd- en plaatsonafhankelijk leren. "ICT speelt een cruciale faciliterende rol in ons onderwijsconcept," vertelt Henk Vermeulen, hoofd ICT van AOC Oost. "Het bestuur heeft enkele jaren geleden besloten gekozen voor een competentiegericht onderwijsmodel, waarbij leerlingen altijd en overal toegang hebben tot informatie en leermiddelen. Praktisch gezien betekende die keuze dat iedereen – leerlingen en docenten – met laptops moest gaan werken, thuis en op school, en dat de communicatie in de schoolomgeving op draadloze leest geschoeid moest worden."
Om de haalbaarheid van deze plannen te toetsen draaide AOC Oost eerst een pilot met 150 gebruikers, verdeeld over vijf locaties. Ze kregen allemaal een laptop, waarvoor een draadloze infrastructuur werd opgezet. De proef pakte verrassend goed uit, zowel technisch als didactisch. "Belangrijkste verandering was dat er helemaal geen boeken meer werden gebruikt," vertelt Henk Vermeulen. "Dat vereiste een andere manier van werken, maar zowel leerlingen als docenten pakten dat goed op. De resultaten waren zo goed, dat het bestuur besloot tot brede invoering, waarbij alle MBO-opleidingen volledig digitaal worden aangeboden."
Waarom 3Com
Bij de keuze voor de netwerkinfrastructuur bekeken Vermeulen en zijn team oplossingen van verschillende leveranciers, waarbij 3Com als meest geschikte uit de bus kwam. "3Com heeft een heel sterke waardepropositie," aldus Henk Vermeulen. "De prijs/prestatiescore is uitstekend, de apparatuur is betrouwbaar en laat zich eenvoudig installeren en beheren. We hadden bovendien al goede ervaringen met ons vaste 3Com-netwerk, en deze keuze bood ons de mogelijkheid alles met één pakket te beheren en onder één contract te laten onderhouden." Inmiddels zijn er in totaal zo'n 200 accesspoints geïnstalleerd, die alle gebouwen op alle locaties volledige dekking bieden.
Op elke locatie zorgt een 3Com WX2200 wireless LAN-controller voor connectiviteit tussen enerzijds laptops en accesspoints en anderzijds de communicatie met het vaste netwerk. Dat vaste netwerk is gebaseerd op redundante stackable 3Com Switch 5500-systemen, terwijl de locaties via eigen glasvezelverbindingen zijn gekoppeld.
De performance van het netwerk is uitstekend, oordeelt Vermeulen, zeker gezien de hoeveelheid verkeer die draadloos verwerkt moet worden. "Internetverkeer slokt een groot deel deel van de bandbreedte op. Daarbij moet je niet alleen denken aan e-mail en surfen, maar vooral ook aan de onderwijsapplicaties, die allemaal via het web worden aangeboden." Ook videostreaming trekt een zware wissel op het netwerk. De infrastructuur moet bijvoorbeeld in staat zijn om in een lesruimte op 10 of 20 laptops tegelijk streaming van YouTube-bestanden te ondersteunen. Vermeulen: "Dat gaat prima, mede omdat we op drukke locaties meerdere accesspoints hebben geïnstalleerd."
Eenvoud in beheer en beveiliging
Basis van de digitale leeromgeving is LiveLink, een documentmanagementsysteem dat wordt gehost door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, en dat speciaal is ingericht voor het agrarisch onderwijs. "LiveLink bevat vrijwel alles wat de leerlingen nodig hebben," vertelt Vermeulen. "Ze slaan er hun werkstukken en huiswerktaken in op en kunnen via LiveLink ook online toetsen maken. De docenten corrigeren en beoordelen het werk van de leerlingen ook via LiveLink."
LiveLink is toegankelijk via een een portal die ook leerapplicaties bevat die via het web worden aangeboden. Ook steeds meer educatieve uitgevers vervangen gedrukte boeken door webapplicaties, wat betekent dat de school zelf niet hoeft te investeren in servers en opslagsystemen voor onderwijsdoeleinden. Dat werkt niet alleen kostenbesparend, maar ontslaat de IT-afdeling ook van de noodzaak om een streng beveiligheidsbeleid te voeren. Vermeulen: "Het leerlingennetwerk is volledig internet-georiënteerd en strikt gescheiden van het beveiligde schoolnetwerk waar docenten en medewerkers gebruik van maken. De leerlingen hebben dus geen toegang tot het schoolnetwerk nodig. Dat maakt de oplossing laagdrempelig en het beheer eenvoudig."
