Op het opiniedeel van het topic SOA is een bijdrage terug te vinden waarin het vormen van een ict-architectenteam vergeleken wordt met het werk van een DJ. Dit vroeg om reacties van onze experts.
Het werk van een DJ is volgens expert Mendel Koerts, cluster leader SAP architecture bij Capgemini, prima te vergelijken met het werk van ict-architecten. "Voor een succesvolle DJ is een goed gevulde platenkoffer onontbeerlijk. Die platen zijn de ‘standaard bouwblokken' voor de opbouw van de sfeer. De juiste toon kunnen zetten binnen de ict vergt een team van ict-architecten. Het samenstellen van een degelijk ict-architectenteam is echter lang niet eenvoudig. Het team moet de transformatie van de transactiegestuurde ict naar interactiegestuurde ict kunnen bedenken en bewaken. Door de wol geverfd voor wat betreft maatwerk én op de hoogte van de standaardservices in op soa gebaseerde pakketsoftware. Dat ook de beperkingen kent van dergelijke pakketsoftware en daar op een juiste wijze mee om kan gaan. Het succes van ict ligt in de mix van gebruikersbeleving en standaard ict-bouwblokken met daar overheen een excellente sturings- en bewakingsfunctie. En zo is het ook met het architectenteam. De crux zit ‘m in de mix."
Wout Hofman
Senior consultant
TNO ICT/E-IT
"Het is leuk om een soa-architect als DJ te beschouwen. Een DJ probeert de sfeer aan te voelen en op basis daarvan muziek te draaien. Soa zelf heeft helaas niets te maken met het creëren van emotie, hoe graag we dit ook willen. Soa is wat mij betreft alleen een manier van ontwikkeling, inrichting, etc. Wat in de wereld van ict vooral van belang is, is hoe klantvragen worden ondersteund met technische oplossingen gebaseerd op soa. We kunnen technologie toepassen gebaseerd op taaltechnologie om deze klantvragen te vertalen naar achterliggende services. Ict-architecten hebben de uitdaging om een ‘infrastructuur' in te richten om niet gedefinieerde klantvragen te vertalen in bestaande diensten om daarmee te komen tot een optimale gebruikersbeleving. Degene die dit goed begrepen hebben, zijn de partijen als Google en anderen. Zij bieden zogenaamde mash-ups gebaseerd op bestaande diensten. Hier ligt dan ook de toekomst en elke organisatie die hier aan mee wil werken, kan zijn diensten over het internet voor deze mash-ups aanbieden."
Michael Widjaja
Partner en senior executive
Accenture
"Grappig genoeg komt het woord mash-ups uit de disco-industrie. In de jaren ‘70 werden tunes met elkaar gemixed om tot een nieuwe song te komen, dus de DJ-parallel zie ik zeker zitten. Maar het mixen van willekeurige songs maakt niet automatisch een hit. Het gaat om voorzichtige afstemming van juist ritme en pitch. En zo is het ook met soa-implementaties. Soa-standaardisatie vereenvoudigt gelukkig het mixen van bedrijfsprocessen, maar ook de afstemming van business en ict moet wel ritmisch in elkaar overlopen. Daar speelt granulariteit van de servicedefinitie een grote rol. Zit je te hoog qua granulariteit (de pitch), dan kunnen de soa-services niet meer herbruikt worden in andere bedrijfsprocessen en verdwijnt het voordeel van soa. Te laag, dan wordt het voor de ict alleen maar complexer voor ontwikkelen en beheer met meer overhead. Dus verschillende factoren moeten goed afgestemd worden, ik ben benieuwd wie de zomerhit dit jaar gaat scoren…"
Freddie van Rijswijk
Senior executive
ISIS-Papyrus Netherlands
"DJ of dirigent van een filharmonisch orkest? Ik zie meer de analogie met het orkestreren van de verschillende muziekinstrumenten, melodielijnen en het managen van de musici, kortom het ontwikkelen van een ‘uniek' stuk. De muziekindustrie is een massa-industrie en massa-industrie functioneert alleen bij de gratie van standaarden en het voldoen aan deze standaarden. Standaarden gaan verder dan de interface, ze beschrijven ook het gewenste gedrag onder bepaalde condities. Voldoet een product niet, dan is er geen afzetmarkt. Soa is geen massaproduct (al doen de leveranciers ons soms anders geloven), maar een specifieke oplossing voor een specifieke situatie. In tegenstelling tot de muziekindustrie speelt de inhoud wel degelijk een belangrijke rol. We maken geen massaproduct dus zal de soa-architect moeten zorgen dat de standaarden gevolgd worden. Een soa-architect is meer een dirigent die gebruikmaakt van standaarden (notenschrift), een ‘uniek' stuk tot uitvoering brengt en daarbij strak de regie in handen heeft en daar waar nodig bijstuurt op de uitvoering."
