Software slijt in wezen niet en wordt dan ook vaak nog vér na het uitbrengen gewoon gebruikt. Microsoft maakt eind dit jaar een einde aan de licentieverlening voor Windows 3.11 aan producenten van ingebedde apparatuur.
Het aloude Windows 3.11 is nog verkrijgbaar, voor oem's (original equipment manufacturers) die ingebedde apparatuur, zoals kassasystemen of pinautomaten, produceren. Microsoft zet er nu toch echter een punt achter. Per 1 november dit jaar is de voorganger van Windows 95 echt niet meer vekrijgbaar. Dit meldt systeemingenieur John Coyne van Microsofts divisie voor embedded devices.
Vijftien jaar oud
Het echte, definiteve einde voor Windows 3.11 komt daarmee precies vijftien jaar na het verschijnen van dat pc-besturingssysteem. Puristen zullen erop wijzen dat 3.11 eigenlijk geen besturingssysteem is, maar slechts een grafische schil bovenop het nog oudere MS-Dos. Windows 3.11 verscheen in november 1993 en is in augustus 1995 opgevold door het commercieel succesvolle Windows 95.
Mede-oprichter Bill Gates van Microsoft, die nu net is teruggetreden, noemt die versie het hoogtepunt van zijn carriére. Daarna is Windows 98 verschenen (in 1998), waarvan nog een flink verbeterde Second Edition (SE) is gemaakt. Voor de zakelijke markt was er de NT-reeks 32-bit besturingssystemen die volgens experts pas in 1995 bij versie 3.51 echt bruikbaar werd en in 1996 bij versie 4.0 breed geaccepteerd werd.
Voor de ingebedde markt bood Microsoft toen ook Windows CE (Consumer Electronics), wat geen variant was van de Windows-reeks voor pc's. Dat was wél het geval met de embedded-uitvoeringen van NT en 2000 die dienden voor industriële apparatuur.
Naar NT-kernel
Windows 98-opvolger Windows Millennium Edition (ME) was in de markt wat minder succesvol, wat niet gold voor het bijna gelijktijdig uitgebrachte Windows 2000 (NT versie 5) voor de zakelijke markt. Gaandeweg is de levering van en ondersteuning voor die oudere versies stopgezet.
ME en 2000 zijn in 2001 opgevolgd door Windows XP. Dat besturingssysteem, op basis van de NT-kernel, kreeg in 2004 een flinke opfrisser met het tweede service pack (SP2) en heeft nu net het derde pakket patches en updates (SP3) gekregen. Voor de ingebedde markt is er een aparte uitvoering van XP gemaakt.
Eind 2006 is Windows Vista uitgekomen voor de zakelijke markt en begin 2007 voor de consumentenmarkt. Aan het succes van die nieuwste Windows-versie wordt nogal getwijfeld, ondanks positieve geluiden van Microsoft. De leverancier geeft inmiddels toch wel toe dat Vista niet helemaal optimaal is.