China heeft een kantoorpakket voor het zelf ontwikkelde bestandsformaat voor documenten. Het uniform office format (Uof) is een alternatief voor Odf (open document format) en het oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde Ooxml (office open extensible markup language).
China heeft nu een pakket kantoorapplicaties dat compatibel is met het zelf ontwikkelde bestandsformaat voor kantoordocumenten. Dat uniform office format (Uof) is al uitgeroepen tot nationale standaard in het Aziatische land. Het compatibele kantoorpakket is nu net op de markt gekomen. Dit is de 2009-versie van Evermore Integrated Office, ontwikkeld door de Chinese producent Evermore Software. Dat bedrijf zou een grote leverancier zijn voor de eigen regering. Een conversietool voor Odf en Uof, ontwikkeld door de universiteit van Beijing, is al beschikbaar.
Veel van de huidige ict komt uit de Verenigde Staten. Dit is zowel hardware als software, inclusief bestandsformaten. De markt wordt dan ook gedomineerd door Amerikaanse bedrijven en hun producten. China is niet alleen een groeiend productieland en afzetmarkt, maar werpt zich meer en meer op als ook ict-producerend land.
Eigen ict eerst
De communistische overheid van het Aziatische land hecht een groot belang aan ict en stimuleert dan ook automatisering van eigen bodem. Natuurlijk spelen politieke macht en wantrouwen jegens het kapitalistische buitenland ook een rol. China heeft eerder al een eigen processorarchitectuur ontwikkeld en aangekondigd een eigen dvd-formaat te ontwikkelen.
Daarnaast heeft het zelf Wi-Fi-encryptie gemaakt omdat het die van buitenlandse leveranciers niet vertrouwt. Die beveiligingstechnologie is afgewezen door de ISO (international standards organisation), maar grootmacht China gebruikt het zelf wel.
Dit is wederom een voorbeeld dat China leidend wil worden op een groot aantal fronten. Zo ook in de ICT wereld (off shoring en ook standaardisatie). Ik neem aan dat de Europese standaardisatie organisaties zoals OASIS en UN/CEFACT de Chinezen meer en meer gaan betrekken bij standaardisatie activiteiten. Ook voor branchegerichte standaardisatie organisaties zoals Florecom of GS1 is dat van belang. Deze brancheclubs zijn te klein om hun belangen te behartigen met de Chinezen. Dat moeten we dus op Europese schaal doen.