Klaar voor nieuwe Wi-Fi-standaard
In 2010 zullen de laatste MBO-leerlingen die nog boeken gebruiken afstuderen en is de hele MBO-afdeling – zo'n 2500 studenten en medewerkers – strikt digitaal. Er zullen tegen die tijd nog een aantal accesspoints bijkomen. Dat worden waarschijnlijk producten met ondersteuning voor de nieuwe Wi-Fi-standaard, 802.11n. Vermeulen geeft aan: "3Com heeft al een aantal draadloze producten die zijn voorbereid op 802.11n waaronder nieuwe accesspoints die hogere doorvoersnelheden en betere ontvangst bieden. Met die nieuwe accesspoints is ons netwerk dan weer jarenlang up-to-date."
De 3Com-oplossing
• 3Com Managed Access Points 2750 en 3750
• 3Com WX2200 en WX1200 Wireless LAN Controllers
• 3Com Switch 5500G EI
• 3Com Network Director beheersoftware
Sector: Onderwijs
Plaats: Oost-Nederland
Aantal gebruikers: ca. 2500
Web: www.aoc-oost.nl
Gebruik dit project als basis voor andere MBO en VMBO scholen om te digitaliseren.
Het is een bewezen concept en het ministerie weet waaraan ze het geld kan uitgeven ter verbetering van het Nederlandse onderwijs.
(Wat heel hard nodig is )
Goede feedback Bill. Steeds vaker zie je inderdaad de Wireless LAN toepassingen gebruikt worden in MBO en VMBO scholen omdat het veel meer flexibiliteit biedt. Deelnemers verwachten het tegenwoordig ook te kunnen gebruiken wanneer zij op een school komen.
Wij gebruikten bij Amarantis (oud ROC ASA) ook dit systeem, maar dan van Trapeze Networks. We hebben initieel een testsetup gemaakt met 3Com maar liepen daar tegen veel problemen op die zij indertijd niet konden oplossen. Trapeze is toen ingeschakeld en heeft de boel operationeel gekregen. Volgens mij is 3Com een OEM partner van Trapeze Networks, toch?
Youri,
De aangeboden oplossing is inderdaad gebaseerd op producten van Trapeze. Als 3Com hebben we al meer dan 8 jaar een strategische relatie met Trapeze. Er is idd een aantal jaren geleden een pilot geweest bij ROC ASA waarbij we helaas de problemen niet hebben kunnen oplossen. Wat ik ervan begrepen heb is dat de uiteindelijke oorzaak van het probleem bij ROC ASA niet direct te relateren was aan de draadloze oplossing. het zou ook een beetje vreemd zijn dat producten van Trapeze wel goed werken en producten van 3Com niet, terwijl het precies dezelfde oplossing betreft.
Dik van Oeveren
Systems Engineer
3Com – H3C Benelux
Helemaal eens met het verhaal van Dik van Oeveren.
Ik heb het wireless project bij AOC Oost vorig jaar ingemeten en diverse stoorbronnen geelimineerd die het bestaande systeem interfereerden. (Combi-alarmmelders en draadloze camera’s, geplaatst door de conci?rge zonder dat de IT afdeling dit wist)
Ook is de wireless indeling en opstelling van de accespoints per locatie geoptimaliseerd binnen dezelfde wireless controllers waardoor er tot 5 x hogere bandbreedte is gecre?erd.
Je ziet dus dat de wireless problemen zelden aan de apparatuur ligt, maar vooral aan het specifieke kennis niveau op het wireless vakgebied. Het merendeel van de resellers hangt naar rato meer accespoints op, zonder de beperkingen te kennen of wetenschap te hebben van interferentie / stoorbronnen die in 50% van de situaties voorkomen.
Bij enkele accespoints in een school valt dit vaak nog wel mee maar als een school groeit naar tientallen of honderden accespoints, kom je op een heel specifiek gebied waar gespecialiseerde vakkennis voor nodig is.
De 3Com mobility oplossing is een OEM versie van Trapeze networks. Ik meet, plaats en configureer beide units voornamelijk binnen het voortgezet onderwijs.
Trapeze loopt, als ontwikkelaar van de controllers en software, iets voor op de software versies en nieuwe features. 3Com heeft iets aangepaste licentie modellen en accespoints.