Edwin van den Thillart
Business unit manager
IT Solution Partners
"De crux zit inderdaad in de mix. Net als bij muziek gaat het bij een soa-project over het orkestreren van verschillende rollen. De businessarchitect, in zijn rol overziet hij alle aspecten, van de bedrijfsprocessen tot aan de infrastructuur. De procesanalist heeft kennis van de specifieke processen binnen de organisatie/branche. Er is een applicatiearchitect die de processen vertaalt naar de eisen voor integratie en die veel verstand heeft van de te gebruiken middleware. In het team zit een ontwikkelaar die services ontwikkelt op verschillende niveaus van granulariteit. Dan is er een infrastructuurarchitect, verantwoordelijk voor de hardwareconfiguratie, die zorgt voor de veiligheid, virtualisatie en de optimale beschikbaarheid. Daarnaast is het handig dat er iemand verantwoordelijk is voor een goede gebruikersacceptatie: de front end designer. Deze optimale mix klinkt als muziek in de oren!"
Jeroen Smeulders
Business consultant
IFS Benelux
"Een DJ vergelijken met een soa-architect. Leuk en inderdaad gaat de vergelijking in gesteld voorbeeld tot een bepaalde hoogte wel op: beiden moeten in staat zijn om bouwstenen (platen vs. ict-bouwblokken) naadloos in elkaar te laten overlopen. Alleen daar houdt mijns inziens de vergelijking ook op. Een DJ zal wel naar het publiek luisteren maar kan dat maar in beperkte mate! Waarom? Omdat een DJ zich over het algemeen specialiseert in een bepaald gebied. Een soa-architect zal zich veel meer naar de wensen van de klant moeten richten. Als de klant iets verwacht, dan zal de architect dat moeten leveren. Geen kennis of een onmogelijke opgave? Dan zorg je maar dat de kennis er komt of dat duidelijk kan worden aangetoond dat het niet gaat. Een team met de juiste kennis is onontbeerlijk. Soa is een service, de klant vraag en jij draait."
Marc Fleischeuers
Architect en adviseur
Valori
"Sinds kort heb ik op mijn muziekspeler een knopje ‘more like this' erbij. Als er een leuk nummer speelt, doe ik ‘more like this' en automatisch wordt een playlist aangemaakt van twintig nummers uit mijn eigen collectie die hierop aansluiten. Stel je voor dat je zoiets kunt maken voor services. We hebben dan een spider nodig die alle systemen uit je landschap afstruint en alle belangrijke parameters in kaart brengt. Welke entiteiten, welke operaties ondersteunt dit systeem? Synchrone of asynchrone communicatie? Welke servicelevels? Welke beveiligingsniveaus? Vervolgens moeten we een mix-and-match systeem maken, dat op basis van de gevraagde functionaliteit alle nodige en bij elkaar passende services op een rijtje zet. Arbeidsvoorwaardensysteem voor je personeel? Personeelsysteem, stukje autorisatie en authenticatie, uitgebreide auditing. Communicatie over voorraad en productie met je decentrale vestigingen? Beveiligde netwerkinfrastructuur, berichtenservers, erp-systeem. More like this!"
Gregor Petri
Director governance & servicemanagement
CA
"Die D in DJ staat dus eigenlijk voor ‘demand', want hij werkt namelijk aan de vraagkant. Op de dansvloer combineert hij realtime de standaard ‘services' van de platenmaatschappij tot een naadloos op de behoeften aansluitend, dansbaar geheel. Voordeel van een DJ is dat hij veel goedkoper is dan een traditionele band (of in ict-termen ‘maatwerk'), maar hetzelfde resultaat bereikt. Goede DJ's hebben overigens ruim voldoende talent om zelf platen te maken, zij kiezen dus bewust voor de vraagkant. Het verdient namelijk beter, heeft momenteel meer aanzien en bovendien zijn er al zoveel platen (componenten) van gerenommeerde spelers, dat het erg lastig is daar tussen te komen."