Hogere kloksnelheden voor processoren lijken echt van de baan. Deze analyse geeft multicore de toekomst. Aankomende processoren zoals IBM's Power7 krijgen wel een hoger prestatieniveau, maar niet door meer GHz.
Processorproducenten als Intel, IBM en Sun Microsystems werken hard aan toekomstige chips. Dat zijn processoren met vooral meer rekenkernen. Dit ondanks eerdere analyses van experts dat de overgang naar dualcore- en daarna quadcore-processoren voornamelijk nodig was totdat de bereikte kloksnelheidsgrens was overwonnen.
Snellere processoren werden met de toen gangbare productieprocessen namelijk te heet. Het was wachten op de volgende verkleining (in nanometers) van de transistorlijnen op de chips. De volgende stap naar nóg kleinere componenten is echter steeds moeilijker en daardoor duurder. Intel-ceo Paul Otellini schat dat zijn bedrijf in totaal twaalf miljard dollar besteedt aan de overgang naar 45 nanometer.
Uitgelekte details over IBM's Power7-processor maken duidelijk dat meer cores, en optimalisatie van de interne instructieverwerking, meer prestatiewinst opleveren dan simpele versnelling. De Power7, die in 2010 klaar moet zijn, telt acht cores en draait op 4 GHz. Dat is langzamer dan de huidige Power6, die tussen de 4,2 en 5 GHz draait. Die processor was een versnelling; voorbij de grens van 4 GHz, maar dat blijkt nu dus een uitzondering te zijn.
Meer met minder
De zevende generatie Power-processor is langzamer dan de voorganger, maar toch krachtiger. Die aankomende 45 nanometer chip haalt twee keer zoveel gigaflops (miljard floating point-berekeningen per seconde): 32 per core. Bovendien wil IBM twee Power7-processoren combineren in één processormodule. Die chip met minder snelheid telt dan dus zestien cores en haalt in totaal 256 gigaflops.
Concurrent Sun Microsystems is enige tijd terug al het pad van langzamere, maar krachtige multicore-chips ingeslagen en heeft zelfs de eigen unicore-lijn aan partner Fujitsu overgelaten. De huidige microprocessor is dood, stelde Sun-topman Greg Papadopoulos al in 2003. Intel volgt dat voorbeeld nu met eigen multicore-ontwikkelingen. Zo zou de aankomende multicore grafische processor (gpu), met de codenaam Larrabee, die het bedrijf nu ontwikkelt, gebaseerd zijn op het aloude Pentium 1-ontwerp.