De keuze van woningbouwcorporatie Ymere voor een SAP-implementatie is onbegrijpelijk. Dat informatiemanager Arjan van Dijk daarbij zware kritiek uit op de traditionele branchespelers is veel geschreeuw en weinig wol. Dat vindt Wibo Pollmann, directeur van de grootste woningbouwautomatiseerder Nccw.
Nccw-directeur Wibo Pollmann pareert de kritiek van Arjan van Dijk, manager informatievoorziening van Ymere. Van Dijk vindt dat de traditionele leveranciers van woningbouwsoftware niet vernieuwend genoeg bezig zijn. Hun pakketten zouden niet goed overweg kunnen met nieuwe functionele eisen en randvoorwaarden, zoals sterk veranderende wet- en regelgeving. Daarom heeft Ymere, met 82.500 verhuurbare woningen, winkels en bedrijfsruimten de grootse woningcorporatie van Nederland, voor een op de corporatiemarkt toegesneden SAP-oplossing (Triangle) gekozen.
"Onzin", stelt Pollmann. "Ons vernieuwde primaire systeem First is in 2007 op de rit gezet. Dat jaar zijn er vijf corporaties mee gaan werken. Inmiddels bedienen we acht klanten en staan er voor 2008 nog vijf implementaties op de rol, waaronder voor Rochdale, een grote corporatie met ruim 50.000 verhuurbare eenheden."
Het First-pakket is gebaseerd op Oracle. De Nccw-directeur zegt dat uit een architectuur-onderzoek van Atos Origin is gebleken dat de functionaliteit die First biedt, gelijk staat aan SAP. "Bovendien is de servicegeoriënteerde aanpak van Oracle verder ontwikkeld dan bij SAP. Ymere wil graag naar een 'soa-opzet'. Dan lag een keuze voor First/Oracle meer voor de hand." Pollmann wijst er voorts op dat in het najaar een nieuwe versie van First uitkomt die door de huidige klanten enthousiast zou zijn ontvangen.
Taal van de branche spreken
Hij wijst erop dat SAP al een aantal jaren tracht door te breken op de corporatiemarkt, maar nog geen fatsoenlijke implementatie heeft afgeleverd. "Bij Haag Wonen is het SAP-systeem niet meer dan ons oude BIS en is zelfs Ctac aangetrokken omdat het beheer intern niet goed kon worden geregeld. Talis beschikt slechts over een basisuitvoering die 1,5 jaar te laat is opgeleverd, en bij Vivare is de implementatie een half jaar uitgesteld. Waar praat je dan over?" Pollmann erkent dat de eerste projecten van het nieuwe First-pakket ook niet vlekkeloos verliepen. "Maar", zegt hij, "wij leveren nu op tijd en binnen budget op."
Het grote voordeel van de woningbouwautomatiseerders ten opzichte van SAP is dat zij kennis van de markt hebben, vindt de Nccw-directeur. "Wij spreken de taal van de corporaties, SAP niet. Uiteindelijk gaat het namelijk niet zozeer om de applicaties, maar om de keuze van de implementatiepartner. Die moet verstand hebben van de bedrijfsprocessen en weten wat de klant wil. SAP is technisch goed, maar ik heb mijn grote twijfels bij de marktkennis van implementatiepartner Capgemini."
De uitroep ‘onbegrijpelijk’ van Wibo Pollman is meer door angst dan door inzicht ingegeven. Woningcorporaties worden steeds meer normale bedrijven met toenemende eisen op alle fronten. Van accounting (management en financial) en datawarehouse, naar integratie en aansluiting op third party systems tot volledige integratie van klantprocessen in de frontoffice. Het is vanuit de strategie en toekomst filosofie van een grote organisatie een logische keuze om voor een platform te kiezen met de meeste mogelijkheden om de toekomstige groei van de eisen aan bedrijfsinformatiesystemen te kunnen ondersteunen. Niets ten nadele van andere brancheoplossingen, maar de keuze is breder dan wie kan het beste de huizenexploitatie beheren. Een organisatie die ontwikelt tot een generieke dienstverlener met steeds meer partners, kiest ook voor een generieke oplossing die het meest toekomstvast is.
Johan Zandvoort, directeur Klantkwadraat, bureau voor toegepast kwalitatief onderzoek onder klanten, medewerkers en projecten.
De heer Polmann meent te weten dat het SAP-systeem bij Haag Wonen niet meer is dan het verouderde NCCW-BIS en dat CTAC inmiddels is ingeschakeld omdat Haag Wonen het beheer niet aan kan.
Kletskoek is een mooi woord dat hier op zijn plaats is.
