De geschiedenis herhaalt zich: Apple pakt een fabrikant van Mac-computers aan. Deze keer is het echter geen officiële licentiehouder voor kloon-Macs, maar een brutaal bedrijf dat OS X installeert op pc's.
Het Amerikaanse bedrijf Psystar kwam eerder dit jaar nogal in de bekendheid toen het naar buiten kwam met eigen Mac-computers. De leverancier installeert Mac OS X op generieke pc-hardware en verkoopt dat onder de naam Open Computer. Het instapmodel is aanmerkelijk goedkoper dan een echt Apple-systeem.
Apple sleept het bedrijf nu voor de rechter. Psystar heeft niet alleen de gebruikersovereenkomst (Eula) geschonden door OS X te installeren op niet-Apple-hardware. De kloonmaker is nog een stap verder gegaan: het heeft delen van OS X aangepast en dat weer geleverd aan zijn klanten. Psystar maakt en levert namelijk eigen updates voor zijn Mac-klonen. Daarmee is er sprake van schending van het auteursrecht dat Apple heeft op zijn besturingssysteem.
Toegestaan
Macintosh-maker Apple had in de jaren negentig wel een officieel programma voor bedrijven om klooncomputers te leveren met het Mac OS. Dat was de klassieke uitvoering van Apple's besturingssysteem, dus ver voor het huidige OS X dat is gebaseerd op Unix-variant FreeBSD.
De directie van het bedrijf, die eerder topman Steve Jobs de deur had gewezen, besloot in 1995 dat het marktaandeel van 7 procent vrij makkelijk veel groter kon worden door andere producenten mee te laten doen. Dit in navolging van het bedrijfsmodel van Microsoft, die immers een besturingssysteem maakt wat door vele hardwareproducenten in de markt wordt gezet.
Bedrijven als Power Computing, UMAX, APS Technologies en Motorola, producent van de PowerPC-processor in de toenmalige Macs, tekenden voor zo'n Mac-licentie. Daar kwam echter een einde aan toen mede-oprichter Steve Jobs van Apple in 1997 weer terugkwam, met de overname van zijn bedrijf Next Computer. Jobs schrapte enkele licentieovereenkomsten en weigerde daarna licenties te verlenen voor het toen nieuwe Mac OS 8. Onder meer Power heeft toen nog geprobeerd bij te blijven, maar dit had uiteindelijk geen succes. Apple heeft de boedel van Power overgenomen.