Het energieverbruik door de ict-sector moet in 2020 met dertig procent zijn afgenomen. Dat stellen Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en branchevereniging ICT~Office in een overeenkomst. Vooral het stroomgebruik bij dataopslag moet efficiënter.
Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en branchevereniging ICT~Office ondertekenen maandag 14 juli 2008 een overeenkomst over het terugdringen van energieverbruik in de ict-sector. Vooral het energieverbruik van datacenters moet omlaag. In de overeenkomst staat het streven om in 2020 de energie-efficiëntie met dertig procent te verbeteren. Die doelstelling moet vooral worden gehaald met behulp van slimme ict-toepassingen en groene voorzieningen.
Datacenters koelen te veel en vaak en de capaciteit van servers wordt in veel gevallen niet volledig benut. Ook het gebruik van te lange kabels kost veel stroom, zo blijkt uit recent onderzoek van bureau McKinsey. Dat bureau vindt ook dat er bij het ontwerp van ict-apparatuur te weinig rekening wordt gehouden met stroomverbruik en energiekosten.
De CO2-uitstoot van de ict-sector is nu gelijk aan die van de burgerluchtvaart. Door een toename van dataoplsag en digitalisering is het energieverbruik in de ict-sector de afgelopen vijf jaar verdubbeld.
Lekker makkelijke doelstelling. Er zijn voor zover ik kan zien geen harde requirements gesteld, alleen dat ‘het verbruik’ omlaag moet. Eenvoudig gehaald: over een paar jaar kan je met hetzelfde gebruik aan vermogen meer bitjes verplaatsen. Het verbruik per bit is dus omlaag… mooi.. gehaald!
Dit gaat niet helpen…. de vraag blijft stijgen en de uitstoot gaat omhoog hoe dan ook bij deze -aangenomen- vage doelstellingen.
Wat met inzet bereikt zou kunnen worden bij veel bedrijven: servers ’s nachts uitzetten en ’s ochtends weer opstarten. Niet de hele wereld is 7×24 bezig.
@Fred
Ja tuurlijk joh, meeste servers doen er zo lang over om geboot te worden, laat staan het uitvalpercentage van schijven. Ik en andere sysbeheerders hebben echt geen zin om een aantal uren voordat alle gebruikers beginnen, alle servers te starten (en hopen dat alles goed gaat)
En wanneer wil je de backups doen? Servers zijn ervoor gemaakt om 24/7 aan te laten staan.
Nu ging de overige berichtgeving over het feit dat opslag zoveel energie kost. Natuurlijk niet Economische Zaken specifiek, maar toch vraag ik mij af: stel dat we straks allemaal aan de bewaarplicht zitten. Hoeveel extra storage (en dus energie) is daar voor nodig?