Haag Wonen heeft in 2006 als eerste woningcorporatie gekozen voor SAP. Haag Wonen heeft 25.000 woningen en is daarmee ook een grote corporatie. De grootte vraagt een bedrijfsmatige opzet van het bedrijfsinformatiesysteem met veel aandacht voor flexibiliteit, inzicht in prestaties en workflow management. De flexibiliteit van SAP is uitstekend. Binnen enkele maanden is een besluit om met een extern call center te werken vertaald in een succesvolle aanpassing van het bedrijfsinformatiesysteem. Op basis van rendementsgegevens zijn een aantal processen al aangepast.
De succesvolle bouw en implementatie binnen een jaar en het goed functioneren van het systeem in het tweede jaar hebben de combinatie CTAC, Avecres en Haag Wonen doen besluiten gezamenlijk een basis uit te ontwikkelen. Dit verklaart ook de aanwezigheid van CTAC bij Haag Wonen. Deze template is aantrekkelijk voor andere corporaties omdat het de implementatie met een half jaar versnelt en kinderziektes in het eerste jaar voorkomt. Daarbij is de template, gegeven de kwaliteiten van SAP, zo flexibel dat het eenvoudig kan worden omgezet naar de eigen inrichting van processen.
Haag Wonen
Annius Hoornstra, directeur Vastgoed
Frappant neemt Wibo Pollmann het stokje over van Larry Ellison(Oracle/E-businnes suite/First)tegen aartsrivalen Microsoft (voor 2002/Navision/DSAvision) en tegenwoordig SAP (na 2002) welke binnen woco land als geaccepteerde mondiale ERP/CRM pakketen doorbreken.
Wie uiteindelijk als implementator van SAP (SAP/CAP/Aepex/Ctac) de effectievere/efficientere brancheoplossing brengt zal voor een groot deel afhangen van o.a. de kennis en kunde van de informatieanalisten uit de corporatiemarkt zelf! Zolang in woco land informatisering nog steeds onderdeel uitmaakt van een afdeling Financi?n en dus geen strategische plek bij de directie heeft blijft het aan modderen met de eilandautomatisering.
Afsluitend pleit ik voor een borrelquiz: welke corporatie drinkt na Ymere SAP?
Ikzelf denk aan de corporaties De Alliantie, Mitros en Portaal.
Stadgenoot
Menno Calon
Ik stel een nieuwe quiz voor. Als CAP het niet redt (er wordt namenlijk gewoon aangenomen dat SAP implementeren bij een corporatie gewoon lukt, wat m.i. een verkeerde veronderstelling is).
Als het CAP niet lukt, wie gaat het dan proberen? a. Ctac b. Aepex c. Onbekend.
Uiteindelijk zijn de eindgebruikers de dupe van deze move van de Ymere bestuurders ben ik bang. De kosten worden echter toch wel afgewenteld op de huurders, die wie merkt daar wat van?
Ik vindt dat Wibo Pollmann nogal hoog van de toren blaast. Het primaire systeem First zou in 2007 op de rit zijn gezet.
In 2004 ben ik als financieel consultant ingehuurd door een grotere woningcorporatie om de implementatieproblemen First uit te zoeken en op te lossen. Met verbazing heb ik destijd kennis genomen van de gebrekkige integratie First en Oracle, het volledig ontbreken van transparantheid en de slechte begeleiding van NCCW. In 2008 ben ik door een kleine woningcorporatie ingehuurd die met dezelfde problemen zat. Ik heb vast kunnen stellen dat er in de tussentijd helemaal niets was veranderd, de problemen zijn exact hetzelfde en nog steeds zijn NCCW First consultants niet in staat sluitende lijsten te produceren. Hoezo op de rit?
Je kunt de taal van de branche misschien dan wel spreken en marktkennis hebben, maar dat wil niet zeggen dat je de taal van implementeren spreekt.
Uiteindelijk maakt het helemaal niets uit of men kiest voor First/Oracle, SAP, Navision of andere systemen; de inrichting van het pakket bepaald of er later kan worden gesproken van een succesvolle keuze. First/Oracle is reeds ingericht en wordt als zodanig aangeboden. Ondanks de marktkennis is het totaal een instabiel en slecht ge?ntegreerd gedrocht geworden, waardoor deze keuze automatisch afvalt.
Een dergelijke grote woningcorporatie als Ymere heeft goed gedaan aan haar keuze een compleet systeem vanaf nul in te richten. Met de juiste implementatiepartner kan dit zeker een groot succes worden.
Ron Stam
Consultant
PS!Network BV
Waarom geen Dynamics AX voor woningcorporaties?