Een ziekmeldsysteem wordt niet gebruikt als dwangmiddel en schendt de privacy niet, zegt directeur Loek Dapper van My Medical Coach. 'Wat FNV Bondgenoten zegt, is nonsens.'
FNV Bondgenoten heeft het online ziekmeldsysteem My Medical Coach (MMC) nooit onderzocht. Dat zegt MMC-directeur Loek Dapper nadat FNV opriep tot een boycot van het systeem.
De registratiemethode waarvan onder meer winkelketen Hema gebruikmaakt, zou de privacy van werknemers aantasten. Personeelsleden die zich via het systeem ziekmelden, moeten nadat ze hebben aangegeven van welke klachten ze last hebben, een vragenlijst invullen.
Naar aanleiding van de antwoorden die de werknemer geeft, genereert het systeem een advies. Dat kan variëren tot een bezoek aan de huisarts tot het contact opnemen met personeelszaken. Volgens FNV gaat deze ziekmeldingsmethode niet alleen ten koste van de privacy van medewerkers, ook zouden de gegevens door de werkgever gebruikt kunnen worden om druk uit te oefenen op het personeel.
Transparantie
Loek Dapper, algemeen directeur van My Medical Coach, begrijpt de ophef niet. "Het enige wat wij doen, is het op slimme manier omgaan met ziekmeldingen", aldus Dapper, die de bewering dat zijn systeem als dwangmiddel gebruikt kan worden nonsens noemt. "Het zorgt voor helderheid en transparantie. Bovendien kunnen werknemers hun herstelproces versnellen, doordat ze een advies krijgen om bijvoorbeeld naar de bedrijfsarts te gaan. Ze kunnen zelf beslissen wat ze met dat advies doen. We houden ons bovendien aan alle privacyregels."
Daar komt bij dat FNV Bondgenoten het systeem volgens de MMC-directeur nooit onderzocht heeft. Dapper: "We hebben FNV uitgenodigd voor een demonstratie, maar daar hebben we geen reactie op gekregen. Ze hebben My Medical Coach nooit geanalyseerd. FNV roept van alles, zonder er verder bij na te denken."
Computable heeft FNV Bondgenoten om een reactie gevraagd, maar heeft die nog niet ontvangen.
Bullshit, het systeem kan de prullenbak in.
Duidelijk lijkt me
De heer Dapper begeeft zich in een grijs gebied met zijn uitspraken. Een gelijk van zijn zijde zou zijn product overbodig maken. Het is natuurlijk zo dat een medewerker moet meewerken aan zijn/haar genezing, voor zover mogelijk. De data van het invullen van de vragenlijst moet echter anoniem kunnen gebeuren. De werkgever mag daarbij hoogstens registreren dat de werknemer er gebruik van heeft gemaakt, zelfs het aan de persoon gekoppeld registreren van het advies zit al aan zijde van het medisch beroepsgeheim waar ook een ARBO-arts zich aan te houden heeft, al staat die plicht natuurlijk onder druk, omdat hij betaald wordt door de werkgever.