Siemens claimt het eerste prototype te hebben ontwikkeld van een chip die gegevens verstuurt via kwantumcryptografie. Kwantumcryptografie is extreem veilig, omdat sleutels extreem random zijn, verstrengelde lichtdeeltjes op afstand met elkaar kunnen communiceren en het ene lichtdeeltje bovendien meteen detecteert wanneer het andere wordt uitgelezen.
Siemens IT Solutions en Services, de Oostenrijkse Graz-universiteit en een Oostenrijks onderzoeksinstituut claimen het eerste prototype te hebben ontwikkeld van een chip die gegevens verstuurt via kwantumcryptografie over een glasvezelkabel.
Kwantumcryptografie is extreem veilig, omdat kwantumcryptografische sleutels extreem random geselecteerd kunnen worden. Daarnaast kunnen twee ‘verstrengelde' lichtdeeltjes volgens de wetten van de kwantummechanica op afstand informatie uitwisselen, zonder dat daar tijd voor nodig is en zonder dat de informatie ‘verzonden' hoeft te worden. Bovendien is ongemerkt afluisteren van de informatie onmogelijk: wanneer het ene lichtdeeltje ‘uitgelezen' wordt, ‘weet' het lichtdeeltje waarmee het verstrengeld is, dat namelijk onmiddellijk.
De chip kan van nut zijn wanneer het essentieel is dat communicatie niet wordt afgeluisterd. Dat geldt binnen sommige overheidsnetwerken, maar ook bedrijven kunnen volgens Siemens baat hebben bij de chip, bijvoorbeeld om de veiligheid van internationaal dataverkeer tussen bedrijfsvestigingen te garanderen.
Siemens verwacht dat het nog twee jaar gaat duren voordat de chip in serie kan worden geproduceerd.
Prachtig, informatie zonder meetbaar tijdverlies.
Nu nog even reizen zonder meetbaar tijdverlies en het file probleem is ook weer opgelost.
We hebben al een ‘Hoge Snelheids Lijn’ dus het zit er aan te komen.
Beam me up Scotty.
Zeker prachtig 😉 blijft het probleem over om extreem grote berekeningen te maken zonder dat de data die “onderweg” is uit elkaar valt voordat de berekening is voltooid. Het zal in Delft nog wel even stoeien aan de eerste echte kwantum computer blijven voordat hier de oplossing voor gevonden is.
Lijkt mij een opsteker voor Bin-Laden-achtige types.
Kunnen overheden de dig. communicatie niet meer lezen. Hiermee verliest dus ook de opslag van internationaal e-mail-verkeer door overheden hun functie. Kortom, (anti-terreur-)politici vissen achter het net: bij verdere ontwikkeling worden de speciale datacentra hierdoor technisch ongeschikt. Advies: rem op die investering.