Ict-dienstverlener Logica liet zich niet van zijn beste kant zien bij het in juni stilgelegde ict-project voor de Wia, de opvolger van de uitkeringswet WAO. Dat schrijven bezoekers van Computable.nl. Enkele kritische reacties op een rij.
Het mislukken van het grootschalige Wia-project is voor een deel te wijten aan Logica en niet alleen aan uitkeringsinstantie UWV. Het platform werd na 2,5 jaar bouwen, afgelopen juni definitief stilgelegd door UWV.
De automatiseerder toonde een uurtje-factuurtjementaliteit en incompetentie bij het bouwen en managen van het ict-project. Ook was de professionaliteit soms ver te zoeken. Dat menen Computable-lezers naar aanleiding van berichtgeving over het mislukte project. Veel lezers wekken de indruk dicht bij het vuur te zitten.
Uurtje-factuurtje
Veel lezers hebben het over de mentaliteit waarbij de automatiseerder elke klus probeerde te rekken en vervolgens in rekening te brengen. ‘Insider' schrijft dat het bedrijf "elke vraag over de documentatie in rekening mocht brengen, waardoor hele sessies gehouden werden over punten en komma's." Een andere lezer weet: "Het management had veel eerder in moeten grijpen in de 'how to make more money'-cultuur van Logica." Hij wijst er op dat Logica echter geen uitzondering is en spreekt over de wurggreep waarin "de grote jongens en de overheid zitten."
Twan Humus voegt er aan toe: "De blauwepakkenbrigade van de grote ict-organisaties, Logica incluis, is getraind om hun uurtje-factuurtje te maximaliseren. Niet voor niets buitelen ict-adviseurs, auditors, advocaten, contraexperts en andere geleerden over elkaar heen om de overheid van advies te kunnen dienen. En de overheid maar roepen dat de externe advieskosten zo hoog zijn!"
Incompetentie
Het ontbrak de projectleden en ontwikkelaars volgens Twan Humus ook vaak aan kennis en binding met het project. Hij verklaart dat uit het relatief hoge personeelsverloop tijdens het project. "Impliciet wordt het veroorzaakt door het hoge huurlingenaandeel in de projectleden." ‘LeverancierX' vertelt dat alles dat fout kan gaan, ook fout ging. "Achteraf smijten met modder is eenvoudig, maar waar het om gaat is (…) dat de leverancier nog altijd de plicht heeft om de klant te helpen, ook bij het bestrijden van zijn eigen incompetentie. En als dat niet goed gebeurt, is het dus uithuilen en opnieuw beginnen."
"Wel veel omzet draaien, maar niks bruikbaars opleveren aan de klant?", vraagt Jacob zich af. "Als de software niet voor een groot deel te hergebruiken is, dan heeft Logica slecht werk geleverd. Een negatieve uitslag van het onderzoek is erg schadelijk voor onze bedrijfstak." ‘Insider2' snapt niet waarom opdrachtgever UWV uiteindelijk met Logica in zee ging terwijl "Getronics bijvoorbeeld veel meer ervaring had met de cultuur en applicaties dan Logica. Waarom won dan toch Logica de aanbesteding? Om het geld. Een derde van alle andere spelers. Ging er dan echt geen belletje rinkelen bij de toenmalige aanbestedingsmanagers?"
Status
Volgens Pascal van Kempen "zit het probleem vooral in de mentaliteit, en misschien zelfs wel professionaliteit van de ict-managers die projecten van dit kaliber uitvoeren." Hij voegt er aan toe dat het vaak ook een statuskwestie is. "Te vaak worden opdrachten binnengesleept door softwarehuizen om de opdracht maar binnen te hebben (staat altijd leuk als je kunt zeggen dat je opdrachten doet voor de overheid) en wordt er daarna pas gekeken of het ook echt uitgevoerd kan worden."
‘Insider2' doet hier ook zijn zegje over: "Als insider hadden we een goed beeld op wat er mis ging. Logica en vooral de programmamanager, voor een ieder die met hem heeft gewerkt zeer bekend, wist zeer goed en kundig politiek te bedrijven. Als hem iets niet aanstond was zijn geveugelde uitspraak: 'Het zal me jeuken'. Zijn rapportages klopten keer op keer niet."
