Het Amerikaanse Symantec krabbelt terug van zijn kanaalgerichte strategie en is van plan nieuwe deals en licentievernieuwingen voor zijn 900 grootste klanten wereldwijd uit handen van partners te nemen. Volgens het Amerikaanse ChannelWeb probeert de securityleverancier zo kosten te besparen. Symantec Nederland zegt niet van plan te zijn het Amerikaanse voorbeeld te volgen.
Symantec in Amerika bereidt zich voor om zijn 900 grootste klanten wereldwijd uit handen van partners over te brengen naar zijn directe verkoopteam. Licentievernieuwingen voor het mkb zullen binnen die plannen ook direct door Symantec worden gedaan, is het Amerikaanse Channelweb ter ore zijn gekomen.
Han van den Hof, country manager Netherlands bij Symantec reageert verbaast. "Dit is hier in Nederland absoluut niet het geval. Het Amerikaanse bericht is gewoon een lokaal stuk." In Nederland doet Symantecs directe team wel de 10 grootste klanten, maar volgens Van den Hof worden partners hierbij betrokken.
Amerikaanse plannen
Het Amerikaanse Channelweb had van Symantecs plannen gehoord in een besloten conferentie tussen bestuursleden van het bedrijf en 20 analisten van Wall Street. Enrique Salem, coo bij het Amerikaanse Symantec, zou gezegd hebben dat de plannen zullen leiden tot meer efficiency en de totale kosten van zijn verkoopstrategie verminderen.
Salem zou in een transcript van de vergadering gezegd hebben dat Symantecs 900 grootste klanten wereldwijd net zo goed door het goed ontwikkelde directe verkoopteam bediend kunnen worden. "Het is onlogisch om daar dan een distributeur én reseller bij te betrekken. De klant mag kiezen of hij direct of indirect bediend wil worden. Het gaat erom dat we onze verkoopstrategie voor de grootste bedrijven wereldwijd vereenvoudigen."
Amerikaanse resellers hebben aangegeven dat ze wat veranderingen bij Symantec hebben gemerkt. In de afgelopen maand heeft een platinum partner een paar deals verloren nadat vertegenwoordigers van Symantec hadden doorgegeven dat sommige klanten direct willen kopen. Het is nog de vraag of dit in Nederland ook het geval is. Voor nu ontkent Van den Hof dat er iets aan de hand is.