'Samen maken we de stad', is een belangrijk project van de gemeente Zwolle. Hiermee wil de Overijsselse gemeente duidelijk maken dat niet de ambtenaren of het bestuur de stad maken, maar dat dit samen met inwoners en burgers geschiedt. Prima uitgangspunt, wat eigenlijk voor alle gemeenten zou moeten gelden. Maar waarom gebruikt het gros van de gemeenten dan hun websitenaam alleen maar voor hun digitale gemeentehuis?
Eind jaren negentig, toen nog niet iedere gemeente online was, bestond het fenomeen van de digitale steden. Niet dat er een wetenschappelijke definitie van is, maar het ging in ieder geval over je eigen stad of dorp. Veelal waren de beheerders enthousiaste mensen die al vroeg snapten wat je allemaal met internet kon. Zij zetten hun stad digitaal op de kaart met informatie over de historie van hun stad, evenementen, toerisme, maar ook veel wijkinformatie.
In het voorjaar van 2000 deed Niko Winkel, in het kader van zijn doctoraalscriptie sociaal-wetenschappelijke informatiekunde, onder de vlag van Webdam onderzoek naar digitale steden. Jammer genoeg is zo'n onderzoek nooit meer herhaald. In juni 2000 beschikten 203 Nederlandse gemeenten over een eigen webpresentatie (het digitale stadhuis), maar waren er meer dan drie keer zoveel digitale steden.
Winkel was succesvol met zijn monitoronderzoek onder digitale steden en stadhuizen en vertrok naar Advies.overheid.nl. Dit programmabureau handhaafde alleen het onderzoek naar de digitale stadhuizen. Met de groei van het aantal digitale stadhuizen en de investeringen in de gemeentelijke websites haakten de (vrijwillige) webredacteuren achter de digitale steden steeds vaker af.
Dat is jammer, omdat bezoekers van een gemeentelijke website niet bepaald dynamische informatie krijgen voorgeschoteld. Gemeenten tonen veel te weinig lef bij het profileren van hun gemeenten via internet. Groningen doet een aardige poging, maar eigenlijk moeten we de grens over. Kijk bijvoorbeeld naar de website van Berlijn. Daar snappen ze dat bezoekers in eerste instantie op zoek zijn naar informatie over cultuur en evenementen. Zet je als gemeente daar je digitale stadhuis in de buurt, dan kun je hen verleiden ook naar bestuurlijke informatie te surfen.
Het verbaast me dat niet meer citymanagers van steden de url van hun gemeente opeisen. Dan zouden ze een webportaal kunnen bouwen dat meer biedt dan alleen die saaie bestuurlijke informatie.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.