Tape leeft, maar niet iedereen is het eens over de levensvatbaarheid. Het opslagmedium heeft toekomst, maar die is bescheiden, analyseren de experts van het Computable storage-panel.
Sun Microsystems en IBM onthullen elk tape met een capaciteit van 1 terabyte. De groeiende capaciteit in combinatie met de betrouwbaarheid, lage kosten én lage energieverbruik zou een herleving van het opslagmedium inluiden. De experts van Computable's Storage-topic zien het niet zo rooskleurig in; zij zien wel toekomst voor tape, maar geen grote.
Onaantrekkelijk
Koen Willems, storage consultant bij Bell Micro, is kort en duidelijk: "Tape is niet dood". Hij nuanceert wel met de opmerking dat tape gebruikt moet worden waar het in de huidige omstandigheden het meest geschikt voor is. Namelijk: het offsite brengen van data, het back-uppen en restoren van databases en mailservers, en tot slot het archiveren van grote hoeveelheden statische data.
"Op het gebied van firstline back-up van filesystemen wordt gebruik van tape wel erg onaantrekkelijk. Te grote volumes met te veel zoektijd en te veel start- en stop-operaties maken restore sla's (service level agreements) niet meer haalbaar. Dus zal disk to disk back-up hier een groot deel van de tape devices vervangen", concludeert Willems.
Disk-to-disk
Roland Sars, directeur marketing & new business development bij BackupAgent, twijfelt aan tape. "Natuurlijk zitten tape-fabrikanten niet stil en is ook dit medium onderhevig aan continue innovatie. Echter, het feit dat de discussie de laatste jaren wordt gevoerd of tape toekomst heeft, is natuurlijk typerend."
Hij schrijft tape niet af, hij ziet het niet geheel uit de markt verdwijnen. "Het zal wel voor groot deel plaats maken voor alternatieven op de back-upmarkt. Ik doel dan met name op disk-to-disk (d2d) back-upoplossingen. De innovaties in die markt gaan vele malen sneller. Zo hebben tests uitgewezen dat d2d back-up tot zeven keer sneller is dan tape en d2d-restore tot twintig keer sneller."
Online back-up
Sars ziet in het mkb (midden- en kleinbedrijf) een flinke groeimarkt voor online back-up, wat hij typeert als een vorm van d2d. "Dit komt met name door het gemak en de eenvoud, twee essentiële elementen die tape back-up mist."
Volgens hem verschuift de grens ten nadele van tape door de beschikbaarheid van steeds snellere internet-verbindingen (door glasvezelprojecten), de dalende prijzen voor opslag, en de ontwikkelingen in online storage. "Dus tape is niet dood, al zie ik de toekomst niet rooskleurig in."
Teveel, te snel
Frank van der Lecq, storage practise lead bij Bull Nederland, plaatst een opvallende kanttekening. "Er zijn niet veel bedrijven die deze nieuwe, snelle tapes van één terabyte nuttig kunnen gebruiken. De grote denkfout die in back-upomgevingen vaak wordt gemaakt, is dat sneller ook beter is. Terwijl het tegendeel vaak waar is."
Het probleem volgens het Computable-panellid namelijk op het gebied van de aanvoer van data. "Als de mediaserver niet voldoende data heeft om de tape in streaming mode te brengen, is de kans op een kapotte tape drive bijzonder groot. Restore van losse files van LTO-3 en LTO-4 tape kan al een drama zijn. Met één terabyte tapes zal dat probleem alleen maar groter worden."
Bulkopslag wel
Van der Lecq schrijft de trotse aankondigingen van Sun en IBM echter niet meteen af. "Voor bulkopslag van vele terabytes aan data, die via zeer krachtige mediaservers verloopt, kan deze nieuwe tape-standaard een uitkomst zijn. Voor gangbare omgevingen leveren hoge tapesnelheden meer narigheid op dan dat er profijt wordt getrokken uit de theoretische snelheden."
"Deze tape moet dan ook meer worden gezien als een stuiptrekking van het medium tape, te vergelijken met de 100Mb Token ring-standaard die nooit meer is aangeslagen. De praktijk leert dat d2d, Zoals Roland Sars terecht aanvoert, samen met vtl-technologie (virtual tape library), gewoonweg beter in staat is om back-uptaken uit te voeren. Tape zal nog enige tijd in steeds bescheidener vorm blijven bestaan voor offsite back-up. Dood is het medium zeker nog niet, maar je kunt het ook niet springlevend noemen.
Groene oplossing
Deze inschatting wordt gedeeld door Jochem Steman, manager infra services bij IT Solution Partners, hoewel hij toch optimistischer is. "De uitdaging van grotere tapes ligt vooral ook op het vlak van data integriteit en de controle hiervan. Desondanks is mijn inziens tape niet 'dood' en zal het mede door de toenemende vraag naar 'groene' oplossingen herleven."
