Ik snap Chinezen niet. Als je de ‘r' niet kunt uitspreken dan bedenk je toch geen gerechten waar een ‘r' in zit. Dan noem je het toch direct kloepoek. Chinezen zijn anders dan wij. Ze werken harder, verdienen minder en ze eten hun eigen huisdieren op. “Moeder wat eten we vanavond?” “Vanavond eten we Lassie.” En dan bedoelt ze niet de toverrijst.
De Chinezen nemen langzaam alles over. Zo zijn er in Nederland steeds meer Chinezen die een snackbar openen. Ook dit is een rare ontwikkeling. Goed, een plakje ham en zo'n spiegeleitje bij de patat, dat kan nog, maar sambal bij de frikadel?
De grote vraag is natuurlijk: gaat China ook de ict overnemen? Dat hangt van onszelf af. Waar we Chinezen in voor kunnen blijven, is dat ze niet zo veel zelf bedenken. Chinezen maken vooral na. Ze maken zelfs zichzelf na, daarom lijken ze ook zo op elkaar. Dit kan grote voordelen hebben. Alle Chinezen zijn nu al gevirtualiseerd. Die nemen zo taken van elkaar over. Nu is in bepaalde gevallen kopiëren gelukkig nog strafbaar. Zo moest het Chinese bedrijf Meizu de afgelopen Cebit zelfs zijn stand sluiten omdat ze met een exacte kopie van de iPhone kwam.
Kopiëren als een Nashuatec
Maar naast dat ze kopiëren als een Nashuatec en harder werken voor minder geld, komt er nog een bedreiging om de hoek kijken: ze zijn wel met heel erg veel. Hoeveel vacatures moet je daar open hebben staan wil je krapte op de arbeidsmarkt hebben? Kortom, willen we ze voor blijven dan moeten we het hebben van kwaliteit. Of nog beter: originaliteit. Maar niet van kwantiteit.
O ja, en het salaris moet naar beneden.
Flauw om over splaakgeblek te beginnen; over Friezen g’sprok’n. Nas*H*uatec is het trouwens 2x.
Ze zijn er daar wel actief, en niet zoveel overbetutteling en regulering van staatswege. Dat je er van staatswege weinig tot niets mag zeggen is wat anders.
Wachten is op concurrentie qua nieuw PC-OS, gsm-OS en softwarehuizen. Dat wordt een hot issue, of moet ik ‘hot dog’ zeggen…
Goede raad,
doe als alle weldenkende mensen, boycot producten
uit China, daar gelden namelijk geen mensenrechten,
en over dierenbescherming praat ik liever helemaal niet.
Van copyright hebben ze nog nooit gehoord en wie het interesseert moet de logfiles eens nakijken van zijn router, wie probeert daar in te breken?
Is kroepoek overigens niet indonesisch?
Jammer dat dit artikel bol staat van het onbegrip wat betreft de chinese cultuur en waarden, geschiedenis en tradities. Ook al wordt het humoristisch gebracht.Namaak keur ik niet goed, maar het begint al met het engelse woord ”copyright”. Als je dat letterlijk vertaalt, is het het recht om producten na te maken….;-)
Er wordt in China al veel aan gedaan om namaak zoveel mogelijk tegen te gaan. Het zit alleen zo in de cultuur verweven, dat dat veel tijd vergt. Het communisme heeft ervoor zorggedragen, dat lange tijd o.a. eigen initiatief, inzicht en marketing totaal niet bestonden, wat de chinezen nu wel moeten gaan ontwikkelen. Daar hebben ze dus moeite mee.
Veel uitvindingen die wij nu heel gewoon vinden, werden gedaan in China.
Dit zijn onder andere: papier, zijde, magnetische kompassen, porselein, buskruit, vuurwerk, drukkunst, klokken, toiletpapier en een machine die waarschuwt voor aardbevingen, etc….
Een voorbeeld van een succesvol Chinees bedrijf is Huawei Technologies Co. Ltd. (????????)Het produceert apparatuur voor telecommunicatie. Het bedrijf is gevestigd in de plaats Shenzhen, vlakbij Hongkong.
In Nederland levert het onder andere het 3G-netwerk van Telfort. Dat is opmerkelijk omdat het daarmee het eerste Chinese bedrijf is dat in Europa zo’n (technologisch hoogstaand) netwerk bouwt. Daarnaast is Huawei ook gekozen door KPN als belangrijke leverancier voor hun UMTS en DWDM glasvezel-netwerk.
Chinezen in Nederland werken hard en de chinezen in restaurants spreken over het algemeen niet goed de ”r” uit, maar ze doen in iedergeval hun best om de taal machtig te zijn. Ik ben ervan overtuigd, dat veel europeanen het chinees niet eens zouden kunnen leren, al zouden ze het willen. Overigens zijn er veel chinezen, met name van de 2e en 3e generatie die vloeiend nederlands spreken, goed opgeleid zijn en serieus en hard werken, wat de groei van onze economie ten goede komt.
Ik heb over heel de wereld zaken gedaan en mijn ervaringen in Azi? zijn altijd uitstekend geweest.
Qua werkethos kunnen wij nog veel leren van de chinezen, Hongkong chinezen, taiwanezen en japanners.
Verder heeft iedereen boter op zijn/haar hoofd die zegt dat producten uit China geboycot moeten worden. Ze kunnen dan bijna niets meer kopen, wat betreft electrische apparatuur, speelgoed, kleding, schoenen, etc…….. Multinationals van over de gehele wereld laten producten in China produceren.
