De SP heeft, naar aanleiding van de berichtgeving van Computable, vragen gesteld aan het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken over de inhuur van ict-personeel bij Justitie. Tweede Kamerlid Arda Gerkens wil onder meer weten of de overheid genoeg heeft gedaan om ict'ers te werven.
Tweede Kamerlid Arda Gerkens van de SP wil uitleg over de inhuur van ict-personeel bij het Ministerie van Justitie. Zij heeft daartoe minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vragen gesteld. Zij stelt de vragen naar aanleiding van berichtgeving in Computable.
Gerkens wil weten wat het doel is van de overeenkomst. Ook lijkt het Tweede Kamerlid verbaasd te zijn over het tekort aan ict-personeel op het ministerie. Zij wil onder andere van het ministerie weten hoe er ict'ers geworven zijn.
Tijdelijke tekorten opvangen
Het ministerie van Justitie huurt voor 13,5 miljoen euro ict-personeel in bij Getronics PinkRoccade, Capgemini, Sogeti, Logica, BT, NCIM Groep en Atos Origin. De aanbesteding is bedoeld voor de ict-afdelingen van het Bestuursdepartement en het Nederlands Forensisch Instituut van het ministerie. Het gaat om detacheringswerk op diverse terreinen (programmamanagement & projectleiding, architectuur, informatiemanagement & informatiebeveiliging, systeemontwikkeling & realisatie, en beheer).
Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de contracten gesloten zijn om tijdelijke tekorten aan personeel op te vangen, of om bepaalde it-expertise in te huren waarover het ministerie niet beschikt. In het algemeen hebben overheidsinstanties moeite om gespecialiseerde automatiseerders aan te trekken en zijn ze afhankelijk van detacheringsbedrijven.
Overheid vindt lastig ict-personeel
Computable schreef in juni al dat de overheid lastig aan goed ict-personeel komt. Inflexibele salarisschalen en een vaste wervingsprotocollen maken het overheidsinstellingen lastig. Ict'ers kiezen vaker voor het bedrijfsleven.
Je kunt je toch afvragen of die inhuur nu echt zo’n groot probleem is. Je zou kunnen stellen dat de overheid vooral beleidsmakers, inspecteurs, agenten en dergelijke in dienst zou moeten hebben en dat de “ondersteunende taken” best aan de markt overgelaten kunnen worden. In vele andere landen is er goede ervaring opgedaan met het uitbesteden van de ICT-werkzaamheden aan de markt. Veelal landen die op het vlak van e-Government aanzienlijk betere resultaten weten te behalen dan ons koude kikkerlandje…
Zou je toch aan het denken moeten zetten dat deze manier van paniekvoetbal spelen door de Kamer wellicht een veel groter probleem en risico vormt dan de inhuur van specialisten uit de markt.