De gemeente Doetinchem telt bijna 57.000 inwoners en vervult een centrumfunctie op maatschappelijk, cultureel en economisch terrein in de Achterhoek. Gemeente Oude IJsselstreek telt bijna 40.000 inwoners en kenmerkt zich als plattelandsgemeente met een industrieel hart. Sinds 2006 is er tussen Doetinchem en Oude IJsselstreek op het gebied van ICT een hecht samenwerkingsverband, waarbij het beheren van gegevens een grote rol speelt.
Binnen de regio Achterhoek wordt sinds 2005 gesproken over de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van ICT tussen acht verschillende gemeenten. Een direct resultaat hiervan is dat de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek een hecht samenwerkingsverband starten, waarbij de mogelijkheden worden onderzocht om een effectievere uitwijklocatie te realiseren en schijfruimte te creëren. Beide gemeenten hebben op dat moment een extern uitwijkcontract. Eind 2006 sturen zij een RFI voor een storage oplossing naar verschillende leveranciers en ISIT blijkt de juiste oplossingen te bieden. Er wordt een gezamenlijke omgeving gecreëerd tussen de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek, waarbij zij fungeren als elkaars functionele uitwijklocatie. De bestaande glasvezelverbinding tussen beide gemeenten speelt hierbij een belangrijke rol. Met de storage oplossingen van NetApp en server virtualisatie van VMware zijn in geval van nood de benodigde data en applicaties snel weer beschikbaar.
Uitwijkcontract vraagt om efficiënte oplossing
In 2005 kwam de regio Achterhoek met een initiatief om, op het gebied van ICT, de samenwerkingsmogelijkheden te onderzoeken tussen acht gemeenten uit de regio. In eerste instantie werd bekeken waar er snelle winsten gehaald konden worden en de bestaande glasvezelverbinding tussen Doetinchem en Oude IJsselstreek zou hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.
Gemeenten zijn verplicht om een uitwijkcontract te hebben, waarbij in geval van nood de GBA binnen 48 uur weer beschikbaar is. De gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek beschikten al over een extern uitwijkcontract, maar bij calamiteiten bleef alleen de GBA beschikbaar. De vraag was of een externe uitwijklocatie ver van huis kon voldoen aan de toekomstige, veel uitgebreidere uitwijkeisen. Tijdens de gesprekken tussen de gemeenten bleek ook dat er steeds weer behoefte was aan uitbreiding van de schijfruimte. Na een aantal brainstormsessies werd in 2006 een RFI uitgestuurd naar een zestal leveranciers. De vraag was wat de bestaande glasvezelverbinding tussen Doetinchem en Oude IJsselstreek voor mogelijkheden zou kunnen bieden om de huidige omgeving te verbeteren.
Virtualisatie software van VMware
Eind 2006 werden drie leveranciers, waaronder ISIT, uitgenodigd voor een presentatie. Ernst Vetketel, Technisch Projectleider bij de gemeente Doetinchem: "De NetApp oplossingen van ISIT spraken ons direct het meest aan. Ook hadden wij zelf al regelmatig geëxperimenteerd met de virtualisatie software van VMware en dit herkenden wij in de presentatie van ISIT. Hun oplossing speelde in op groei en dit zorgde ervoor dat wij investeringen pas hoeven te doen op het moment dat ze echt nodig zijn."
In april 2007 gaven de directies groen licht voor het project, waarbij een vergaande samenwerking zou ontstaan tussen Doetinchem en Oude IJsselstreek. "Het project bestond uit een lagenmodel, waarbij we langzaam toewerkten naar een gezamenlijke omgeving", aldus Ernst Vetketel. "De enabler was de glasvezelverbinding en vervolgens zijn storage, virtualisatie, active directory en service desk aangepakt. De beschikbaarheid van informatie speelt een grote rol binnen de overheid. Door middel van virtualisatie software van VMware, hebben wij gerealiseerd dat alle data ten alle tijden, dus ook bij calamiteiten, snel weer beschikbaar is. Mocht er bij de gemeente Oude IJsselstreek bijvoorbeeld brand uitbreken, dan kan de gemeente Doetinchem dezelfde gegevens direct ophalen. Burgers uit de gemeente Oude IJsselstreek kunnen in geval van nood dus terecht in Doetinchem voor bijvoorbeeld het ophalen van een paspoort. De gemeenten fungeren nu als elkaars uitwijklocatie.
Door het gebruik van ONTAP software op Netapp systemen wordt data opslag vanuit de software benaderd waardoor het concept zeer dynamisch is en veel nieuwe functionaliteiten te verwachten zijn. ISIT raadde ons het gebruik van SnapLock aan, een oplossing van NetApp die virtuele wormschijven mogelijk maakt. Door middel van virtuele wormschijven kunnen wij zelf de ruimte op een disk indelen en is data snel beschikbaar. Door het gebruik van deduplicatie met de ASUS software van Netapp kunnen we nu veel diskruimte besparen. We verwachten ook een sterke integratie tussen Netapp en VMware op het gebied van dataopslag en back-up."
Klaar voor toekomstige groei
Voordat het project begon, was er besloten om met mirroring te gaan werken, maar een referentiebezoek in Hengelo maakte duidelijk dat een metrocluster een nog efficiëntere oplossing zou kunnen zijn. "Na ons bezoek aan Hengelo besloten wij direct om te kiezen voor een metrocluster, omdat dit het beheer van de omgeving enorm zou vergemakkelijken", aldus Toin Pijnenburg, Eerste medewerker I & A bij de gemeente Oude IJsselstreek. "Het voordeel van zo'n cluster is dat alles gespiegeld is en wij niet meer zelf hoeven aan te geven welke data er gespiegeld moet worden. De kans op dataverlies is met het metrocluster sterk afgenomen en op de lange termijn is het voordeliger dan een mirror omgeving. Door de samenwerking hebben de gemeenten drie beheerders met kennis van de storage oplossing.
Nu wordt er jaarlijks schijfruimte bijgekocht, in plaats van een eenmalige grote aanschaf voor een aantal jaren. Op jaarbasis wordt een schatting gemaakt van de benodigde schijfruimte en zo wordt deze ruimte vrijwel op maat aangeschaft. Minder kosten en een stuk effectiever. Nu wij de uitwijk dicht bij huis hebben, blijkt dit ook erg kosteneffectief te zijn. Het hele project is betaald uit vervangings- en uitwijkbudgetten.
Hoewel wij nog in de afrondingsfase van het project zitten, merken wij nu al dat er een stuk functionaliteit aan de storage omgeving is toegevoegd die wij van tevoren niet gepland hadden. Door de onderlaag te delen, komen we tot nieuwe inzichten voor verdere samenwerking. De geheel vernieuwde storage omgeving is nu voorbereid op toekomstige groei en deze zien wij met een gerust hart tegemoet."
Eisen
-Een functionele uitwijkoplossing waarbij Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgevens (GBA) in geval van nood direct weer beschikbaar is
-Meer capaciteit beschikbaar krijgen
-Meer flexibiliteit en functionaliteiten
-Aandacht voor archivering op WORM functionaliteit
-Toekomstgerichte infrastructuur
Oplossing
-Gezamenlijke storage- en uitwijkomgeving middels een NetApp stretched metrocluster
-Synchrone datareplicatie van alle data van Gendringen naar Doetinchem en vice versa
-Virtualisatie software van VMware
-SnapLock van NetApp waarmee virtuele wormschijven gerealiseerd worden