De FNV roept het kabinet op om meer aandacht te geven aan het stralingsgevaar van mobiele telefoons. Zo zou de vakcentrale het liefst een keurmerk zien voor mobieltjes.
Toestellen die relatief weinig straling geven moeten een groen vignet krijgen en slechte toestellen krijgen een rood vignet. "Zo kan het publiek bij aankoop van een nieuwe gsm in één oogopslag zien welk toestel het minst gevaarlijk is", aldus Wim van Veelen, adviseur arbeidsomstandigheden van de FNV.
De stralingswaarden zijn wettelijk vastgelegd. Maar, zo stelt de FNV, ‘daar doen mensen niks mee’. "Mensen hebben geen idee van de stralingswaarde van hun telefoon. Vraag maar rond", aldus een woordvoerder. "Er moet meer gedaan worden en de overheid moet mensen wijzen op de risico’s."
Als reden voor het keurmerk haalt de FNV haalt verschillende onderzoeken aan die moeten bewijzen dat veelvuldig mobiel bellen schadelijk is voor de gezondheid. Zo bleek in een recent Belgisch onderzoek 16 van de 17 aan straling blootgestelde ratten aan een tumor te sterven.
Volgens de FNV zijn er genoeg onderzoeken gedaan om de risico’s serieus te nemen. "Natuurlijk zijn er ook onderzoeken die het tegenspreken, maar vroeger waren er ook dingen waarvan we de schadelijkheid niet in konden schatten zoals roken. En bovendien, als we met verschillende chemische stoffen, waarvan we niet altijd weten hoe schadelijk ze zijn, wel veiligheidsmaatregelen nemen, waarom hier dan niet?", zo verklaart de woordvoerder de noodzaak van de situatie.
De FNV meent dat de overheid meer energie kan steken in voorlichting op dit gebied. "Postbus 51 had allang spotjes kunnen maken waarin ze adviseren niet te bellen in een lift of een ondergrondse parkeergarage en zoveel mogelijk gebruik te maken van een earphone", aldus Van Veelen.
In Duitsland heeft de overheid al een keurmerk voor mobiele telefoons ingevoerd. Op een site kunnen consumenten de stralingswaarde van verschillende telefoons opzoeken. En de Franse regering heeft mobiele bellers in een officiële verklaring gewaarschuwd voor eventuele gezondheidsrisico’s."
Ook voor de werkgevers is een rol weggelegd, stelt de vakcentrale. Zij moeten de werknemers op de risico’s wijzen en voorlichten.
In Duitsland, waar het keurmerk al wordt toegepast zijn er vier categorieën. De iPhone, de laatste tijd veelvuldig in het nieuws, valt net niet in de slechtste categorie, maar zit wel op het randje met een stralingswaarde van 0,87.
Bron foto: bs70 (CC)