HP, Intel en Yahoo! hebben de creatie van het Cloud Computing Test Bed aangekondigd. Dit is een wereldwijde open source testomgeving voor de bevordering van onderzoek naar cloud computing en voor educatiemogelijkheden. Het doel van het initiatief is om de open samenwerking tussen de industrie, academici en overheden te versterken. Dit moet bereikt worden door de financiële en logistieke barrières voor onderzoek in data-intensieve computing op internetschaal te verwijderen.
Het Cloud Computing Test Bed van HP, Intel en Yahoo! biedt een omgeving die onderzoek naar de software, datacenter management en hardware issues rondom cloud computing aanmoedigt – op een grotere schaal dan ooit mogelijk was. Het initiatief ondersteunt tevens onderzoek naar cloud applicaties en services. Naar verwachting is de omgeving later dit jaar volledig operationeel en, na een selectieproces, beschikbaar voor onderzoekers wereldwijd.
Wereldwijde centers of excellence
HP, Intel en Yahoo! werken hiervoor samen met de Infocomm Development Authority of Singapore (IDA), de University of Illinois in Urbana-Champaign (Verenigde Staten), en het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) in Duitsland. De samenwerking met Illinois omvat ook de National Science Foundation.
De testomgeving zal in eerste instantie bestaan uit zes "centers of excellence" in de faciliteiten van IDA, de University of Illinois in Urbana-Champaign, de Steinbuch Centre for Computing van het Karlsruhe Institute of Technology, HP Labs, Intel Research en Yahoo!.
Gecombineerde technologie
Iedere locatie zal een cloud computing infrastructuur bevatten die grotendeels gebaseerd is op hardware van HP en processors van Intel, met 1.000 tot 4.000 processor cores, geschikt voor de ondersteuning van het data-intensieve onderzoek.
De testomgeving bouwt op Yahoo!’s technische leiderschap in open source projecten door gebruik te maken van Apache Hadoop – een open source, gedistribueerd computing project van de Apache Software Foundation – en andere open source, gedistribueerde computing software zoals Pig, de parallelle programmeertaal die ontwikkeld is door Yahoo! Research.