Steman voorspelt daarom ook groeiende vraag naar multitier oplossingen, zoals disk-to-disk-to-tape, in grotere omgevingen. "Men is steeds slechter in staat grote diskomgevingen te voorzien van stroom en koeling." Maar tape moet het in de 'kleinere' omgevingen afleggen tegen d2d of online back-up. "Daar waar de hoeveelheid data in het algemeen niet extreem groot is"
Geen stroom
Lezer Ton Strik merkt op dat externe schijven ook geen stroom hoeven te gebruiken. "Ze kunnen ze met een tijdklok geschakeld worden. Een nog beter idee is met een servergestuurde schakeling, zelfs een schijfrobot lijkt mij tot de mogelijkheden te behoren."
Hij ziet als groot voordeel dat kleinere bedrijven dan niet in dure tape-drives hoeven te investeren. "De kosten per tape vallen namelijk mee, maar de units zijn des te duurder. Ook als ze in geval van nood gehuurd worden. En een kapotte schijf is snel verwisseld." De nu net onthulde tapes van 1 terabyte hebben als compleet systeem inderdaad een fors prijskaartke; bijna 40.000 dollar. Een schijfrobot is echter ook niet gratis en verwisselen door een mens kost arbeidsloon – en is weer minder snel.
Tape geschikt
Tape moet je volgens Koen Willems, storage consultant bij Bell Micro, simpelweg gebruiken waarvoor het het meest geschikt is:
- – het offsite brengen van data
- – het back-uppen en restoren van databases en mailservers
- – het archiveren van grote hoeveelheden statische data
Hoe betrouwbaar is tape? Dat hangt af van het merk, en de opslagruimte die aan bepaalde klimaat eisen moet voldoen. En dan de mechanische kwetsbaarheid, we kennen dit verschijnsel nog van de cassette bandjes. Tape kan breken, etc. Hoezo geschikt als opslagsysteem? Honderden spelletjes zijn verloren gegaan door opslag op tape, van onze geliefde commodore “computer” uit de 80er jaren. En ook de floppy’s die daarna kwamen, ook met een magnetisch gevoelige laag, die zijn toch ook onbruikbaar geworden door schimmels en andere beschadigingen? Laten we maar zwijgen over de muziekbestanden die voor geen meter meer klinken vanaf de 18″ spoelen op de bandrecorders.
Een film bekijken vanaf een dvd is heel wat mooier dan van een video band ….. ook tape dus! Ik zou geen data meer toevertrouwen aan tape als opslag. Maar wie weet, misschien is het wiel opnieuw uitgevonden, en is het ronder dan voorheen.
Tape is zeker niet dood, en is als “slot op de deur” nog steeds een prima onderdeel van complete databeveiliging. Tape wordt vaak verkeerd ingezet, bijvoorbeeld als archief, en dat is dus niet te wijten aan het medium maar meer aan de onkunde van diegene die er een fatsoenlijke back-up strategie voor dient te bouwen.
Het vergelijk van lezer Klaas met muziek en video gaat niet geheel op, wederom is het medium niet de boosdoener, maar wel de standaard en het format dat wordt gebruikt. Ik durf te wedden dat Klaas het verschil niet kan waarnemen tussen zijn favoriete muziek vanaf DVD of vanaf een jaren 90 spoelenrecorder met 22.5 inch/s tape.
Ik denk dat tape wel langzaam zal verdwijnen. Het was vroeger een erg groot schok ongevoelig medium.
Tijden veranderen echter… USB Disks worden steeds groter (voorlopig lang nog niet groot genoeg) en aan de andere kant wordt serieuze bandbreedte steeds meer betaalbaar.
2 – Een ander probleem van werken met tape is de leeskop en/of schrijfkop en wiskop.
Het technisch vernuft van Philips uit de jaren 70 was met een “aandrukviltje” om de tape tegen de kop te drukken.
Gevolg was een hoge slijtage van de kop en aanslagvorming. De latere glaskoppen van Akai waren een hele verbetering. Toch was daarmee het aanslag probleem van de kop niet opgelost. Nou zal een dof geluid minder invloed hebben bij het verwerken van digitale data, maar de kwaliteit en opslag van de tape blijft een probleem.
Zoals Pieter stelt, is het als backup mogelijkheid wel geschikt als het maar niet langdurig voor meerdere jaren is.
Voor zover ik weet is tape nog steeds het backup medium voor o.a. de banken … toch?
Ook de harddisk zal grotendeels worden vervangen door flash geheugen, nu al verkrijgbaar als usb stick van 64 GB (Ted!), en Sony met een ingebouwd flashgeheugen van 64 GB in hun mini computer. Maar …. eerlijk gezegd lijkt mij een flash geheugen minder betrouwbaar dan tape! Maar de toekomst moet dat nog bewijzen. Alle muziek heb ik nu op de hd als 35.000 mp3’s, met backup op een externe hd. Natuurlijk klinkt het niet zo goed als via een buizenversterker, maar het gemak van zoeken en afspelen, en geen 1000den plastic schijfjes in de kast is dan weer het voordeel. En de 146 stuks 18″ tapes zijn daarmee ook achterhaald.