Centric heeft bijna overeenstemming over een afkoopsom bereikt met vijf ex-werknemers van de failliete dochteronderneming Centric Information Engineering. Dat bevestigt een woordvoerder van de Goudse ict-dienstverlener.
De Goudse ict-dienstverlener Centric onderhandelt met vijf ex-werknemers over een afkoopsom. "Wij zijn er bijna uit", zegt een woordvoerder van het bedrijf. De vijf vroegen in november vorig jaar het faillissement aan van dochterbedrijf Centric Information Engineering. Eerder stelde de kantonrechter in Utrecht hen in het gelijk in een procedure tegen Centric over achterstallig loon. Het gaat om een bedrag van 850.000 euro.
Advocaat Peter van Riessen uit Gouda, die na het faillissement als curator het bestuur van de Centric-dochter overnam, heeft alle schulden en vorderingen van Centric Information Engineering geïnventariseerd. De bv was weliswaar vrijwel leeg, maar hij ontdekte dat er kort voor het faillissement grote bedragen zijn overgeheveld naar andere Centric-ondernemingen. Dat geld kan hij terugvorderen. Het gaat om onder andere 5,7 miljoen euro die in juli 2007 werd overgeboekt als ‘interim-dividend'.
Laag pitje
Van Riessen heeft zijn werkzaamheden op een laag pitje gezet, tot er meer duidelijkheid is over de afkoopsom waarover Centric nu met de ex-werknemers onderhandelt. Als de schuld aan de ex-werknemers is voldaan, vervalt de grond voor de faillissementsaanvraag en kan de curator zijn werk stoppen.
Voorspel tot een faillissement
Het faillissement werd uitgesproken op verzoek van vijf medewerkers die na een lang dienstverband met Centric Information Engineering (ooit opgericht als Pallas Automatisering bv) op 1 juli 2003 zouden overgaan naar LUM Nederland, ook een Centric-bedrijf. Zij tekenden daar bezwaar tegen aan.
LUM Nederland ging in december 2004 failliet, waarna de curator van LUM hun arbeidsovereenkomsten opzegde. De werknemers hebben echter steeds volgehouden in dienst te zijn gebleven bij Centric Information Engineering. Dat heeft Centric Information Engineering altijd weersproken.
Op 16 mei 2007 oordeelde de rechtbank in Utrecht dat de werknemers gelijk hebben. Centric Information Engineering werd veroordeeld tot betaling van het loon van de vijf vanaf 1 juli 2003 tot het moment waarop hun arbeidsovereenkomst rechtsgeldig werd beëindigd.
Volgens de advocaat van de werknemers beloopt het achterstallige loon zo'n 850.000 euro. Centric Information Engineering moest dat bedrag direct betalen. Toen de vennootschap dat weigerde, geen bankgarantie wilde afgeven en in hoger beroep tegen de uitspraak ging, vroegen de ex-werknemers faillissement aan. Centric Information Engineering heeft afgezien van hoger beroep tegen de faillietverklaring.