Met de aanbesteding van ict-inhuurkrachten wil Justitie een tekort aan personeel voorkomen. Bij het departement werken honderden automatiseerders, maar er bestaat geen structurele overcapaciteit.
Justitie sloot deze maand met zeven leveranciers raamovereenkomsten voor het inhuren van ict-personeel. De aanbesteding is bedoeld voor de ict-afdelingen van het Bestuursdepartement en het Nederlands Forensisch Instituut van het ministerie. Het gaat om detacheringswerk op diverse terreinen (programmamanagement & projectleiding, architectuur, informatiemanagement & informatiebeveiliging, systeemontwikkeling & realisatie, en beheer).
Volgens een zegsman van het ministerie zijn de contracten gesloten om tijdelijke tekorten aan personeel op te vangen, of om bepaalde it-expertise in te huren waarover het ministerie niet beschikt. In het algemeen hebben overheidsinstanties moeite om gespecialiseerde automatiseerders aan te trekken en zijn ze afhankelijk van detacheringsbedrijven. Op de vraag of 13,5 miljoen euro (de totale waarde van de raamovereenkomst) voor het inhuren van ict'ers niet veel te hoog is, antwoordt de persvoorlichter: " Zoals gesteld betreft het hier een raamovereenkomst om tijdelijke tekorten op te kunnen vangen. De werkelijke jaarlijkse financiële omvang is echter niet gegarandeerd en kan, bijvoorbeeld vanwege politieke of organisatorische ontwikkelingen, variëren."
Samenwerking
Bij Justitie werken honderden automatiseerders, verdeeld over allerlei afdelingen. Volgens de woordvoerder vindt er binnen het ministerie wel degelijk samenwerking plaats tussen deze ict-beheerorganisaties, maar is er geen structurele overcapaciteit beschikbaar op basis waarvan expertise aan elkaar kan worden uitgeleend. Bij Justitie wordt al jaren gepraat over het creëren van één grote ict-divisie. Inmiddels zijn een paar afdelingen samengevoegd tot een 'shared services center'.
De huidige Europese aanbesteding is een vervolg op eerdere raamovereenkomsten die in 2004 werden gesloten en recent zijn geëxpireerd. De contractpartners van toen zijn haast exact dezelfde als nu: Capgemini, Sogeti, Logica, GetronicsPinkRoccade, Atos Origin en Ordina. Alleen deze laatste partij is afgehaakt in de nieuwe aanbesteding. Daarnaast hebben nu ook BT en NCIM contracten gesloten.
“Met de aanbesteding van ict-inhuurkrachten wil Justitie een tekort aan personeel voorkomen.”
Justitie moet eens zijn afdeling:
“Veiligheid en Integriteit” eens een keer iets ‘grondiger’ controleren, ik heb laatst gesolliciteerd bij Justitie/Politie: VTS, hemel wat een lachertje. Geen wonder dat ze daar mensen te kort komen, de afdeling: “Veiliheid en Integriteit” houd dat tegen, om/vanwege de bescherming van hun eigen werkdruk te kunnen reguleren.
@ AnonieMPje
Die zgn screenings duren overal idioot lang, je vraagt je af waar ze in vredesnaam al die computers voor gebruiken.
Los daarvan: de vtsPN is een Politie/BZK feestje, Justitie heeft daar al jaren niets meer mee te maken. Even je facts checken voordat je je gal spuwt.