Intel, Yahoo en Hewlett-Packard slaan de handen ineen op het gebied van cloud computing. Voor het einde van dit jaar, zo beloven de 3 partijen, worden er 6 datacentra beschikbaar gesteld.
Het initiatief omvat 6 datacentra bij de universiteit van Urbana-Champaign, het Steinbuch Centrum voor Computing of het Karlsruhe Instituut voor Technologie, HP Labs, Intel Research en Yahoo. Elke locatie heeft duizend tot 4 duizend processor cores.
Het fenomeen cloud computing lijkt de gemoederen bij grote spelers flink bezig te houden. Dit initiatief is de volgende stap op het gebied van cloud computing van de lopende initiatieven van de 3 spelers. Yahoo introduceerde bijvoorbeeld vorig jaar nog het datacentrum M45 voor cloud computing-onderzoek waarbij Universiteit Carnegie Mellon hier als eerste gebruik van maakte.
Het is ook niet de eerste keer dat grote spelers op dit gebied een samenwerking aangaan. De samenwerking van Yahoo, Intel en HP lijkt een positionering te zijn tegen een ander initiatief: het cloud-onderzoek van Google en IBM. Hierbij investeren deze twee partijen in twee grote datacentra die beschikbaar worden gesteld aan 6 universiteiten, waaronder wederom de Carnegie Mellon, maar ook bijvoorbeeld het Instituut van Technologie in Massachusetts en de universiteit in Stanford.
Met de verschillende initiatieven op dit gebied krijgen academici de mogelijkheid om te experimenteren met de mogelijkheden van cloud computing, wat alleen maar bij zal dragen aan de ontwikkeling van dit veld.
In een interview met The New York Times vertelt Prabhakar Raghavan, hoofd van Yahoo Research dat toegang tot de cloud, die in feite bestaat uit duizenden kleinere computers, noodzakelijk is om de volgende generatie computerwetenschappers op te leiden.
Aan de BBC vertelt John Manley, directeur van HP’s onderzoekslaboratorium dat cloud computing een nieuw computertijdperk inluidt: "Het werken op deze schaal betekent geheid dat er nog veel onbeantwoorde vragen zijn en dat er nieuwe vragen worden opgeroepen in de informatica". Het initiatief moet een antwoord geven op de ‘uitdagingen’ die ons staan te wachten.
Bron foto: IJsendoorn (CC)