Werkgevers moeten hun personeel informeren over de stralingsrisico's van mobiele telefoons, stelt het FNV.”Hoeveel werknemers weten dat zelfs fabrikanten afraden om een mobieltje in je borst- of broekzak te dragen?”
Werkgevers en de overheid moeten Nederlanders wijzen op de stralingsgevaren van mobiele telefoons, vindt vakbond FNV. "Ongelooflijk veel werknemers hebben een mobiele telefoon van de zaak. Vooral medewerkers die lang en veel met een mobieltje bellen, zoals vertegenwoordigers, moeten door de werkgever op de risico's worden gewezen", stelt zegt adviseur arbeidsomstandigheden Wim van Veelen van de FNV.
De werkgever is volgens hem verplicht om te voorkomen dat werknemers schade ondervinden van hun werkzaamheden en moet hen dan ook voorlichten over de risico's. "Hoeveel werknemers weten dat het mobieltje dragen in je borstzak dichtbij de hartstreek, of in je broekzak dichtbij de voortplantingsorganen, zelfs door fabrikanten wordt afgeraden? Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we niet wachten op ernstige ziekten op de langere termijn", aldus Van Veelen.
Keurmerk
De vakbondsman roept bovendien de Nederlandse overheid op een landelijk keurmerk te starten voor het stralingsgevaar van mobiele telefoons. Toestellen met relatief weinig straling moeten een groen vignet krijgen en slechte gsm's een rode. "Zo kan het publiek bij aankoop van een nieuwe gsm in één oogopslag zien welke toestel het minst gevaarlijk is."
Hij wijst er op dat er een taak op de Nederlandse overheid rust om de bevolking voor te lichten over de gevaren van mobiele telefonie. Een Europese richtlijn uit het jaar 2000 verplicht de overheid daar al toe. Van Veelen: "In Den Haag leeft dit niet. Postbus 51 had allang spotjes kunnen maken waarin ze adviseren niet te bellen in een lift of een ondergrondse parkeergarage en zoveel mogelijk gebruik te maken van een 'earphone'. In Duitsland is er al een keurmerk voor gsm's en de Franse regering heeft mobiele bellers in een officiële verklaring gewaarschuwd voor eventuele gezondheidsrisico's. "Nederland heeft dus nog heel wat te doen", stelt de vakbondsman.
Onderzoeken
Er zijn veel onderzoeken waaruit zou blijken dat veelvuldig mobiel bellen schadelijk is voor de gezondheid. De vakbond meldt dat, tijdens recent onderzoek in België, zestien van de zeventien aan straling blootgestelde ratten overleden aan een tumor. Ander Europees onderzoek toonde dat dna-structuren worden aangetast door blootstelling aan radiostralen.
Er zijn echter ook onderzoeken waaruit zou blijken dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is.
Niet alleen moet baas wijzen op stralingsrisico’s GSM, maar ook op werkplekken waar een te hoog ziekteverzuim is i.v.m. mogelijke oorzaak straling laten onderzoeken. De FNV kan hierin als taak een adviserende rol m.b.t. beschermmiddelen t.a.v. werknemers. Op mijn werk zijn de portofoons achter een klep met aan de binnenkant speciaal aangebrachte verf tegen straling geplaatst ter bescherming van baliemedewerkers. De DECT-telefoons, mobieltjes, diverse type masten o.a. C2000 is op de markt gekomen c.q. in gebruik genomen zonder dat deze vooraf zijn getest i.v.m. mogelijke a-thermische (biologische)effecten bij burgers. Nee, wij moeten gaan bewijzen (Amerikaanse systeem) dat EM-velden van bovengenoemde produkten schadelijk voor onze gezondheid is en de kwaliteit van leven voor -tig burgers tot een minimum wordt gereduceerd, zoniet onmogelijk is gemaakt. De Nederlandse Grondwet (mensenrechten) komt hierbij in het geding, terwijl er wel documentaires over de mensenrechten elders worden gemaakt. Schandelig Overheid, steek eerst maar hand in eigen boezem en zorg voor uw burgers eer onze normen aan andere landen m.b.t. “onze” mensenrechten, waar veel aan hapert, wordt opgelegd.
Dit is geen zaak voor de werkgever. Het is een algemeen gezondheidsrisico dat nader onderzocht dient te worden. R�ntgenstraling veroorzaakte ook kanker voordat de reden daarvoor ontdekt werd. Het is wel een taak voor de FNV om voor diegenen die beroepshalve een mobiele telefoon gebruiken hier meer bekendheid aan te geven en bij de overheid hier betere richtlijnen en onderzoek voor te zoeken. Dit mede n.a.v. het Belgische onderzoek bij ratten, waar wel degelijk sprake was van tumorvorming. Ook kinderen lopen een risico trouwens, die verdienen de bescherming tegen mogelijke risico’s.
OK, dus….
Het was toch zo dat mobiel bellen geen kwaad kan of kon, dat is mij en andere goed van wil zijnde burgers doorgegeven. Krijg ik nu kanker en kan ik deze schade alvast ergens ophalen ?
Ik wil min Baas best aanklagen, maar waarschijnlijk moet dat gebeuren door de Amerikaan die het roken zo leuk om zeep heeft geholpen, dus waar blijft die rechtszaak ????????
En dit keer wil ik ook wat ontvangen op mijn bankrekening (graag).
Ja, in de auto is de schade direct merkbaar (veel ongelukken). Mogelijk komt dit door de hersens welke op een hogere niveau gaan werken, waardoor je inschattings fouten gaat maken als bestuurder. DUS we willen een rechtszaak tegen de mobiel. Reclame op TV: Mobiel, maakt meer kapot dan je lief is of zo. Ik zie maar 1 oplossing, een rechtszaak tegen alle fabrikanten die deze toestanden maakt. Daar kan straks de ziekenhuisrekening van betaald worden. Het is toch niet normaal dat men op de stoep slaapt om een nieuw model mobiel te bemachtigen (daar merk je al aan dat er iets niet jofel is met de mensch door deze mobiel).