Ook profiteert de toeristenindustrie in Nederland ook meer en meer van de chinezen die hier hun vakantie komen doorbrengen!
Wel worden dieren- en mensenrechten op grote schaal geschonden en ik ben het zeker met de betreffende organisaties eens, die daar wat aan proberen te doen.
Kortom, zolang wij als Nederland zorgen, dat wij o.a. qua marketing, technologie, etc…. voor blijven op andere landen, dan kunnen o.a. China, maar ook India en Brazili? zich meer en meer economisch gaan verbeteren, zodat in ieder geval de armoede in genoemde landen vermindert.
@ M. Gravesteijn
in de 70er jaren was in nederland het verschil tussen arm en rijk kleiner dan in China. Wat heet dan arm? Het is een totalitair systeem waar momenteel de partij-bonzen een ongelofelijke hoeveelheid geld opstrijken over de ruggen van de uitgebuite arme chinezen.
Meewerken aan zo’n uitbuitingssysteem is nederlanders niet vreemd, de geschiedenis kunt u zelf nalezen.
Stelt u zich echter ook maar eens de vraag waarom die chinezen in nederland zijn, nit omdat het in China zo goed was maar omdat ze gevlucht zijn voor een totalitair en repressief systeem. Dat is het systeem dat u probeert goed te praten en te ondersteunen.
Deze column is ongetwijfeld hilarisch bedoelt, maar stoelt wel erg op flauwe en goedkope humor. Jammer, want voorgaande columns waren beduidend grappiger. Maar ja, de boog kan niet altijd gespannen zijn en zelfs een komiek heeft zijn minder grappige momenten.
M.b.t. het commentaar over het totalitaire systeem in China, heb ik de volgende mening: de mensen in China weten dat ze niet vrij zijn, terwijl wij in het westen denken dat wel te zijn….
U heeft volkomen gelijk.
Maar mijn antwoord behelst meer de kritiek op de onwetendheid, betreffende de cultuur en historie van China in het stukje van de heer Spoelstra en in het geheel niet de ondersteuning van het chinese systeem.
In tegendeel. Er kan en moet nog veel veranderen.
Maar heeft u al uw eigendommen die in China geproduceerd zijn al eens bekeken? Dat zijn er meer dan menigeen denkt.
Dus als u wat tegen het Chinese systeem wilt gaan beginnen raad ik u aan Philips, C
Als de hele wereld vandaag besluit geen chinese spullen meer te importeren, te kopen en/of te comsumeren, wordt China dan mens- en diervriendelijker?
Zouden er dan geen mensen meer verhongeren? krijgen honden, katten, beren dan beter te eten? krijgen pers en critici meer vrijheid?
De vernandering komt er heus wel, het gaat nog wel enkele generaties duren.
Tot die tijd moeten wij als consument wel bewuste keuzes maken. Er zijn bedrijven die bij het zaken doen met China verder kijken dan alleen maar euro’s en yen’s. Wij als consument moeten wel bereid zijn dat beetje meer betalen.
Het grappige is dat wij (het westen) onze mond vol hebben van wat er allemaal mis is in China. Niet dat China een voorbeeld is van een ‘ideale’ (als zoiets al bestaat) samenleving, maar een stukje reflectie zou op zijn plaats zijn. Zoals ik al eerder zij, denken wij in een vrije samenleving te leven. Maar is dit echt zo? Om de 4 jaar mogen wij nieuwe volksvertegenwoordigers kiezen, maar veranderd er echt iets? Links, rechts het maakt niet uit je komt altijd weer op de zelfde maatregelen terecht. Dan heb ik nog niet eens over Europese grondwet. Iedereen zegt nee, maar als je het een verdrag noemt dan wordt het opeens een ja. Is dit geen verkapte vorm van dictatuur? Hoe zo vrijheid? Zoals Harry Jekker het al bezong in 1986:
‘Goed, je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur. En alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur.’
China en het westen.
Momenteel is een slechte tendens dat rechten niet meer gerespekteerd worden. Niet alleen in china.
Ik woon in Oostenrijk, op dit moment zitten 10 mensen al bijna 50 dagen in de gevangenis zonder geldige aanklacht. Er wordt misbruik gemaakt van een wetgeving bedoeld voor mafia en zware terreur-organisaties. Deze 10 zijn echter dierenbeschermers die wat al te aktief gedemonstreerd hebben, op de vragen naar bewijzen van datgene waarvan ze verdacht worden is de oostenrijkse justitie hat antwoord nog steeds schuldig.
Daar protesteer ik ook tegen, we hebben als burger de plicht ons te laten horen anders worden we als schapen behandeld waarmee je kunt doen wat je wilt.
Produkten uit china vermeiden is mogelijk ook al kost het enige moeite.
Interessante discusie. Ik denk niet dat de lezers van deze column ook maar enige impact zullen hebben op de mensen-/dierenrechten situatie in China. Dus terug naar de essentie van het stuk (en die slappe grappen daargelaten)…Een heel groot deel van de dagelijkse spullen komen nu al uit china, hoe voorkomen we dat straks ook IT kennis uit china komt? Is kwaliteit en originaliteit tegen een lagere prijs genoeg? Denk ’t niet. Jaarlijks studeren er net zoveel chinesen af als in heel eurpa. En ook al zou de kwaliteit van een chinese universiteit lager zijn dan op een gemiddelde euro-universiteit dan nog…met het geld dat het land in stroomt, hoe lang zal het duren voor ze die achterstand hebben ingelopen? Of gekocht? En dan? Dan worden zij de voorlopers en de rest gaat volgen.
Kunnen we daar iets aan doen? Denk ’t niet.