Ondanks voorspellingen van leveranciers breekt Linux in 2008 niet door op de desktop. Het marktaandeel op de bedrijfsdesktop van het opensource-besturingssysteem is kleiner dan het aandeel van Windows-versies ouder dan Windows 2000.
Er zijn maar weinig bedrijven die het besturingsysteem Linux op de desktops hebben geïnstalleerd. Uit onderzoek van analistenbureau Forrester blijkt dat in juni 2008 0,5 procent van de desktops in bedrijven het opensource-besturingssyssteem draait.
Linux wordt minder gebruikt dan eerdere Windows-versies. Versies ouder dan Windows 2000 hebben een marktaandeel van 1,9 procent in juni van dit jaar. Ook de besturingssystemen van Apple worden meer gebruikt dan Linux. Mac heeft een aandeel van 4,5 procent. Windows 2000 heeft een marktaandeel van 2,2 procent.
Linux heeft op de servermarkt een behoorlijk aandeel, namelijk tussen 25 en 28 procent. Daarnaast draait ongeveer de helft van de wereldwijde top 500 van supercomputers op Linux.
Wachten op Windows 7
Volgens Forrester is het voor leveranciers van besturingssystemen nu tijd om zich te richten op de zakelijke markt. Bedrijven blijken nog niet over te stappen op Windows Vista. Het analistenbureau adviseert bedrijven te wachten op Windows 7, dat in 2010 wordt uitgebracht. Analist Thomas Mendel: "Wie weet heeft Apple tegen die tijd ook een plan voor zakelijk gebruik klaar. Snow Leopard gaat in elk geval de goede kant op."
Leveranciers van Linux wachten al jaren op de doorbraak van Linux in het bedrijfsleven. De komst van Vista zorgde voor hoop in de opensource-gemeenschap. EMEA-president van Novell Volker Smid in 2007 in Computable. "Toen iemand me vroeg wat ik van Microsoft Vista vond, gaf ik het antwoord ‘I love Vista', want het zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken. Op datzelfde moment komen wij binnen met de mededeling dat wij een besturingssysteem hebben dat vijftig dollar kost, maar voor vijfhonderd dollar dingen kan."
Och, staat het simpele feit dat Linux steeds meer bekeken wordt als tegenhanger van MS Windows. Dat er daarom intussen echte vergelijkingen op marktaandeel worden uitgevoerd. Dus dat Linux in de afgelopen 10 jaar een serieuze positie heeft weten in te nemen.
En dat zonder dat er miljoenen aan marketing zijn gespendeerd (die zitten in de kwaliteit van het systeem zelf!)
Ben ik van mening dat het helemaal niet zo belangrijk is of, en wanneer, voorspellingen van leveranciers uitkomen. Het is veel belangrijker om vast te stellen dat OpenSOurce niet meer weg te denken is. En dat we dus met dat feit om moeten (leren) gaan.
Simpele vragen:
Wat is een marktaandeel bij iets dat gratis is?
Telt als marktaandeel al die win98 en win2000 systemen die in de kelder staan te verroesten en af en toe aangesloten worden om gegevens vanaf te halen?
Voorbeeld: ik draai Linux op een systeem dat ook nog win98 erop heeft, dat gebruik ik alleen als ik nog bestanden moet converteren die ik niet zo in Linux kan halen. Is dat dan een Win98 marktaandeel?
Dit soort statistiek is per definitie onbetrouwbaar omdat geen rekening gehouden wordt met het karakter van open source-software die gratis is.
Er is een hele simpele reden dat Linux niet doorbreekt naar de zakelijke desktop, namelijk dat het allergrootste deel van de applicaties die op deze desktops draaien, niet of lastig werken onder Linux.
Dat is trouwens voor veel bedrijven ook de reden om niet over te stappen naar Vista.
Natuurlijk zijn er emulators, maar het feit blijft dat in de meeste gevallen, het gewoon te kostbaar is om over te stappen. De licentiekosten van Linux mogen dan lager zijn, maar de investering in de Windows-infrastructuur, applicaties, kennisniveau van interne beheerders, programmeurs en gebruikers is zo groot, dat je dit niet zomaar afschrijft.
Alleen als de top een strategische beslissing maakt om voor Linux te kiezen, plus een heel plan om dit door te voeren. Of voor nieuwe bedrijven die met lage kosten op willen starten.
De desktopwereld zit momenteel ‘vast’.
De meeste bedrijven zijn zich aan het bezinnen wat ze gaan doen, ze willen allemaal versimpelen; meer met mminder.
Met MS producten als Windows kan dan niet, met linux wel maar de applicaties zijn er nog niet.
