Apple heeft nog geen patch beschikbaar gesteld voor het ernstige DNS-lek, dat ip-adressen op DNS-servers vervalsbaar maakt. Microsoft stelde al drie weken geleden een patch beschikbaar voor de Microsoft DNS-server.
Apple heeft nog geen patch beschikbaar gesteld voor het ernstige DNS-lek, dat begin juli bekend werd. Inmiddels is de eerste code opgedoken die misbruik maakt van het DNS-lek. Die code is ook toegevoegd aan een opensource tool (Metasploit) die zowel hackers als beveiligingsexperts gebruiken om de beveiliging van systemen te testen.
Zowel de client- als de serveruitvoering van Mac OS X gebruiken BIND. Voor deze open source DNS-server bestaat al een patch, maar Apple heeft deze nog niet geïntegreerd in zijn besturingssysteem en dus ook niet gedistribueerd onder klanten.
Microsoft patcht sneller
Beveiligingsonderzoeker Dan Kaminsky ontdekte het lek in februari en informeerde eind maart een select gezelschap leveranciers. Begin juli berichtte hij in relatief vage termen over de kwestie aan de hele internetgemeenschap. De meeste patches van leveranciers waren toen beschikbaar.
Microsoft verspreidde al op 8 juli, tijdens Patch Tuesday, al een patch voor de Microsoft DNS-server. Op 25 juli bracht de softwaregigant bovendien een beveiligingsadvies uit, waarin wordt gewaarschuwd dat de dreiging is toegenomen.
In maart bleek uit Zwitsers onderzoek (van het Federale Instituut voor Technologie) dat Microsoft patches voor kritieke beveiligingsgaten in zijn besturingssysteem over het algemeen sneller uitbrengt dan Apple. De Zwitserse onderzoekers keken naar de tijd tussen het publiek bekend worden van zwakke plekken en het verschijnen van een patch daarvoor.
Snelle check
Wie snel wil controleren of de patch is doorgevoerd binnen zijn eigen bedrijf, kan dat vrij makkelijk doen. Op de website van Dan Kaminsky is via één druk op de knop te achterhalen of de gebruikte DNS-server kwetsbaar is of niet. Een meer gedetailleerde controle kun je elders uitvoeren. Bert Hubert, ontwikkelaar van Power DNS: "Elke werknemer zou op die link moeten klikken. Wanneer de DNS-server van zijn bedrijf niet gepatcht is, moet hij de systeembeheerder bestoken."
Mail afvangen
Het DNS-protocol is één van de fundamenten van het internet en wordt gebruikt om het ip-adres te achterhalen waarnaar een mailadres of domeinnaam verwijst. Het door Kaminsky ontdekte beveiligingslek maakt het voor kwaadwillenden mogelijk om mailberichten af te vangen en om internetgebruikers naar nepsites te sturen. Dat opent allerlei mogelijkheden voor criminelen, zoals het optuigen van een look-a-like internetbankiersite. Met zo'n nepsite kunnen dieven inlognamen, wachtwoorden en beveiligingscodes afvangen en ondertussen de bankrekening op de echte site plunderen.