Vijf it-architecten hebben elkaar gevonden in ArchiXL. Dit nieuwe Nederlandse bedrijf begint een eigen aanpak voor het ontwikkelen van een referentie-architectuur.
"Bij mijn vorige werkgever was mijn salaris ook voor een groot deel variabel en haalde ik mijn eigen werk binnen. Hun toegevoegde waarde was maar beperkt." Dat zegt Danny Greefhorst, een van de partners van ArchiXL. Dat bedrijf is ontstaan uit vijf it-architecten die elkaar hebben gevonden in hun gezamenlijke ambitie een architectuur-adviesbureau uit de grond te stampen.
"Ik heb via een dienstverlener jarenlang voor de rijks- en lokale overheid gewerkt," vertelt Toine Schijvenaars op zijn beurt. "Twee jaar geleden merkte ik dat ik geen sparringpartners meer had." Na nog wat heen en weer schuiven, besloot ook hij voor zichzelf aan de slag te gaan."
"Na een baan bij een bank en een dienstverlener ben ik gaan freelancen," aldus Sander Rodenhuis. "Ik heb nu leuk werk bij een verzekeraar. Daar houd ik mij bezig met applicatie-architectuur, tussen de business en de infrastructuur in. Ik verdien goed geld, maar ik zoek toch meer dan alleen een mooi salaris. Onze nieuwe uitdaging is om met een aantal mensen een eigen naam en eigen ideeën in de markt te zetten."
Eigen diensten
Daarbij geven de mannen van ArchiXL aan zich op it-architectuur in de breedste zin van het woord te willen richten. "We willen bedrijven helpen met de vraag hoe ze hun IT in moeten richten en hoe ze IT-projecten moeten uitvoeren. Daarbij houden we ons wel bezig met informatiesystemen, maar alleen op architectuur-niveau."
"We kijken naar de informatie-planning en de behoeften van de business," legt Rodenhuis uit. "Op termijn willen we toe naar het ontwikkelen van eigen diensten om die zelfstandig in de markt te zetten, in combinatie met consultancy."
Volgens Greefhorst is er steeds meer belangstelling voor dit soort advieswerk. "De grote partijen voeren steeds meer uitbestedingsopdrachten uit. Daardoor zijn ze niet meer onafhankelijk." Vanuit zijn ervaring bij de lokale overheden signaleert Schijvenaars ook daar een behoefte. "Zij zijn bezig met schaalvergroting en integratie. Daar ontstaat vanzelf de noodzaak tot een architectuur."
Volgens hem moet de complexiteit van die omgevingen niet worden onderschat. "Gemeenten zijn vaak klein maar bieden een heel scala van producten aan. Daarvoor is aan de achterkant veel automatisering nodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om 450 verschillende producten verdeeld over 350 systemen."
Software
Ondanks de belangstelling die het vijftal verwacht, zijn ze nog niet zo ver. Op dit moment verhuren ze zichzelf alleen nog als consultant. "Vanaf 1 juli hebben we onze eigen locatie in Amersfoort," aldus Rodenhuis. "Dan kunnen we meer tijd steken in het ontwikkelingen van onze eigen producten en visie. Daar willen we dan minstens één dag in de week aan besteden. Wij hebben subsidie gekregen voor het ontwikkelen van een eigen aanpak voor het opzetten van een referentie-architectuur." Omdat die WBSO-subsidie gekoppeld is aan een technische innovatie, zal ArchiXL zijn aanpak moeten vertalen naar een ondersteunende software-tool die overigens op de markt verkirjgbaar is. Het gaat om de eigen inrichting van zo'n tool, gebaseerd op een vernieuwende aanpak waarmee een architectuur efficiënter valt in te richten en te beheren.
WBSO
De WBSO (Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten voor onderzoek & ontwikkeling compenseert. De Nederlandse ict-sector maakt er veelvuldig gebruik van. Meer info: www.senternovem.nl/wbso/index.asp