Ik denk dat 2009 meer info gaat geven over wat bedrijven gaan doen. Het gaat nmij niet verbazen als men Windows massaal gaat dumpen.
Het is te groot, log duur…een dinosaurus onder de desktops…
Lekker interesting allemaal, Linux , Windows, iedereen die zo nodig vrijgevochten wil zijn. Je gebruikt toch wat het beste je behoefte/noodzaak afdekt en dat is vaak Windows op het moment. Veranderingen komen vanzelf in de richting waar behoefte naar is of wat het beste werkt. Wat dat betreft moet je altijd met veranderingen leren omgaan, er is over de jaren maar weinig wat hetzelfde blijft.
En natuurlijk is het een duurder dan het ander. Is dat erg? We leven nu eenmaal in een wereld waar iedereen wat doet voor de ander en daar geld aan wil verdienen. Daar is momenteel een groot deel van ons bestaansrecht als betaalde IT’ers op gebaseerd…
Het is als met de Amerikaanse presidentskandidaten; je MOET belastingverlaging beloven, ook al kan dat niet.
De wereld wil bedrogen worden, ook al blijkt uit alle feiten dat het helemaal niet nodig is. Ik werk nu meer dan twee jaar uitsluitiend met Linux en ik zie alle Microsoft problemen aan. Laatst kon iemand een bijlage van een mail niet lezen. Ik zei: stuur maar naar mij, dan zoek ik het wel uit. Ik open de mail, de bijlage in Open Office en belde vervolgens de kennis om alvast iets daaruit voor te lezen. Onnodig te zeggen dat het ging om Word 2007 wat voor Open Office gewoon transparant is. Voor de kennis moest ik 40 MB aan programmatuur installeren voordat die hetzelfde kon met Word 2003, let wel: van dezelfde firma!
Maar Open Office is amateurspul, zoals laatst iemand als commentaar schreef, ook al is het software van Sun.
Moet ik het nog duidelijker uitleggen? Sorry, ik kan het niet!
N.b. ik heb al 2 jaar geen virussen meer, ondanks het feit dat ik iedere dag internet en bijna nooit een virusscan doe. Maar dat komt volgens Balmer en die andere idioten omdat Linux minder gebruikt wordt!
Een terugkerende fout Linux en Windows te vergelijken op de desktop. Linux en Apple hebben op desktop meer overeenkomsten voor een vergelijking. Immers beide een Unix variant waarop een GUI is geplaatst.
Apple levert een vooruitstrevend product waarvan de gebruiker geen notie heeft van de unix-variant onderwater. Een uitermate goed doordachte grafische interface en functionele bediening. Kort gezegd; Apple levert een product dat zich onderscheidt van de concurrent(en) en dat wordt geroemd buiten de eigen klantenkring.
Het tegengestelde zien we bij de vele Linux varianten op de desktop. Te veel instellingen vanuit een unix-prompt, een bij elkaar geraapt zooitje aan programmatuur en een slechte Windows GUI imitatie. Aangezien de Linux gemeenschap zichzelf constant vergelijkt met Windows (Windows-killer) bevestigd dit de imitatie beeldvorming bij de consument. Daarnaast is het weinig positief dat programmeurs niet naar een oplossing werken bij een probleem maar zich afscheiden. Dit resulteert in een ietwat afwijkend en incompatibel product onder een vaak verbasterde naam van het origineel. Begrijpelijk dat dit lachwekkende vertoon voor bedrijven en consumenten een negatief beeld schetst. Men blijkt niet in staat door serieuze samenwerking binnen de gemeenschap een (vooruitstrevend) product te maken zoals Apple dat doet.
De Linux gemeenschap had met goed samenwerken allang Windows van de troon kunnen stoten waar het de desktop betrof. Zie MySQL contra Oracle waar de laatste een serieuze concurrent hierin vindt. Dit ontbreekt op de desktop en ik voorzie dat dat ook niet verandert?
Misschien wordt linux op de desktop nog een succes wanneer de Eeepc doorbreekt bij het grote publiek. ‘Linux op de laptop’, dus eigenlijk.
Er zijn een aantal bedrijven die nu aan het kijken zijn wat ze gaan doen, overstappen naar Vista of de overstap naar Linux.
Heb nu inmiddels een paar open Suse test machine’s bij een aantal gebruikers/testers staan.
met daarop open office en open proj,
Ze zijn behoorlijk enthousiast
ben nog zoekend naar een alternatief voor minitab liefst open source, dan gaan ze zeker over op Suse en kunnen we het percentage weer verhogen 😉