Omdat het dezelfde produkten betreft met iets afwijkende licentiemodellen, is de werking in de praktijk dan ook identiek..
Dat Trapeze de oplossing heeft kunnen oplossen in de gegeven situatie, betekent dat ze iemand met wireless kennis hebben ingeschakeld die de juiste meting en het wireless design bij de klant heeft ingevuld.
Net als bij VOIP, is wireless een specifiek vakgebied dat integreert met het “normale” data LAN.
Je moet de beperkingen weten van de radio’s en kanalen en op een juiste wijze gebruik maken van VLAN’s en RADIUS om een hoop prestatie en stabiliteitsproblemen te voorkomen.
Bij wireless geldt daarbij dat je eerst een gespecialiseerde meting moet uitvoeren om interferentie en stoorbronnen te lokaliseren en te elimineren.
Dan pas moet je dekkingsmetingen gaan doen en bepalen hoe je wireless gaat implementeren.
Vergeet hierbij de softwarematige planningstools die de fabrikanten hebben ontwikkeld voor “wireless dummies”, deze zijn uiteindelijk niet geschikt voor organisaties zoals hierboven beschreven.
Onze meetmethoden geven keer op keer aan dat hier nog steeds elementaire designfouten door ontstaan.
Ergo, wireless staat of valt met het kennisniveau van de wireless engineer die het netwerk inmeet en ontwerpt.
In veel van dit soort situaties wordt ons wireless expertiseburo ingeschakeld om 3Com / Trapeze resellers te ondersteunen bij wireless ontwerpen.
Gert Snijders
Wireless specialist
Brite wireless expertiseburo
En toen werd 3Com overgenomen door HP Procurve. De OEM productjes van Trapeze zullen hierdoor snel van het toneel verdwijnen, althans zo bewijst de geschiedenis.
Je kan je dan afvragen of wireless een verstandige keuze is geweest en of de studenten en de opleiding met dit ICT-project echt voordelig uit zijn. Misschien kan het ministerie toch maar beter het geld investeren in goede mensen.
@Pro Curve: vraag die ik jou zou willen stellen is in welke tijd jij precies leeft. De gehele markt is in beweging naar mobiliteit en jij geeft aan dat Wireless LAN geen verstandige keuze zou zijn? Indien je voor Procurve werkt zou deze statement nog veel vreemder zijn aangezien ook Procurve serieuse pogingen aan het wagen is om marktaandeel te verkrijgen in deze markt.
Met het eigen Procurve portfolio is echter gebleken dat deze oplossing niet goed genoeg was voor gebruik, vandaar de overname van Colubris die vooral in de hotel omgevingen werd ingezet vanwege gastentoegang applicaties. 3Com heeft in het portfolio o.a. de oplossing van Trapeze als OEM (die je overigens ook succesvol onder eigen label en onder Nortel label tegenkomt in de Nederlandse markt) wat functioneel een betere oplossing blijkt te zijn in de praktijk dan de oplossing van HP op dit moment. Is het waarschijnlijk dat de OEM relatie wordt voortgezet? Geen idee dat moet je 3Com en HP vragen, maar het zal voor HP wel betekenen dat men moet gaan kijken naar het eigen portfolio op zowel WLAN alsook LAN switching om te bepalen welk portfolio straks gevoerd gaat worden…
Zeker in de komende periode van onzekerheid (totdat de deal echt beklonken is en integratie gaat plaatsvinden) die naar verwachting toch zo’n 6-9 maanden zal duren is een keuze voor een 3Com danwel HP Wireless LAN oplossing er een waar je je vraagtekens bij kunt zetten gezien deze onzekerheid….
Wireless als technologie is zeker een verstandige keuze en wordt ook in de omgeving van AOC Oost succesvol ingezet volgens het bovenstaande artikel. Misschien toch eerst eens navraag doen bij de klant voordat je conclusies trekt die nergens over gaan? Deze mensen hebben de keuze weloverwogen gemaakt voor zover ik hier lees en wie ben jij dan om dat in twijfel te trekken?
Inmiddels is deze omgeving omgebouwd tot een Trapeze Networks omgeving gezien het stopzetten van het OEM contract tussen Trapeze Networks en 3Com. Het design van het netwerk is iets aangepast en de omgeving wordt nog dagelijks naar volle tevredenheid van de klant ingezet.
Indien je meer wilt weten over deze omgeving, danwel de Trapeze Networks oplossing in het algemeen laat het ons dan aub weten.