Het Wia-debacle
Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni definitief stilgelegd. De kosten bedroegen inmiddels 87 miljoen euro.
Minister Donner van Sociale Zaken schreef op 17 juni in een brief aan de Tweede Kamer dat doorgaan met het project ‘steeds hogere kosten met zich zou meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zeker gesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.
Naar aanleiding van eerdere berichten in Computable over het mislukte Wia-project, weet de uitkeringsinstantie de problemen juist aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. De door Computable gesproken ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.
Overigens koos UWV in 2005 uit tijdsoverwegingen voor maatwerk in plaats van een standaardoplossing. De instantie hoopt reeds gebouwde onderdelen van het systeem te hergebruiken, om zo de financiële schade te beperken.
Sorry hoor, is dit journalistiek? Een reeks anonieme replies op een eerder artikel aan elkaar knopen en vervolgens tot nieuws verheffen. Computable : ik verwacht meer van jullie.
Kees, was jij soms een van die aanbestedingsmanagers. Ik had er meer van verwacht.
Helemaal met kees eens: dit spreekt niet echt van diepgaande journalistiek. Door de tendentieuze titel zou dit zelfs tot laster-aanklachten kunnen leiden aan het adres van Computable.
Dat is nog eens makkelijk om de concurrent zwart te maken! Gewoon wat anonieme reacties geven op computable.nl over een mislukt project waarbij je de suggestie wekt bij de betreffende organisatie te werken. Met de journalistiek die hier bedreven wordt, wordt er vervolgens een artikel geplaatst waarin de reacties van anonieme figuren als waarheid worden gezien.
@Redactie van Computable: wat valt me dit vies tegen van jullie…slecht zeg. Geen wederhoor, klakkeloos overnemen. Solliciteren jullie soms naar een award voor beste roddelblad of een baan bij een van de betere roddelbladen?
@Jan: De redactie van Computable heeft naar aanleiding van het Wia-project regelmatig contact gehad met Logica. Het bedrijf maakt echter geen gebruik van de gelegenheid te reageren. Dat is natuurlijk zijn goed recht. Hiermee heeft de redactie echter wel voldaan aan het goede journalistieke gebruik van wederhoor.
Ongelooflijk, dat dit kan. Ik werk niet bij UWV noch Logica maar wel in de ICT. ICT is geen industrie waar simpele broodjes worden gebakken en, ja, er is achteraf altijd een boel te leren en te verbeteren vanuit de leverancier. Hier wordt geageerd tegen uurtje factuurtje, maar hoe zit het bv met trage besluitvorming, bewegende scope of gebrek aan commitment bij de klant? Dit soort eenzijdige berichtgeving is erg makkelijk en in mijn ogen pure stemmingmakerij. Rectificatie lijkt me op zijn plaats.
@Kees, Cpt, Jan, Christiaan
Het blijk dat jullie tonen met jullie reactie is dat jullie een relatie hebben met Logica dan wel met een onderdeel. Als onafhankelijke partij kan ik aangeven dat jullie reactie in lijn is met de arrogante houding van Logica in het geheel.
@Ab ICT
Je reactie slaat werkelijk nergens op. Alsof jouw “onafhankelijkheid” je het inzicht geeft om mensen te beoordelen op arrogantie, simpel omdat ze het niet met je eens zijn. Over arrogant gesproken..
Zou het misschien kunnen dat de zaken genuanceerder en gecompliceerder zijn dan dat ze in dit artikel en de reacties worden weergegeven?
@Ab ICT
Geen relatie met Logica of een onderdeel van, maar gelukkig wel een mening over deze manier van journalistiek bedrijven. Of het nou Logica betreft of een willekeurig andere organisatie, dit is i.m.o. niet de manier om een artikel op te stellen.
Ik ben dan wel een Logicaan en ik kan je vertellen dat ik nog nooit een uurtje factuurtje mentaliteit in ons bedrijf heb kunnen bespeuren, simpelweg omdat dat slecht voor onze business is.
Ik stel voor dat Diederik Toet terug gaat naar school en leert hoe een journalist een artikel dient te schrijven.
Dit dient dus te gebeuren op basis van interviews met direct betrokkenen van zowel UWV als Logica en niet op basis van comments op een internet forum.